Educație

Colegiile au sarbatorit la dublu Unirea

Camelia Stănilă
25 ian 2008 1371 vizualizări
Uniristii, cuzistii si economistii au imbracat strai de sarbatoare de zilele liceului u Unirea a lansat o altfel de "Revista noastra", a facut o parada de costume populare, dar si-au uimit invitatii si cu o traditionala masa vrinceneasca u elevii de la Kogalniceanu au demonstrat ca stiu sa recicleze, in timp ce Colegiul Tehnic s-a relaxat prin sport

Colegiul National Unirea, Colegiul National "Al. I. Cuza" si Colegiul Economic "Mihail Kogalniceanu" au sarbatorit "la dublu" ziua de 24 ianuarie, pe de o parte semnificatia Unirii de la 1859, iar pe de alta numele pe care-l poarta cu cinste de atitia ani. Liceenii si cadrele didactice au continuat manifestarile traditionale, dar au si incercat sa fie originali si sa se remarce "in context european". Agitatia a inceput de la primele ore ale diminetii, intr-un ton mai serios, cu evocarea Unirii Principatelor, concursuri si expozitii de fotografii sau documente si chiar dezbateri demonstrative, cum s-a intimplat la Colegiul Unirea. Liceenii, alaturi de invitatii lor de la Colegiul "Emil Racovita" Iasi, au incercat sa aduca argumente pro si contra pe temele "Ar trebui elevii sa contribuie activ la conducerea scolii" si "Scoala romaneasca ar trebui sa renunte la temele pentru acasa". Clubul de debate coordonat de profesoara Maria Zgabardici a facut o noua demonstratie de oratorie si argumentare, elevii fiind de parere ca temele nu trebuie inlaturate, insa in cantitate mare au efecte negative asupra elevilor, ba chiar ii impiedica sa se implice in alte activitati, cum ar fi cele de voluntariat, care ar fi punctate intr-un CV european. "Responsabilizarea elevilor nu se face prin teme, ci prin organizarea timpului", au argumentat elevii din echipa care a sustinut diminuarea temelor pentru acasa.


Scriitorii preferati, in "Revista noastra"


Manifestarile uniristilor au fost continuate cu traditionala lansare a "Revistei noastre", de data aceasta intr-o formula care a implicat mult mai mult elevii. "Colaborea elevilor cu profesorii dateaza deja de zeci de ani si ne face cinste, astfel ca am decis sa continuam aceasta formula, in ciuda criticilor. Noutatea este ca ultimul numar nu este dedicat unui singur scriitor. Aic e vorba despre scriitorii care au placut copiilor. Un alt segment este cel intitulat «Amintiri de la Unirea», in cadrul caruia incercam, in 3 numere consecutive, sa dam o alura monografica unor evenimente cunoscute din interior", a declarat la lansarea "Revistei noastre" profesoara de romana Daniela Plaiasu. Profitind de prezenta inspectorului general Iordache Bostan, profesoara a tinut sa atraga atentia ca "invatamintul romanesc este in criza de idei. Nu are o ideologie, o viziune, o strategie pentru tineri", dar si ca invatamintul nu ar trebui contaminat cu "filosofia de partid". Daniela Plaiasu a fost insotita ieri la lansare si de cei 4 elevi din colectivul de redactie, cu care CNU se mindreste: Cristi Vechiu, Teodora Bratu, Ioana Alexandru si Andra Rotaru. Momentul a fost continuat cu corul liceului, care a intonat imnul CNU, dar si Hora Unirii, in care s-au prins elevi, cadre didactice si chiar seful ISJ, Iordache Bostan.


Invitatii, "ademeniti" cu mincare traditionala


Uniristii au incheiat manifestarile reiterin mindria de a fi romani, de a fi vrinceni. Dupa o parada a costumelor populare si a vestimentatiei moderne care a mai pastrat elemente traditionale, invitatii de la CNU au fost "ademeniti" cu o mincare traditionala vrinceneasca. Activitatea "Romania in Europa", coordonata de profesoara Janet Voineag, a fost menita sa aduca in prim plan frumusetea datinilor inca pastrate in unele zone ale judetului si sentimentul de identitate nationala. Elevii, imbracati in costume populare, au facut o scurta si prezentare a traditiilor din Vrancea si i-au indemnat pe cei prezenti sa se delecteze si cu o expozitie de obiecte traditionale, aduse din zonele Spulber si Nereju. Apoi, toata lumea s-a infruptat din bucatele traditionale, de la mamaliguta pe plita, brinza si cascavalul din zona de munte, la sarmalute, cirnaciori si pastrama afumata, sorici, cozonac sau placinte poale-n briu. Invitatii s-au cinstit si cu o tuiculita, din care a gustat chiar si Iordache Bostan.


Sarbatoare si la celelalte colegii


Liceenii de la Colegiul "Al. Ioan Cuza", dar si cei de la Economic au profitat de vremea frumoasa si au iesit in curte, unde s-au prins in Hora Unirii. La manifestarile de la CNC au fost prezenti subprefectul Ion Oprea, senatorul Jan Vraciu, dar si inspectori scolari, in frunte cu Iordache Bostan. Activitatile care vor continua si azi se vor intr-o maniera moderna, fie ca e vorba de concursuri scolare, sesiuni de referate, aplicatii interdisciplinare sau mese rotunde si dezbateri. De cealalta parte, Colegiul Economic "Mihail Kogalniceanu" si-a sarbatorit ziua prin a demonstra ca si natura conteaza. In cadrul proiectului "Eco-scoala" a avut loc si o parada a costumelor confectionate din materiale reciclabile. Au mai avut loc concursuri, scenete, prezentari de imagini de la inceputul secolului si de azi, referate pe teme precum "Reciclarea deseurilor", "Importanta investitiilor straine in Romania - atragerea de fonduri europene", "Rolul marelui om politic M. Kogalniceanu in politica economica a Romaniei", "Romania in U.E." sau chiar "Rolul TVA pentru politica fiscala a Romaniei".


Sport de 24 ianuarie


Ziua de 24 ianuarie a fost celebrata si prin sport, atit de economisti, cit si de liceenii de la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau". Profesorii Ionel Ambrozie si Gabriela Bosnea au fost incintati de competitia de volei fete, precizind ca echipele "au oferit un spectacol sportiv de un bun nivel tehnic, primind apauzele celor doua galerii care le-au sustinut frenetic". Dupa trei seturi, echipa Colegiului Tehnic a reusit sa cistige "Cupa 24 Ianuarie", editia a III-a. Sportivii au primit premii si diplome, insa au fost recompensate individual si citeva jucatoare care s-au remarcat pe parcursul meciului: Ana Patrut, Liliana Avadanei, Veronica Birla, Dana Tanasa, Elena Lepadatu, Elena Radulescu, aceasta din urma fiind desemnata si "Miss Competitie". La sah fete, primele locuri au fost ocupate de Valentina Gafton - I, Liliana Necula - II si Daniela Negoita - III. La baieti, lupta a fost mai apriga, participind nu mai putin de 30 de elevi. In final, prodiumul a fost ocupat de Dan Balescu - I, Cosmin Badiu - II si Daniel Dascalu - III. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.