Educație

Botezul Domnului - Boboteaza

Cristina Palade
5 ian 2008 1752 vizualizări
Este primul praznic imparatesc din an si una din cele mai importante sarbatori populare din anul bisericesc

Catolicii si ortodocsii din toata lumea sarbatoresc duminica Nasterea Domnului. Numita in popor Boboteaza, sarbatoarea este prima din anul calendaristic si deschide ciclul sarbatorilor dedicate Fiului lui Dumnezeu, sarbatori care vor culmina cu moartea si invierea Domnului - Sfintele Pasti. Botezul Domnului a avut loc in apele Iordanului, cind Fiul Omului implinise virsta de 30 de ani. Evenimentul descris de Sfintele Evanghelii prezinta mai multe elemente interesante din istoria mintuirii. In primul rind aparitia lui Ioan, fiul preotului Zaharia si al Elisabetei, cel caruia Biserica i-a acordat numele de Botezatorul, pentru ca l-a botezat pe Fiul lui Dumnezeu. Acesta propovaduia la apele Iordanului, "botezul pocaintei", pregatind simbolic Botezul Fiului lui Dumnezeu, botez care a devenit apoi poarta de intrare in crestinism. Si astazi, la 2000 de ani de la marele eveniment, Botezul este actul liturgic prin care o persoana devine membru al Bisericii. Si pe cind Ioan boteza la apele Iordanului a venit la el Iisus Hristos din Galileea, ca sa primeasca botezul si sa se implineasca proorociile Vechiului Testament, care vorbeau despre botezul pocaintei. Botezul Domnului mai este numit si Epifania (adica descoperirea) pentru ca a fost unul din putinele momente in care cele trei persoane ale Sfintei Treimi - Tatal, Fiul si Sfintul Duh, s-au aratat. Fiind o sarbatoare care are loc la inceput de an, in traditia populara exista mai multe rituri laice legate de acest eveniment. In primele secole ale crestinismului, Boboteaza se sarbatorea impreuna cu Craciunul. Astazi doar armenii mai praznuiesc cele doua evenimente in aceeasi zi, acolo unde este preot, pentru ca armenii din Focsani au fost abandonati de Arhiepiscopia Armeana din Bucuresti si de cativa nu mai au preot.


Traditii si credinte de Boboteaza


Boboteaza este o sarbatoare insotita de traditii si credinte populare care fac din acest eveniment de la inceput de an unul asteptat de crestini, mai ales cei din zonele de munte. De Boboteaza exista numeroase superstitii in lumea satelor. Gospodinele nu spala rufe, iar busuiocul de la Boboteaza pus sub perina le ajuta pe fecioare sa-l viseze pe viitorul sot. Element simbolic pentru slujba de Boboteaza este Crucea de gheata pe care o gasim in curtea Bisericii la slujba de sfintire a Apei. Aghiazma Mare este considerata de credinciosi ca fiind una purificatoare. Este tinuta la loc curat, iar la vreme de boala credinciosii iau aghiazma de la Boboteaza. De asemenea, cu aceasta aghiazma crestinii stropesc gospodariile, inclusiv animalele si gradinile. Slujba de Boboteaza este prin oficierea sa in afara Bisericii o slujba de binecuvintare a naturii si de purificare a apelor. In momentul in care preotul invoca Duhul Sfint pentru sfintirea apei, in anumite parohii se trage cu pusca "in nori", un obicei stravechi, care are istoria sa si aminteste momentul Botezului Domnului descris de Evanghelisti, cind cerurile s-au deschis. In alte zone ale tarii Boboteaza se oficiaza pe malurile marilor riuri sau chiar pe malul marii, iar Crucea se arunca in apa, de unde este scoasa de tineri curajosi care infrunta gerul si gheata. Cu Botezul Domnului si Sfintul Ioan Botezatorul, care se praznuieste a doua zi, se incheie perioada magica a sarbatorilor de iarna. (Valentin MUSCA)


Slujba de Boboteaza surprinsa de fotograful Emanuel Tanjala


  • Cu "Boboteaza" la Spitalul Judetean



  • Preotul paroh de la biserica "Sf. Pantelimon", Ioan Gherman, a mers, ieri, cu Ajunul Bobotezei prin sectiile din spital. "Am fost mai intii in directie, pe la contabilitate. Apoi am fost in sectiile din spital, dar si la Centrul de Recuperare si Reabilitare din curtea Spitalului, la doamna Chelmus. Este trist sa-i vezi pe oameni cum sint tintuiti in patul de spital, suferind de diferite boli. Noi incercam sa le mai alinam suferintele pe cit putem si sa-i incurajam ca vor parasi spitalul cit mai repede posibil", ne-a spus preotul Ioan Gherman. De asemenea, preotul va merge cu Boboteaza si in sectiile exterioare, dar si la sediul Serviciului Judetean de Ambulanta. (C. P.)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.