Educație

Elevii i-au comentat pe Creanga si Arghezi in teza unica

Mihaela Beșleagă
15 dec 2007 1615 vizualizări
Subiectele au fost usoare, cred atit profesorii cit si elevii u Scoala din Rastoaca a solicitat ISJ sa multiplice subiectele, pentru a fi pregatita in eventualitatea intreruperii curentului electric

Elevii claselor a VII-a si a VIII-a au sustinut ieri ultima teza cu subiect unic din acest semestru, cea de limba si literatura romana. Varianta extrasa, cea cu numarul 9, nu a pus probleme copiilor, care s-au declarat multumiti de nivelul de dificultate a subiectelor. Cu toate ca subiectele au fost usoare, in baremele de corectare s-au strecurat doua inadvertente. In baremul pentru clasa a VIII-a este recomandat ca sinonim pentru "fermecat" termenul "fermecata", iar la clasa a VII-a, la al doilea subiect, cerinta se refera la o compunere despre un prieten apropiat al familiei, in timp ce in barem este mentionat "un animal apropiat al familiei". Nu ne putem imagina decit faptul ca profesorii evaluatori, care au sesizat erorile din barem, vor face uzul ratiunii si vor corecta lucrarile in acord cu raspunsurile care sint corecte.


"A fost usor, sper sa iau o nota buna, nu am avut probleme. Si profesorii care ne-au supravegheat au fost destul de intelegatori. Prefer acest tip de teza, decit sistemul de dinainte. La matematica am luat 8.40", ne-a spus Narcisa Gegea, eleva in clasa a VII-a D la Scoala "Duiliu Zamfirescu" Focsani. Elevii au avut de rezolvat doua subiecte. La clasa a VII-a, la primul subiect, invataceii au trebuit sa isi aplice cunostintele pe un text din "Amintiri din copilarie" de Ion Creanga, iar la al doilea subiect li s-a cerut sa alcatuiasca o compunere in care sa descrie un prieten. La clasa a VIII-a, elevii au avut de rezolvat citeva cerinte pornind de la o poezie de Tudor Arghezi, iar la al doilea sa compuna un text in care sa descrie caracteristicile unui peisaj dintr-un tablou. "Nivelul de dificultate al subiectelor a fost mediu, unele dintre ele au fost usoare spre foarte usoare. Subiectele au fost abordabile, categoric. Compunerea de la clasa a VII-a a fost mai dificila, comparativ cu nivelul de virsta al elevilor. Iar la clasa a VIII-a, cerinta de a reda semnificatia textului a fost o problema mai delicata, de departajare. In schimb, subiectele de gramatica, de limba romana, au fost foarte usoare, la ambele clase", a comentat Silvia Chelariu, profesor de limba si literatura romana la Colegiul National "Al. I. Cuza". Conform datelor furnizate de Inspectoratul Scolar Judetean, nu s-au inregistrat probleme din cauza vremii nefavorabile. Scoala din Rastoaca a solicitat ISJ sa multiplice subiectele, pentru a nu fi prinsa nepregatita in eventualitatea intreruperii curentului electric. "Din fericire, nu s-a inregistrat nici un incident, am reusit sa facem comunicari foarte bune, prin intermediul internetului, cu toti directorii", a afirmat Emil Onea, inspector general adjunct in cadrul ISJ. La proba anterioara, cea la geografie sau istorie sustinuta de elevii claselor a VIII-a, prezenta la nivelul judetului s-a ridicat la aproximativ 85%.


Absentii pot sustine tezele in februarie


La proba de ieri au participat la nivel national aproape 430.000 de elevi inscrisi la inceputul anului scolar 2007-2008 in clasele a VII-a si a VIII-a. Tezele vor fi evaluate de doi profesori, altii decit cei din unitatile de invatamint de la care provin tezele, in centre special desemnate. Activitatea de evaluare va dura cel mult trei zile. Baremele unice de evaluare si notare vor fi postate pe site-ul http://examene.edu.ro. Termenul limita pina la care pot fi depuse contestatiile este 11 ianuarie 2008. Elevii care nu au sustinut tezele in aceasta sesiune au la dispozitie perioadele speciale de teze prevazute prin calendar. Pentru semestrul I, elevii pot participa la tezele la care au absentat, in perioada speciala din luna februarie, conform urmatorului calendar: 12 februarie 2008 - matematica, 15 februarie 2008 - limba si literatura materna, 20 februarie 2008 - limba si literatura romana si 22 februarie 2008 - istorie/geografie (numai pentru clasa a VIII-a). Depunerea contestatiilor este prevazuta pentru data de 29 februarie 2008. De asemenea, exista inca o perioada speciala in lunile mai - iunie. (Mihaela BESLEAGA)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.