Educație

Hramul Bisericii „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Odobești

Valentin Muscă
7 mai 2017 7553 vizualizări
Astăzi este hramul Bisericii ”Sf. Ioan Evanghelistul” din Odobești, unul dintre puținele lăcașe de cult din România închinate evanghelistului Ioan.

 Fostă biserică parohială a localității răzășești Grozești, atestată documentar din 1642, când într-un act de vânzare întâlnim numele preotului Panhilie din Grozeşti, odată cu desființarea comunei lăcașul a devinit filială a Bisericii ”Sf. Cruce din Odobești. Ctitorită de răzeși, biserica a fost refăcută de mai multe ori din cauza seismelor care au dărâmat lăcașele de cult. În urma ”cutremurului cel mare” din 1802, în reconstrucția bisericii s-a implicat pitarul Neculai Avram, fecior de dregători domnești, om cu stare și poziție socială în fostul Ținut al Putnei. Dintr-o comună de răzești cu vii și proprietăți, Grozeștii au decăzut așa de mult la sfârșitul secolului al XIX-lea, încât pe un stat de plată din 1899 se afla doar un paracliser, iar preotul de la ”Sf. Cruce” venea și slujea numai din când în când. În timpul ocupației germane din Primul Război Mondial, i-a fost rechiziționat unul dintre clopote și transformat în muniție de război.

 


Foto: Biserica la jumătatea sec. XX


Secolul XX, momentul redescoperirii identității

 

După decenii de decădere, în 1924-1925, cu sprijinul viceprimarului  Florea Untu, lăcașul a fost consolidat și readaptat cultului. Pe fondul dezvoltării economice a Odobeștilor, în perioada interbelică a avut loc o reorganizare a parohiilor din oraş. Astfel, din 1929 Biserica „Sfântul Ioan Evanghelistul” s-a desprins de biserica „Sfânta Cruce” şi a constituit cu Bisericile „Sfinţii Apostoli-Cazaclii” şi „Sfântul Gheorghe” o nouă parohie. Aceste trei biserici au format o unitate de cult până la începutul anului 2009. Cutremurul din 1977 a zdruncinat greu lăcașul,  fiind închis ani buni și resfințit abia în 2000, în timpul preotului Traian Pricopie. Din 2009, biserica a fost desprinsă de Parohia ”Sf. Gheorghe” și s-a înființat parohia „Sfântul Ioan Evanghelistul”, paroh fiind preotul Cristi Daniel Ilie. Din cauza umezelii, acesta a început noi lucrări de consolidare și modernizare.

 

Foto: IPS Ciprian și Pr. Cristian Bocu la instalare, în 2015

 

Lăcaș cu arhitectură ștefaniană

 

După transferul preotului Cristi Daniel Ilie la Focșani, în 2015 a fost numit paroh, preotul Cristian Bocu, la a cărui instalare a participat IPS Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. ”Avem misiunea să-i mântuim pe credincioși, dar în același timp să păstrăm în bună rânduială lăcașul de cult, pentru că este Casa Domnului. Dumnezeu ne-a ajutat să continuăm proiectul început de părintele Cristi Daniel și să-l ducem mai departe. Este meritul credincioșilor din parohie, a donatorilor știuți și neștiuți, care au făcut un efort uriaș, așa cum vedeți și dumneavoastră. La Odobești suntem în Moldova și arhitectura sfântului lăcaș seamănă cu arhitectura epocii ștefaniene. Sigur, la scara mică, dar am dorit să înscriem biserica în spațiul geografic și bisericesc al Moldovei”, ne-a spus părintele Cristian Bocu. Felicitări preotului și credincioșilor care din puținul lor, nu cu bani din ordonanțe electorale, au putut să facă o minune la Odobești! Diferența dintre felul în care arăta biserica în veacul trecut și cum arată astăzi este evidentă, iar meritul este, așa cum spune parohul, al credincioșilor! (Valentin MUSCĂ)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Enorias, acum 2507 zile, 36 minute, 19 secunde
Felicitări preotului paroh Bocu Cristian !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.