Educație

Şansele de integrare socială cresc odată cu diagnosticarea precoce a tulburărilor din spectrul autistic

Dana Lepădatu
2 apr 2017 1107 vizualizări
Centrul Comunitar de Servicii Pentru Copii cu Dizabilităţi Focşani, din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vrancea, a marcat pe 2 aprilie, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, printr-o activitate de socializare care a avut drept scop promovarea incluzunii sociale a persoanelor cu autism.

Centrul de Recuperare Copii cu TSA îşi propune prin activităţile sale creșterea șanselor de integrare socială și, ulterior, de acces pe piața muncii a persoanelor diagnosticate cu tulburare din spectrul autist, prin diagnosticarea precoce și facilitarea accesului la servicii și programe de recuperare și asistență specializată. Activitățile specifice Centrului de Recuperare Copii cu Tulburari din Spectrul Autist prevăd abordarea multisciplinară și complexă a copiilor cu TSA prin terapii de recuperare specifice, în vederea integrării lor sociale și educaționale într-un cadru incluziv, precum și consilierea și asistența specifică a familiilor. Centrul oferă servicii de diagnoză și intervenție precoce pentru copiii cu TSA, educație specializată, abilitare reabilitare (logopedie, servicii psihologice și pedagogie de recuperare), recreere – socializare (excursii, tabere, serbări, etc.),  consiliere pentru copii cu TSA, părinții sau aparținătorii acestora dar şi activități de parenting pentru părinți/reprezentanții legali sau pentru alte persoane care au în îngrijire copii cu TSA. "Şansele pentru obţinerea unor rezultate de succes în evoluţia copiilor cu autism sporesc considerabil dacă intervenţia se produce la vârste cât mai mici. S-a demonstrat că intervenţia timpurie poate accelera dezvoltarea generală a copilului, reduce comportamentele problemă, iar rezultate funcţionale de lungă durată pot fi mai bune. Diagnosticarea şi intervenţia timpurie, urmate de tratament specific şi individualizat pot face ca persoanele cu autism să progreseze, să atingă maximul potenţialului lor şi să trăiască o viaţă demnă şi mulţumitoare", ne-a declarat Adina Lăscan, purtător de cuvânt al DGASPC Vrancea. (Dana LEPĂDATU)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.