Educație

Sfinţirea trandafirilor la biserica romano-catolică "Sfinţii Apostoli Petru şi Paul" din Focşani

Ziarul de Vrancea
21 mai 2016 6579 vizualizări
Duminică, 22 mai, în cadrul liturghiei de la ora 11.00 la biserica romano-catolică Sfinţii Apostoli Petru şi Paul (catedrala catolică) din Focşani, vor fi sfinţiţi trandafirii.Toţi cei care doresc să beneficieze de harul lui Dumnezeu prin mijlocirea sfintei Rita ”avocata imposibilului” sunt aşteptaţi să vină cu trandafiri spre a fi binecuvântaţi. Biografia sfintei spune că ea ar fi reuşit să facă un trandafir să înflorească în plină iarnă, în grădina unei femei care a găzduit-o. De aceea, pelerinii îi duc buchete de trandafiri, în orice lăcaş de cult pe care îl patronează, iar în ziua de 22 mai, ziua comemorării ei, se sfinţesc trandafirii.

Sfânta Rita, avocata imposibilului

În data de 22 mai a fiecărui an, calendarul bisericesc romano-catolic aminteşte pe sfânta Rita. Aceasta este considerată a fi sfânta imposibilităţilor, protectoarea iubitorilor de Dumnezeu, a femeilor aflate în căsnicii dificile, a văduvelor, a mamelor cu fii cu probleme, a tuturor celor care au nevoie de un ajutor deosebit.

Papa Leon al XIII-lea a numit-o „perla preţioasă a Umbriei” pe cea care a rămas pentru creştini drept „sfânta imposibilităţilor”. Nu e credincios care să i se roage şi să nu-i împlinească rugăciunile. Iar 22 mai este data la care este pomenită, an de an.

Deşi face parte din pleiada de sfinţi catolici, Sfânta Rita din Cascia a devenit un exemplu pentru toţi creştinii. Şi asta pentru că a fost hărăzită să poarte rănile lui Isus. Însă minunile săvârşite de ea, chiar şi dincolo de moarte, au făcut înconjurul lumii, aşa încât, nu degeaba, şi-a căpătat titulatura de sfântă care rezolvă până şi ceea ce pare imposibil de realizat. Sfânta Rita face imposibilul posibil.

Despre Sfânta Rita se ştie că a venit pe lume în 1381, într-o familie înstărită din localitatea Cascia, în regiunea italiană Umbria. Şi-ar fi dorit să-şi dedice viaţa credinţei, călugărindu-se, însă nu a făcut aceasta deoarece, pentru a se supune dorinţei părinţilor, s-a căsătorit cu un tânăr agresiv, implicat în numeroase conflicte. Au avut doi copii. Pentru că tatăl lor a fost ucis, într-un duel, copiii au jurat răzbunare, moştenind, se pare, caracterul violent. În ciuda insistenţelor mamei de a le alunga gândurile criminale, ei şi-au dus jurământul până la capăt, sfârşind la fel de tragic. Rămânând singură, Rita a cerut să fie primită la mânăstirea de maici din Cascia, dar a fost refuzată. S-a rugat atât de mult să ajungă acolo, încât, într-o noapte, înşişi Sfinţii Ioan Botezătorul şi Augustin i-au călăuzit paşii în incinta mânăstirii. Iar atunci a fost acceptată să şi rămână.

Forţa credinţei a făcut ca ea să devină parte a fenomenului stigmatelor, cunoscut în lumea creştină ca darul deosebit de a purta pe trup rănile şi suferinţa Mântuitorului cu scopul iertării păcatelor omenirii. Potrivit scrierilor religioase, ea a primit stigmatul printr-un spin desprins din cununa de pe creştetul lui Isus răstignit pe Cruce, pe când se ruga.Spinul i-a însemnat fruntea pentru totdeauna, lăsându-i o rană urât mirositoare. Marele miracol a avut loc în ziua în care a părăsit această lume, pe 22 mai, în 1457. În clipa în care şi-a dat sufletul, rana a devenit diademă de raze luminoase, iar chilia a fost învăluită într-un parfum deosebit. Trupul ei nu a putrezit, nu a fost niciodată înhumat şi se păstrează intact şi în zilele noastre.

Biografia sfintei spune că ea ar fi reuşit să facă un trandafir să înflorească în plină iarnă, în grădina unei femei care a găzduit-o. De aceea, pelerinii îi duc buchete de trandafiri, în orice lăcaş de cult pe care îl patronează, iar în ziua de 22 mai, ziua comemorării ei, se sfinţesc trandafirii.

Există şi o rugăciune specială, cunoscută sub numele de ”Cununa de joi”, care ţine din prima joi din februarie, până la 22 mai, când se împart trandafiri bolnavilor şi săracilor.

Cum să te rogi la Sfânta Rita, ca să-ţi împlinească dorinţele?

Novenă făcătoare de minuni

După cum se poate deduce din denumire, această rugăciune se face fie 9 zile consecutiv, fie în 9 zile de joi consecutiv.

O, sfântă apărătoare a celor aflaţi la mare nevoie, tu, care străluceşti precum steaua speranţei în bezna întunericului, binecuvântată Sfântă Rita, oglinda vie a harului lui Dumnezeu, exemplu de răbdare şi tărie, model al tuturor etapelor vieţii! Alătur voinţa mea celei a lui Dumnezeu, graţie Mântuitorului Isus Cristos, care a îndurat purtarea coroanei de spini şi căruia tu i-ai fost alături zi de zi. Mijloceşte tu, cu harurile şi virtuţile tale, ruga mea către Sfânta Fecioară Maria, ca să îmi asculte durerea întru slava lui Dumnezeu şi sfinţirea mea. Îndrumă-mă şi arată-mi calea cea bună, o, sfântă protectoare şi susţinătoare a celor aflaţi la necaz, să pot obţine iertarea păcatelor, perseverenţă, puterea de a păşi cu curaj, bunătate şi răbdare pe calea vieţii.Acum se spune dorinţa..Sfântă Rita, avocata imposibilului, roagă-te pentru noi! Sfântă Rita, avocata celor neajutoraţi, roagă-te pentru noi! Ajută-mă, Sfântă Rita! Roagă-te pentru mine, ca prin tine să-mi crească iubirea pentru Cristos şi pentru crucea Sa.

La final se vor rosti, în această ordine:
-Tatăl nostru (de 3 ori)
-Bucură-te, Marie, Cea plină de har! Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti Tu între femei şi binecuvântat este rodul trupului tău, Isus. Sfântă Marie, Maica lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi, păcătoşii, acum şi-n ceasul morţii noastre. Amin (de 3 ori)

 

 

    

 

 

La biserica romano-catolică Sfinţii Apostoli Petru şi Paul (catedrala catolică) din Focşani, vor fi sfinţiţi trandafirii duminică, 22 mai, în cadrul liturghiei de la ora 11.00. Toţi cei care doresc să beneficieze de harul lui Dumnezeu prin mijlocirea acestei ”avocate a imposibilului” sunt aşteptaţi să vină cu trandafiri spre a fi binecuvântaţi în amintirea sfintei Rita.

 

Preot Paul Budău-paroh biserica romano-catolică "Sfinţii Apostoli Petru şi Paul" Focşani 

Preot Gabriel  Bacoşcă Ţernă- vicar biserica romano-catolică "Sfinţii Apostoli Petru şi Paul" Focşani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.