Educație

O carte "care s-a scris singură" despre eseistul Luca Piţu

Ziarul de Vrancea
2 dec 2015 3214 vizualizări
La lansarea cărţii „Luca Piţu: Cap limpede la devălmăşiile cetăţii” au fost prezenţi scriitori vrânceni, prieteni de familie şi admiratori, dar şi tineri care l-au descoperit pe cunoscutul eseist şi publicist citindu-i cărţile

Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” din Focşani a găzduit săptămâna trecută un eveniment de excepţie, lansarea cărţii „Luca Piţu: Cap limpede la devălmăşiile cetăţii”. Autorul, criticul literar Ionel Necula, a vorbit despre omul Luca Piţu, despre eseistul Luca Piţu, despre dizidentul Luca Piţu, despre relaţia de prietenie pe care a avut-o cu Luca Piţu, despre scriitorul care a publicat în anii ’90 un jurnal captivant, oarecum atipic, apreciat de cititori: „Însem(i)nările Magistrului din Cajvana”. Din păcate, lansarea acestei ultime cărţi s-a făcut în absenţa omului de cultură Luca Piţu trecut - prea devreme - la cele veşnice.

Un om de cultură incomod

Deşi a trăit în Focşani, devenind concitadinul nostru prin căsătoria cu doamna profesor Anişoara Piţu, marea majoritate a focşănenilor nu s-a putut bucura de prezenţa sa sclipitoare, de umorul său, de micile săgeţi incomode, dar nu „otrăvite”, despre care criticul literar Ionel Necula îşi aminteşte cu duioşie. Luca Piţu a fost un om de cultură incomod, motiv de invidie colegială datorită vastei sale culturi, talentului său rafinat, succesului editorial şi sincerităţii. „Cartea aceasta s-a scris singură, eu n-am făcut decât s-o alcătuiesc. Ea era deja scrisă când Luca Piţu s-a urcat la cer. Sigur, am completat-o cu câteva elemente care au apărut între timp. La alcătuirea ei a contribuit şi Magda Ursache cu trei eseuri şi o cronică a soţului ei, Petre Ursache, trecut şi el la cele veşnice, înainte de vreme", a declarat  Ionel Necula, autorul cărţii. Tot domnia sa aminteşte de apetenţa eseistului Luca Piţu pentru opera şi gândirea lui Emil Cioran, căci era un cioranofil convins. Alături de Sorin Antohi, a fost printre puţinii români care au ajuns, după 1990, în garsoniera lui Cioran de la Paris. Acolo au făcut un generos interviu care a ajuns şi între copertele unei cărţi intitulate „Neantul valah”. 

Luca Piţu a intrat în conflict cu Securitatea

Luca Piţu a fost un inovator. Limbajul său este inimitabil. A fost un scriitor prolific, uşor sarcastic, accentuat  în anumite ocazii, pe deplin stăpân pe opiniile sale. Prietenii săi spun că nu era iubit de confraţi, dar era respectat, apreciat. Ştia să-şi ţină auditoriul în priză permanent. Nu a fost ferit nici de răzbunarea Securităţii, spune Ionel Necula, autorul cărţii „Luca Piţu: Cap limpede la devălmăşiile cetăţii”, care a reuşit să-l scoată din Universitate, unde era profesor, şi să-l trimită ca profesor la şcoala gimnazială din satul natal: Cajvana. Cartea, scrisă cu respect şi admiraţie, înţelegere şi multă sinceritate, este un omagiu adus omului de cultură  Luca Piţu. La lansarea cărţii au fost prezenţi scriitori vrânceni, tineri care l-au descoperit pe Luca Piţu citindu-i cărţile, prieteni de familie, admiratori. O prezenţă emoţionantă, caldă, a fost cea a doamnei Anişoara Piţu, care a ţinut să aducă un omagiu celui care i-a fost alături cu inima şi sufletul până în ultima clipă, 14 iunie 2015.

O mică autoprezentare

Pe coperta a IV-a a ultimei cărţi publicate antum, "Lexiconul figurilor căjvănare", Luca Piţu îşi face o autoprezentare: „Auctorul cărţii de faţă, anarho-eseist de felul său, s-a născut într-o localitate cajvaniană din Bucovina Meridională, la numai câţiva kilometri de beserica hatmanului Luca Arbore, pe 14 ianuarie 1947, iar de şcolit, ohoho, se va fi şcolit la Gura Humorului: acolo avea să-şi săvârşească studiile secundare, pe cele superioare încheindu-şi-le în Iaşi, la Facultatea de Filologie/Litere, unde a şi predat diverse discipline de specialitate, inclusiv teoriile A praxele traducţionale, între 1970 şi 2012, data lăsării sale voluntare şi jubilatorii la vatră postuniversitară. Restul e fie literatură politico-fantastică, fie poezie suprarealistă“. (Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.