Educație

VIDEO!!! Povestea unui vrâncean celebru în Canada care aduce festivalul de Blues Focşani

Ziarul de Vrancea
5 iul 2015 5385 vizualizări
Festivalul de blues internaţional, care adună bani pentru achiziţia pianului de care are nevoie Orchestra Unirea, a pornit de la ideea artistului vrâncean Chris Cigolea, idee îmbrăţişată ulterior de clubul Rotary din Focşani.Cristian Cigolea a plecat în Canada de 21 de ani însă le spune tuturor că este din Focşani.James Thompson, unul dintre cei mai mari trompetişti din lume, va cânta de asemenea marţi la Focşani.“I don’t speak Romanian, but I speak music”, a declarat acesta la conferinţa de promovare a proiectului.Ziarul de Vrancea vă spune povestea acestui proiect muzical caritabil unic, care arată că Focşaniul are resurse pentru a fi un oraş cultural implicat

Festivalul Internaţional de Blues de la Focşani stă să înceapă. Privit de multă lume cu destul scepticism, festivalul este un real succes, cel puţin după faptul că, înainte cu cinci zile de începerea sa, cele circa 350 de bilete au fost complet epuizate. Veste bună însă pentru cei care nu vor reuşi să intre în sală. Aşa cum a precizat Elena Stoica, încă preşedinta clubului Rotary Varana Focşani, prin bunăvoinţa autorităţilor locale, în exteriorul Teatrului va fi cel puţin un ecran LED de mari dimensiuni pe care cei interesaţi vor putea urmări spectacolul din interior. “Noi ne dorim ca acest festival să devină o tradiţie. Nu putem face acest festival fără sprijinul autorităţilor locale. Este un început, cu siguranţă poate sunt stângăcii, dar noi credem în acest început, suntem mândri că avem un focşănean care ne reprezintă undeva departe, şi iată că a venit acum acasă pentru ca împreună, cu paşi mici dar siguri, să punem bazele acestui festival pe care comunitatea locală să-l îndrăgească şi pe care, autorităţile locale să-l sprijine şi să-l ducă mai departe”, a spus Elena Stoica despre festivalul pe care clubul l-a transformat, ca de altfel toate proiectele derulate sub egida Rotary, în eveniment caritabil.

Un pian pentru comunitate

Banii adunaţi în urma acestui proiect vor fi folosiţi pentru mai vechea nevoie a binecunoscutei de acum Orchestre de Cameră “Unirea”, proiect sprijinit de directorul Ateneului Popular, care are nevoie de un pian pentru concerte. Din păcate însă autorităţile publice care au preluat ideea nu au făcut nimic concret în sensul finanţării acestui proiect.“E o idee comună pe care a îmbrăţişat-o inclusiv Chris, s-a întâmplat să ne dorim acelaşi lucru aşa că am transformat acest eveniment într-unul caritabil, un pian pentru comunitate. Chiar dacă nu vom reuşi pe moment să strângem toate fondurile necesare, eu sunt convinsă că atâta vreme cât ne-am pus în plan să facem un lucru, noi o să-l ducem la bun sfârşit. Cu siguranţă, până la sfârşitul anului vom reuşi”, a spus Elena Stoica, după ce Traian Negulescu, directorul Direcţiei pentru Cultură, a vorbit despre achiziţia pianului.  “Este un eveniment pe care împreună cu Sorin Francu şi clubul Rotary l-am gândit ca un happening. Are loc aici (n.r.- atât la Teatru, cât şi la un restaurant din Focşani). Ne bucură în acelaşi timp că ideea noastră de a achiziţiona un pian a fost îmbrăţişată de clubul Rotary”, a spus Traian Negulescu, care însă a”uitat” să treacă evenimentul şi pe site-ul oficial al instituţiei, care, pentru luna în curs, are 0 (zero) evenimente culturale.

Ocazia de a nu mai asculta blues în... cască

O altă instituţie parteneră în acest proiect este Teatrul Municipal Mr. Ghe Pastia, care va găzdui de altfel prima seară a festivalului. “Acest gen muzical este agreat de o anumită parte a populaţiei Focşaniului, dar care nu a avut ocazia să asculte blues decât în cască, pe youtube sau prin alte mijloace. Avem ocazia să fim martorii unui astfel de eveniment, acest concert aici la Focşani, graţie iniţiativei unui domn care a pornit de aici din Focşani, a cântat în Pastorala Mică, s-a îndreptat către studiul acestui instrument, a studiat cu maestrul Iancu Văduva în România, apoi cărările domniei sale s-au îndreptat către Vestul lumii, acolo unde acest gen muzical este cu siguranţă mai apreciat, mult mai cântat decât în România, Cristian Cigolea, alături de maestrul James Thompson”, a declarat Sorin Francu, directorul Teatrului, în deschiderea conferinţei de sâmbătă. Legat de muzica blues, trompetistul  Cristi Cigolea a spus că în opinia sa, este cea care stă la baza muzicii contemporane. “Blues este începutul rock-ului, este pop music,  încorporează totul (...), bluesul este începutul culturii muzicii contemporane”, a mai spus Cristian Cigolea.

Ideea lui Cristian Cigolea a fost sprijinită de noua preşedintă Rotary

Noua preşedintă Rotary Varana Focşani, Manuela Hornea, a dat curs ideii lui Chris Cigolea de a se cânta blues live la Focşani

 Summer Blues Festival s-a născut, după cum au precizat organizatorii, cu o discuţie dintre Cristian Cigolea, membru al clubului Rotary din Guelph- Canada, şi Manuela Hornea, manager la compania SIF Computer, cea care va fi noua preşedintă a Clubului Rotary Varana Focşani în mandatul 2015-2016.

“Mesajul Rotary Internaţional pentru anul 2015-2016 este să fim un dar pentru lume. Cristi a venit cu propunerea să fie un dar pentru comunitatea din care a plecat şi pentru mine a fost o bucurie foarte mare şi am spus: "îl susţin". Am făcut tot ceea ce mi-a stat în putinţă, am fost în Club, am vorbit cu colegii, le-am spus ce face Cristi, le-am povestit despre succesul său. Nimic nu este întâmplător, eu m-am gândit tot timpul că educaţia este cea mai importantă pentru comunitate. Că fără educaţie, comunitatea nu poate să evolueze”,a precizat Manuela Hornea, noua preşedintă a Rotary Varana Focşani 2015-2016.“Totul a început cu o dorinţă de a face ceva pentru comunitate”,a insistat Cristian Cigolea legat de propunerea de a veni şi a face la Focşani un festival de blues.

Vrânceanul devenit trompetist celebru în Canada

Cristian Cigolea este un vrâncean cu care trebuie să ne mândrim, chiar dacă, poate, puţini sunt cei care l-ar recunoaşte pe stradă. "Aici, în Focşani, eu am avut primele îndrumări în ceea ce priveşte muzica. Am început să studiez muzica la 5 ani şi jumătate, la Şcoala de Muzică, se numea atunci Şcoala Populară de Artă. Sincer, după  40 de ani, simt şi acum mirosul acelor săli. Acolo am învăţat prima dată să cânt, am studiat muzică pentru prima dată. Până în clasa a VIII-a am stat efectiv aici şi am învăţat muzică. Nu numai că am studiat cu profesori extraordinari, pe care mi-i amintesc şi acum cu plăcere, dar am studiat vioară înainte pentru că tatăl meu cânta la vioară. M-au învăţat tainele muzicii şi, foarte important, am studiat muzică gratis”, a spus Cristian Cigolea care a făcut o comparaţie cu ceea ce se întâmplă în Canada, acolo unde toate aceste lecţii se plătesc cu bani grei. "Acolo muzica se plăteşte. Orice copil care vrea să înveţe la un instrument trebuie să plătească”, a completat artistul.

Dirijează două orchestre

Concertul de marţi de pe scena teatrului nu îl scuteşte pe Cristian Cigolea de emoţii, mai ales că, aşa cum a mărturisit, în urmă cu circa 20 ani, aceasta a fost scena pe care a urcat pentru prima şi ultima dată înainte de plecarea sa în Canada. Artistul a povestit şi faptul că nu există o reţetă a succesului, fiind nevoie de muncă pentru ca valoarea să-ţi fie recunoscută. “Comunitatea oraşului Guelph, oraşul în care stau, m-a ajutat aşa că şi eu am gândit să dau ceva înapoi. Acolo dirijez două orchestre, o orchestră de muzică clasică şi una de suflători, care este una dintre cele mai vechi. S-a înfiinţat în 1878. Sunt profesor la Universitatea din Guelph, profesor de trompetă, şi profesor la un colegiu privat. Sunt foarte implicat în comunitatea din Guelph, însă m-am gândit să fac ceva pentru acasă, pentru Focşani”, a mai spus Cristian Cigolea care a recunoscut că, de fiecare dată când este întrebat de unde este, spune mereu “Focşani”, chiar dacă cei care îl întreabă fac referire la oraşul la care s-a stabilit în prezent în Canada.

Un invitat special

 Lângă Cristian Cigolea a fost prezent James Thompson, marele profesor de muzică din nordul Americii, pe care Cristian Cigolea l-a prezentat ca fiind cel mai mare profesor de trompetă din nordul Americii, cel care i-a fost mentor în timpul şi la finalizarea doctoratului.  “Este o onoare şi un privilegiu că este cu noi aici”, a spus Cristian Cigolea despre James Thompson. : “I don’t speak Romanian, but I speak music” (n.t.- Eu nu vorbesc româna, dar vorbesc muzica”) a spus marele trompetist care a recunoscut că Focşaniul îi place şi ca oraş, atât cât a reuşit să vadă de când a fost invitat. Odată cu acest eveniment cultural, Focşaniul se alătură celor două oraşe din România care au un astfel de festival, respectiv Sighişoara şi, mai nou, Suceava. (G. SAVA, S. VRÎNCEANU)


Get your own valid XHTML YouTube embed code

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
George, acum 3215 zile, 16 ore, 17 minute, 55 secunde
E foarte frumos gestul lui Chris,iar faptul ca autoritatile locale s-au implicat este laudabil. Felicitari,sa speram ca va fi un eveniment memorabil!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.