Educație

MECS a dat liber la contestarea notelor de către elevi. Cum văd profesorii vrânceni acest aspect

Ziarul de Vrancea
16 ian 2015 15543 vizualizări
“Mă aşteptam la un regulament mai curajos”, declară profesorul Marius Poll, directorul Colegiului Naţional “Cuza” u “Ministerul ar fi trebuit să gândească mai întâi criterii de notare”, este de părere Marius Catană, directorul Şcolii “Ion Basgan”

Noul regulament de organizare şi funcţionare al unităţilor din învăţământul preuniversitar, care a fost publicat în Monitorul Oficial, prevede o serie de modificări, cea mai importantă fiind cea de oferire a posibilităţii elevilor să-şi conteste notele. Cele mai multe cadre didactice nu văd cu ochi buni această prevedere, fiind de părere că şi aşa unii elevi aveau de obiectat la notare, în timp ce alţii se arată dezamăgiţi, considerând că noul regulament ar fi trebuit să fie mai curajos. “Cred că Ministerul Educaţiei ar fi trebuit să gândească mai întâi criterii de notare, apoi să le ofere elevilor posibilitatea contestării notelor”, consideră Marius Catană, profesor de limba română şi directorul Şcolii “Ion Basgan” Focşani. Potrivit acestuia, notele sunt contestate îndeosebi de elevii clasei a V-a, care nu sunt acomodaţi cu sistemul de notare, după ce la nivelul primar notarea se realizează prin calificative. “Această prevedere din noul regulament va impulsiona elevii slabi pentru că cei care învaţă nu au obiceiul să conteste notele”, ne-a spus un alt profesor sub protecţia anonimatului.

“Evaluarea de la clasă trebuie să fie antrenament”

Nu de aceeaşi părere este directorul Colegiului Naţional “Cuza”, profesorul de matematică Marius Poll. Acesta consideră că posibilitatea de contestare a notei trebuie să se ofere la orice evaluare. “De ce la un examen poţi contesta nota şi la evaluarea semestrială nu? Profesorul, când pune o notă, trebuie să aibă un barem de evaluare pe care fiecare trebuie să şi-l stabilească, chiar şi în cazul evaluării orale. Dacă a corectat corect şi a respectat programa în crearea subiectelor, profesorului nu trebuie să-i fie teamă. Eu cred că vor fi foarte puţine contestaţii dacă evaluarea este corectă, după criterii clare”, ne-a declarat Marius Poll. Acesta ne-a mărturisit că se aştepta ca noul regulament să conţină şi alte modificări importante. “Mă aşteptam la un regulament şcolar mai curajos şi în concordanţă cu ce se întâmplă în Uniunea Europeană. Evaluarea elevilor este un aspect important, dar mai sunt şi altele. Dacă tot vorbim despre evaluare, aceasta trebuie să fie externă pentru doar astfel se poate evidenţia progresul şcolar. Sunt de părere că evaluarea de la clasă trebuie să fie antrenament”, ne-a mai spus Marius Poll. În cariera sa, profesorul de matematică a precizat că a întâlnit situaţii în care părinţii au fost nemulţumiţi de modul în care se face evaluarea, dar la modul general. “În şedinţele cu părinţii au mai fost nemulţumiri pentru că există prea mare severitate, ori invers”, ne-a mai spus profesorul.

Cum pot contesta elevii notele

Nota ce poate fi contestată este cea primită la o lucrare de control. Elevii puteau până acum să conteste doar calificativele obţinute la examene sau teze. Noul regulament prevede că elevii îi pot cere profesorului ca, în termen de cinci zile, să justifice nota din lucrare,  ajungându-se chiar la reevaluarea lucrării, printr-o solicitare scrisă adresată directorului. În acest caz directorul trebuie să desemneze două cadre didactice de specialitate, care nu predau la clasa la care este elev cel ce a făcut solicitarea şi care au obligaţia de a reevalua lucrarea scrisă, fără a fi remuneraţi pentru acest lucru. Nota poate fi modificată numai în cazul în care se constată o diferenţă de notare mai mare de un punct. Alte prevederi ale noului regulament se referă la asigurarea consilierii în carieră a elevilor pe care trebuie să o asigure şcoala, înfiinţarea consorţiilor şcolare, care poate fi decisă de consiliile locale şi şcoli, precum şi interzicerea unui director de şcoală să aibă funcţie de conducere într-o organizaţie de partid. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
pazuzu, acum 3386 zile, 3 ore, 1 minut, 10 secunde
Nu pare a fi prea departe ziua în care elevii îşi vor pune singuri note, îşi vor încheia singuri medii, îşi vor pregăti singuri subiectele pentru teste sau teze, îşi vor motiva singuri citeste integral
dana, acum 3386 zile, 11 ore, 45 minute, 12 secunde
Inca o prevedere in care cadrul didactic desemnat la reevaluarea lucrarilor scrise va face munca voluntara .Nu era suficienta corectarea neremunerata la simularile de BAC , Evaluari Nationale , citeste integral
dalida, acum 3387 zile, 7 ore, 40 minute, 29 secunde
Interesant. Si daca scoala respectiva are doar doi profesori la o disciplina? Sau chiar unul? CIne mai recorecteaza lucrarea pentru care s-a facut contestatia??? ISJ-ul poate.. Zic si eu..
dan, acum 3387 zile, 8 ore, 7 minute, 20 secunde
bai poll, comentariu tau este dupa un pahar, ca din cate stim iti place. La Cuza se noteaza ,,corect '' de asta este o destrabalare in acest liceu.
unu', acum 3387 zile, 8 ore, 13 minute, 40 secunde
Mai bine le-ar da si un pistol elevilor, ca in cazul in care nu le place fata profesorului sa-l poata impusca. Pana la urma, tot ceea ce conteaza este sa fie elevul fericit...prost, dar fericit!!
ion, acum 3387 zile, 11 ore, 45 minute, 13 secunde
daca mai stergi comentariile vin si te scuip !!!
ion, acum 3387 zile, 12 ore, 1 minut, 20 secunde
Mai taci bai Poll, ca si asa nu te mai suporta nimeni si asteapta toti sa iesi la pensie. !! ISJ in loc sa te pedepseasca ca ti-ai last nevasta cu copii ca sa te cuplezi cu adjuncta , te-a numit citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.