Educație

De Ziua Culturii, Biblioteca Odobeşti îşi povesteşte începuturile

Andrei Milcoveanu
8 ian 2015 2288 vizualizări
Pe 31 ianuarie 1910 a luat fiinţă la Odobeşti prima Bibliotecă Publică din fostul judeţ Putna u primul bibliotecar a fost preotul C. Diea, Nicolae Iorga era preşedintele de onoare, iar primul conferenţiar a fost savantul Simion Mehedinţi

Casa de Cultură din Odobeşti organizează pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, o retrospectivă a începuturilor Bibliotecii Publice din localitate. Pentru că este ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu, organizatorii au gândit evenimentul din perspectiva legăturii acestuia cu Biblioteca, Eminescu fiind într-o perioadă a vieţii blibliotecar. Pentru aceasta a fost retipărită „Darea de seamă pe anul 1913” a primei Biblioteci din Odobeşti, dare de seamă, apărută, culmea, la Editura ”Cetatea Crăciuna” din localitate, în 1914. Volumul este primul document oficial care atestă începuturile Bibliotecii, de unde şi ideea retipăririi acestuia în forma şi formatul original. Din cuprins aflăm că Biblioteca publică Odobeşti a fost prima Bibliotecă de acest gen din fostul judeţ Putna. Aceasta a fost deschisă pe 31 ianuarie 1910 şi a funcţionat pentru început la Hotelul Dumitrescu, iar din mai 1913 a fost mutată în clădirea Băncii Populare. Între timp numele i-a fost schimbat în „Casă de Sfat şi Citire”, iar din 25 martie 1910, Biblioteca s-a numit Casa de Citire „Cetatea Crăciuna”. Membrii fondatori au fost locotenent Nicolae Cristescu, P. Ionescu Braşoveanul, Emilian Băiatu şi preotul C. Diea, care era şi bibliotecar, Nicolae Iorga era preşedinte de onoare, iar savantul Simion Mehedinţi a fost primul conferenţiar.

Biblioteca – centrul vieţii culturale din Podgorie acum un secol

Din această „Dare de seamă” descoperim că Biblioteca deservea cititori din Odobeşti, Vârteşcoiu, Faraoanele, Jariştea, Vărsătura, Broşteni, Clipiceşti, Ţifeşti, chiar şi din Focşani. Printre cititori întâlnim toate profesiile: avocat, comerciant, bancher, contabil, proprietar, tâmplar, învăţător, diriginte poştal, veterinar, şef staţie CFR, conferenţiar, frizer, director de bancă, casier, engrosist vinuri, casier de gară, grefier, căpitan, judecător, magazioner etc. Nu lipseau studenţii, seminariştii, pensionarii, preoţii Arghir Spiridion şi Vasile Ionescu, judecătorul St. Bărănescu, administratorul de plasă Alex Irimia, judecătorul Dimitrie Constantinescu, învăţătorul Nicolae Cerchez din Vărsătura, marii proprietari Grigore Dragomir, C. Grigoriu, Ioan Cureţianu, familia Băiatu, familia Hainăroşie din Jariştea, preotul Constantin Mazilu din Broşteni, învăţătorii Petre Saragea din Vârteşcoiu şi Ioan Saragea din Jariştea şi familia Velniţă. Reeditarea acestei „Dări de seamă” este un omagiu adus odobeştenilor de la începutul veacului trecut, care au reuşit să pună bazele primei Bibiloteci Publice din fostul judeţ Putna şi să introducă „Oraşul viilor domneşti” în circuitul cultural naţional. Exemplarul rarisim folosit pentru reeditare a fost pus la dispoziţie de profesorul Vasile-Viorel Chiper din localitate. Evenimentul va fi organizat în parteneriat cu Liceul Teoretic ”Duiliu Zamfirescu” şi Liceul Tehnologic din Odobeşti şi va începe la ora 11. Participanţii vor primi câte un exemplar gratuit. (Andrei Milcoveanu)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Cetatean, acum 3395 zile, 19 ore, 59 minute, 38 secunde
Felicitari!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.