Educație

Constantina Negoiţă, schimbată din funcţia de director de la Postliceala “Vasile Alecsandri”

Ziarul de Vrancea
18 feb 2014 9457 vizualizări
Moştenitorul fondatorului Fundaţiei “Vasile Alecsandri” a cerut schimbarea din funcţie a Constantinei Negoiţă, cea care a fondat filiala de la Focşani u prin decizia instanţei au mai fost înlăturaţi din Consiliul Director şi fiul Constantinei Negoiţă dar şi cel de-al treilea membru u şi Inspectoratul Şcolar a “debarcat-o” pe Constantina Negoiţă de la şefia şcolii posliceale sanitare u procesele între cele două părţi sunt însă în plină derulare, miza părand să fie patrimoniul material al şcolii

Constantina Negoiţă, directoarea Şcolii Postliceale Sanitare “Vasile Alecsandri” Focşani, a fost înlăturată de la conducerea în urma unui proces cu cantec. La carma filialei focşănene a şcolii finanţate de Fundaţia Academică “Vasile Alecsandri” Iaşi încă de la înfiinţare, Constantina Negoiţă a rămas fără post săptămana trecută, cand Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) a revocat decizia de numire a acesteia, la capătul unui proces demarat de moştenitorul fundaţiei din Iaşi. Totul a început în urmă cu un an, cand prof. dr. Longinus Enescu,  cel care a înfiinţat Fundaţia Academică “Vasile Alecsandri” Iaşi, a decedat, iar moştenitorul său, ieşeanul Corneliu Paraschiv, a dorit reorganizarea tuturor filialelor din Moldova. Acesta nu a reuşit însă să ajungă la un consens cu directoarea de la Focşani, Constantina Negoiţă, punand la cale înlăturarea ei cu ajutorul justiţiei. Primul pas l-a constituit schimbarea denumirii fundaţiei-mamă pentru a se delimita de filiala de la Focşani. Astfel Fundaţia Academică “Vasile Alecsandri” Iaşi a devenit Fundaţia “Vasile Alecsandri” Iaşi, al cărei preşedinte este soţia lui Corneliu Paraschiv, Nadia Cristina Paraschiv.

Din anul 2009, şcoala postliceală a fost acreditată de către Ministerul Educaţiei

Pasul următor a fost revocarea din calitatea de membri ai Consiliului Director al Filialei Focşani a Fundaţiei Academice “Vasile Alecsandri” – Şcoala Postliceală Sanitară a lui Marius Lucian Negoiţă, a Constantinei Negoiţă şi a Elenei Surcel. În locul acestora au fost numiţi Corneliu Paraschiv – preşedinte, soţia acestuia Nadia Cristina Paraschiv şi Anca Cornelia Aradei. Decizia a fost dată în dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Focşani.

 

Noua directoare, Nataşa Marin – profesoară de fizică pensionară

Fundaţia Vasile Alecsandri Iaşi (fosta Fundaţie Academică Vasile Alecsandri Iaşi) a solicitat instanţei înscrierea în registrul asociaţiilor şi fundaţiilor a modificărilor componenţei Consiliului Director al Fundaţiei Vasile Alecsandri Şcoala Postliceală Sanitară- filiala Focşani, structura Consiliului Director urmand a fi următoarea, preşedinte Paraschiv Corneliu, membru Paraschiv Nadia Cristina, membru Aradei Anca Cornelia. Pe 3 decembrie 2013, cererea a fost admisă, urmand ca noile modificări să fie înscrise în registrul special al asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa Judecătoriei Focşani. Principalul act luat în considerare de instanţă a fost o decizie a Fundaţiei Vasile Alecsandri Iaşi, printr-o încheiere de autentificare dată pe 6 noiembrie 2013 de BNPA Pantilimon Tătaru şi Florea prin care “s-a dispus revocarea din funcţia de membri ai Consiliului Director al Filialei Focşani a Fundaţiei Vasile Alecsandri Şcoala Postliceală Sanitară a domnului Negoiţă Marian Lucian, a doamnei Negoiţă Constantina şi a doamnei Surcel Elena”. Prin acelaşi înscris s-a dispus numirea noii componenţe a Consiliului Director respectiv preşedinte Paraschiv Corneliu, membru Paraschiv Nadia Cristina, membru Aradei Anca Cornelia. Tot pe 30 ianuarie 2014, sentinţa Judecătoriei Focşani a rămas definitivă la Tribunalul Vrancea, care a respins apelul ca nefondat. În urma acestei hotărari, a fost înlocuită şi directoarea Constantina Negoiţă cu Nataşa Marin – profesoară de fizică pensionară, fostă directoare adjunctă a Colegiului “Valeriu D. Cotea”. Aceasta va avea şi un adjunct la şcoala postliceală în persoana Didianei Păduraru.

IŞJ revocă hotărarea de numire în funcţie

Contactat telefonic, Corneliu Paraschiv a declarat că au existat nereguli în activitatea filialei, dar nu a dorit să precizeze deocamdată care sunt acestea. Mai mult, Corneliu Paraschiv a aruncat vina pe Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea pentru schimbarea din funcţie a Constantinei Negoiţă. “Suntem legal constituiţi. Inspectoratul Şcolar a numit-o în funcţie şi tot inspectoratul a revocat numirea acesteia. Am informat şi Ministerul Educaţiei despre situaţia de la Vrancea iar d-na Duminică ( n.r. secretarul de stat Vasilica Ştefania Duminică ) ştie despre ce este vorba”, ne-a declarat Corneliu Paraschiv. Conducerea Inspectoratului Şcolar a admis că a greşit în luna septembrie 2013 atunci cand a emis decizia de numire a Constantinei Negoiţă în funcţia de director al Şcolii Postliceale Sanitare “Vasile Alecsandri” Focşani, dar spune că a îndreptat eroarea în cadrul unui CA ce a avut loc miercuri. “Decizia de numire în funcţie a fost emisă în urma recomandărilor Comitetului Director al şcolii postliceale. Am revocat decizia pentru că, potrivit Legii Educaţiei, la o şcoală particulară Inspectoratul Şcolar ia act de dorinţa Consiliului Director al acesteia. Cum există o hotărare judecătorească în favoarea fundaţiei din Iaşi, noi nu puteam decat să procedăm ca atare”, ne-a declarat şefa IŞJ, Vasilica Zaharia. Practic Inspectoratul Şcolar Judeţean a retras decizia emisă în luna septembrie 2013 prin care numea în funcţie mai mulţi directori la şcolile particulare, printre care şi pe Constantina Negoiţă. Oficialii IŞJ nu au ţinut seama atunci de prevederile articolului 245 din Legea Educaţiei, modificată, care prevede că “ asigurarea conducerii unei unităţi de învăţămant preuniversitar particular (…) se poate realiza de cadre didactice care se disting prin calităţi profesionale, manageriale sau morale, după cum urmează: prin numirea în funcţia de conducere de către conducerea persoanei juridice finanţatoare, la propunerea consiliului de administraţie al unităţii de învăţămant particular, a unui cadru didactic din cadrul unităţii de învăţămant respective sau a unui cadru didactic pensionat; actul de numire se aduce la cunoştinţa inspectoratului şcolar pe raza căruia îşi desfăşoară activitatea unitatea şcolară”.

Un lung şir de procese pentru conducerea şcolii de la Focşani

Prima sentinţă dată în lupta pentru conducerea Fundaţiei Academice “Vasile Alecsandri”- Şcoala Postliceală Sanitară Filiala Vrancea a fost cea din 7 martie 2013, dată în dosarul 2567/231/2013 de pe rolul Judecătoriei Focşani. Prin cererea de chemare în judecată a Fundaţiei Academice “Vasile Alecsandri”- Şcoala Postliceală Sanitară Filiala Vrancea s-a solicitat ca instanţa să decidă asupra cererii depuse de petentă în sensul desemnării “în componenţa Consiliului Director al Fundaţiei Academice “Vasile Alecsandri”- Şcoala Postliceală Sanitară Filiala Vrancea a domnului Negoiţă Marius Lucian (n.r.- fiul Constantinei Negoiţă)” respectiv “în funcţia de director al Consiliului Director al aceleiaşi fundaţii a d-lui Negoiţă Marius Lucian”. Acţiunea a fost formulată după decesul, pe data de 8 ianuarie 2013, a fondatorului prof. dr. doc. Enescu Longinus Constantin, în condiţiile în care fundaţia nu mai îndeplinea condiţia legală necesară pentru a mai putea funcţiona, respectiv componenţa de trei membri a consiliului director. Prin decizia instanţei s-a admis cererea în sensul desemnării provizorii “în calitate de membru şi director al Consiliului Director “Şcoala Postliceală Sanitară Focşani”, a domnului Negoiţă Marius Lucian, pană la dezbaterea succesiunii defunctului Enescu Longinus Constantin, membru fondator al fundaţiei. Totodată, în cadrul aceluiaşi dosar s-a respins cererea de intervenţie în nume propriu formulată de Fundaţia Academică “Vasile Alecsandri” Iaşi “ca neîntemeiată”. Pe 16 aprilie 2013, Tribunalul Vrancea a admis recursul declarat de fundaţia ieşeană, o admitere în parte, în sensul că desemnarea lui Marius Lucian Negoiţă “se realizează pană la desemnarea unui membru în Consiliul Director, în mod definitiv, potrivit dispoziţiilor legale şi statutare”.

Evacuarea paratei din Biroul Instituţiei de învăţămant

În noiembrie 2013, printr-o ordonanţă preşedinţială, Fundaţia “Vasile Alecsandri” a solicitat instanţei “să dispună evacuarea paratei Negoiţă Constantina din Biroul Instituţiei de învăţămant Şcoala Postliceală “Vasile Alecsandri  Focşani şi obligarea paratei să procedeze la predarea conducerii unităţii de învăţămant către noul consiliu director numit la această unitate de învăţămant”. Prin sentinţa din 13 noiembrie, instanţa a respins ca inadmisibilă acţiunea. Pe 30 ianuarie 2014, apelul declarat de fundaţia de la Iaşi împotriva acestei decizii a fost respins ca nefondat, sentinţa fiind definitivă. Constantina Negoiţă a intrat în concediu medical, imediat ce şi a pierdut funcţia de director al Şcolii Postliceale pe care încearcă acum şă o recupereze în justiţie. Contactată telefonic, aceasta nu a dorit să comenteze situaţia, precizand că o va face cu “actele în faţă” într-o zi în care se va simţi mai bine. Ziarul nostru îi va găzdui punctul de vedere atunci cand va fi pregătită să-şi susţină cauza. (M. VLĂDESCU, G. SAVA)

Directoare de 18 ani

Constantina Negoiţă, alături de profesorul Enescu Longinus Constantin, membru fondator al Fundaţiei “Vasile Alecsandri”

Preşedintă a organizaţiei de femei a PDL Vrancea şi consilier judeţean de cursă lungă, Constantina Negoiţă se află la carma Şcolii Postliceale Sanitare “Vasile Alecsandri” din Focşani încă de la înfiinţare, din anul 1996. Ea este, practic, cea care a pus pe picioare aceasă şcoală. La început a fost obţinută autorizarea MEN pentru funcţionare, apoi în anul 2009 unitatea de învăţămant a fost acreditată de către Ministerul Educaţiei. În cadrul acesteia îşi desfăşoară activitatea aproape 50 de cadre didactice, în majoritate medici şi asistenţi medicali, dar şi cadre didactice sau politicieni, printre acestea şi fostul prefect Ion Oprea. Aproape 3.000 de elevi au frecventat cursurile unităţii de învăţămant, mai bine de jumătate fiind absolvenţi cu examen de diplomă. Dintre aceştia aproximativ 70% au fost încadraţi în spitalele din judeţ sau au plecat în ţări din Uniunea Europeană unde au fost încadraţi cu contracte de muncă, potrivit informaţiilor de pe site-ul şcolii. Pentru anul şcolar 2013-2014 unitatea a şcolarizat numai asistenţi de medicină generală şi asistenţi de farmacie, dar în trecut a şcolarizat şi în specializări precum tehnician maseur, lucrător social şi cosmetică. Deşi la început a funcţionat în sedii închiriate, în prezent şcoala are sediu propriu pe Strada Gloriei în Focşani, sediu ridicat din taxele plătite de elevi. Există şi varianta ca sediul de la Focşani al şcolii să constituie de fapt miza întregii afaceri juridice. (M. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
elevul, acum 3724 zile, 17 ore, 16 minute, 26 secunde
Da-ti jos cat mei repede acesta Babaciune care ne-a stresat timp de 3 ani , la cursuri.
elevul, acum 3726 zile, 7 ore, 19 minute, 44 secunde
Sa plece acesta ****** care au stresat elevii timp de 3 ani cat au durat cusrsurile.
george, acum 3726 zile, 7 ore, 38 minute, 30 secunde
O ******* DOCTOR NU ARE CUM SA CONDUCA O ASEMENEA UNITATE DE INVATAMINT.
george, acum 3726 zile, 7 ore, 44 minute, 33 secunde
in sfirsit o decizie inteleapta.felicitari mostenitorilor.AU DREPTATE,O ******** NU ARE CUM SA CONDUCA O ASEMENEA UNITATE DE INVATAMINT.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.