Educație

Biblioteca si-a descuiat incaperile secrete

Iulia Crețu
22 nov 2007 736 vizualizări
In cadrul manifestarile dedicate Zilei Portilor Deschise, toate incaperile bibliotecii si-au dezvaluit secretele in fata copiilor

Pentru o zi, Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu" din Focsani institutie unde de obicei troneaza linistea, a fost trezita la viata de dorinta de cunoastere a pustilor de scoala generala. Incolonati ca la inceperea unei lupte, micutii au luat cu asalt sala de imprumut la domiciliu, sala de lectura, dar si camerele care de obicei stau ferecate pentru ca adapostesc comorile institutiei. Este vorba de sute de exemplare vechi, cu coperti roase de timp, dar cu paginile si ideile inca pastrate in buna stare. Elevii s-au minunat de modul in care stau cartile pe rafturi, au intrebat ce fel de volume pot lua ei acasa si au decretat in cor: "Aceasta este cea mai imensa biblioteca pe care am vazut-o!". Bibliotecarii au fost nevoiti sa fie cu mult mai atenti decit de obicei pentru ca energia celor mici este cu mult mai debordanta decit cea a liceenilor plictisiti de programa scolara. "Avem o colectie de carte veche, care cuprinde si volume religioase, unele ferecate in argint, adevarate memorii ale timpului. De asemenea, printre cele mai valoroase se numara si o carte cu un autograf de la Minulescu", a declarat Teodora Fintinaru, directoarea Bibliotecii Judetene "Duiliu Zamfirescu". Pretioasa colectie nu vede lumina veiozei de lucru si nici macar degetele neinitiatilor in taina cunoasterii decit in cazuri deosebite pentru ca vechimea cartilor impune tratarea lor cu atentie. Institutia detine o colectie deosebita de "antichitati", carti de drept, dar si de medicina sau sociologie de la inceputul secolului al XIX-lea. "Foarte multi doctoranzi, masteranzi, tineri care dau licenta vin si iau carti de aici. Cartile au un regim special, unele dintre ele trebuie conservate. Cea mai veche carte este de la 1697, o carte religioasa", a adaugat Teodora Fintinaru. De asemenea, in incaperile bibliotecii, cei care vor sa studieze pot gasi si colectii de periodice. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.