Educație

Mai putine catedre titularizabile, de la anul

Camelia Stănilă
15 nov 2007 1525 vizualizări
Noua metodologie a miscarii personalului didactic prevede eliminarea optionalelor de la constituirea catedrelor u absolventii facultatilor de 3 ani vor avea nevoie de 30 de credite pentru ocuparea unui post u la contestatii nu vor mai fi permise diferente mai mari de 1 punct u concursul de titularizare va avea loc pe 16 iulie 2008

Catedrele titularizabile pentru dascali, cu o valabilitate de minim 4 ani, se vor imputina si mai mult de la anul, odata cu eliminarea orelor optionale din componenta lor, prevazuta prin metodologia miscarii personalului didactic pentru anul scolar 2007-2008, prublicata marti pe site-ul Ministerului Educatiei. Exceptie vor face doar unitatile de invatamint cu un singur rind de clase, unde se pot constitui catedre vacante titularizabile cu 1-2 ore optionale, precum si scolile cu predare in regim intensiv, unde pot fi incluse 1-4 ore optionale. Noile reglementari ii are in vedere si pe primii absolventi ai ciclului de studii universitare de licenta cu durata de 3 ani, care vor avea nevoie de minimum 30 de credite de studii transferabile din programul de pregatire psihopedagogica, pentru a putea ocupa un post in invatamintul prescolar sau in cel obligatoriu. "Personalul existent in sistemul de invatamint, care nu detine cele 30 de credite de studii transferabile din programul de pregatire psihopedagogica, este obligat sa le dobindeasca in maximum 3 ani", au dispus reprezentantii MECT.


Diferente de maxim 1 punct, tolerate la contestatii


Cele mai multe noutati aduse in metodologia miscarii personalului didactic se refera la examen si contestatii. Daca pentru educatoare, invatatori si isntitutori care doresc un post cu predare in limba minoritatilor s-a eliminat proba orala, conditii mai strcte s-au impus la supraveghere, unde se solicita o nanumita ordine in selectia dascalilor implicati: profesori, institutori, invatatori, educatoare si apoi maistri instructori. Cel mai important insa, s-a micsorat marja acceptata intre corectura initiala si cea de la contestatii, in conditiile in care in anii trecuti s-au inregistrat numeroase nereguli. Astfel, in loc de 1,5 puncte este permisa o diferenta de maxim 1 punct. Toate lucrarile care depasesc aceasta limita trebuie sa treaca printr-o a treia corectura, facuta de o comisie noua, care va decide de altfel si nota finala. O alta noutate vizeaza notele intre 6.50 si 6.99, care daca sint contestate vor fi inlocuite de nota de la recorectare, indiferent de diferenta. Pina acum, aceasta prevedere se atribuia numai notelor contestate intre 4.50 - 4.99 si cele peste 9.50, care nu aveau nevoie de minim 50 de sutimi pentru a fi inlocuite de nota de la contestatii.


Notele titularizarii din 2006 si 2007, valabile la continuitate


Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a decis ca vor beneficia de continuitate doar suplinitorii care au participat la concursurile de titularizare din 2006 si 2007. Dascalii trebuie sa fi avut minim 5 in specialitatea postului, sa fi fost repartizati computerizat pe post sau in sedinta publica, dar si sa obtina avizul consiliului de administratie al unitatii de invatamint, sa aiba calificativul "Foarte bine" si cel putin jumatate de norma in specialitate. Daca un post este solicitat de mai multe cadre didactice, pentru departajare se va lua in calcul nota cea mai mare de la concursul/concursurile sustinute in perioada 2006 - 2007. Concursul national de titularizare se va sustine pe 16 iulie 2008, in baza listei de posturi vacante stabilita pe 19 mai 2008. Repartizarea computerizata a cadrelor didactice care au obtinut minim nota/media 7,00 are ca termen data de 30 iulie 2008. Detasarile la cerere, fie pe baza notelor obtinute la titularizare, fie pe baza concursului specific, de evaluare a punctajelor, are loc in intervalul 23-24 august 2008. Candidatii care au obtnut cel putin nota/media 5,00 (cinci) la concursul din 16 iulie si solicita suplinire vor fi repartizati in sedinta publica, la nivel judetean, in perioada 26 august -1 septembrie 2008. Si anul viitor vor fi organizate doua testari la nivel judetean, pentru suplinitori pe 22 august si pentru cei cu studii necorespunzatoare, pe 9 septembrie. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.