Educație

Lorena Muntenas a dorit sa-i cinte lui Pavarotti

Laura Mironică
13 oct 2007 2774 vizualizări
Talentata adolescenta din Focsani a ratat aceasta sansa din cauza banilor. Trofeele nu au incetat insa sa curga pentru Lorena, care a cistigat recent Festivalului "Micul Artist" de la Craiova

Triumf al Vrancei la Festivalul National "Micul artist" de la Craiova, desfasurat intre 20-22 septembrie. în virsta de 14 ani, Lorena Muntenas a cistigat Trofeul, micuta Alexandra Stanciu a primit doua premii speciale din partea cintaretilor Mihai Traistariu si Moni-k, Emanuela Ceausu a luat premiul II la categoria 14-17 ani, iar Thalida Trofin s-a clasat pe locul IV la categoria 10-13 ani. Si toate acestea nu au fost obtinute usor. în ziua concursului, Lorena Muntenas nici nu putea sa vorbeasca, din cauza unor dureri de dinti. Desi a avut emotii mari in culise, ea le-a depasit cind a intrat pe scena. Ambitioasa si sigura pe ea, a trecut peste "mica" problema de sanatate si a facut dovada talentului sau. Trofeele "au inceput sa curga" odata cu includerea in repertoriu a melodiei "Pedepseste-ma, dar nu pleca", compusa de Viorel Gavrila. "în acest moment este unul dintre dintre cei mai buni copii din tara", se mindreste profesoara Lorenei, Aurelia Vaida. Dintre multele premii cistigate, trofeul obtinut in august la Festivalul National "Copii cinta marea" - Sulina are o valoare aparte pentru Lorena. Simte ca l-a meritat din plin, toata munca de sase ani de zile concretizindu-se aici. In concurs s-a prezentat cu o piesa dificila din punct de vedere interpretativ, pentru care a repetat cam doua luni de zile. "Pedepseste-ma, dar nu pleca" i-a adus si premiul I la Festivalul "Delfinul de Aur" - Navodari. Chiar daca uneori Lorena nu este multumita de rezultate, ba chiar a aflat cum este "sa ai un spate asigurat" la un festival, firea optimista o determina sa mearga "cu capul sus indiferent de situatie". "Va veni si vremea mea, iar cei care stiu muzica cu adevarat ma vor aprecia mai devreme sau mai tirziu", ne-a spus Lorena.


A pierdut unica sansa de a-i cinta lui Pavarotti


în 2005, Lorena a inceput sa studieze si canto clasic, iar la scurt timp a luat premiul I la Concursul International "Miniatura Romantica" de la Galati, desi era mezina participantilor. Doi ani la rind a fost selectionata pentru Festivalul "Llangollen International Musical Eisteddfod" patronat de Casa Regala a Marii Britanii, dar nu a putut onora invitatia din lipsa banilor. Astfel a pierdut si unica sansa de a evolua in fata regretatului tenor italian Luciano Pavarotti. Profesoara Aurelia Vaida ne-a declarat ca incercarile de a face rost de suma necesara deplasarii au esuat, chiar daca au fost abordati oameni cunoscuti din Vrancea. "Astea sint trenuri care nu vin decit o data in viata si trebuie sa fii cu bagajele facute", a spus Aurelia Vaida.


Prima eleva a Aureliei Vaida


Lorena Muntenas, care va implini in curind 15 ani, isi aduce aminte ca a inceput sa cinte de mica. Mai mult, ii place sa se laude ca a fost prima copila care a intrat pe mina Aureliei Vaida. La doar 9 ani, si-a suprins profesoara atunci cind i-a cerut sa o pregateasca pentru o cariera in muzica. Iar refuzul Aureliei Vaida, care medita doar liceeni, nu a oprit-o pe Lorena din ambitia ei. Dupa cursuri, ea statea ore intregi in clasa profesoarei, isi facea temele acolo, ii asculta pe cei mari. Au trecut luni pina cind Aurelia Vaida s-a decis sa o mediteze, la sfatul unei colege, care nu mai indura sa o vada pe "mititica" asteptind la usa. Initial au fost doar zece ore, apoi inca zece... La 12 ani a cistigat primul trofeu - ae-quo cu Alexandra Stanciu - la "Florile Dragostei" de la Focsani. Iar din acel moment, nu a ratat nici o manifestare de gen din tara, printre care s-au numarat "Mamaia Copiilor" si "Ursuletul de Aur".


"Soprana lu\' mami"


Pasiunea pentru muzica a mostenit-o de la ambii parinti. Mama sa chiar a cintat folk in tinerete. în postura de parinte singur, Cornelia Muntenas s-a implicat 100% in cariera fiicei sale. O insoteste la competitii cind reuseste "sa fuga" in weekend de la serviciu. Daca nu, foloseste o metoda inedita de a-i fi alaturi: asculta prin telefon evolutia Lorenei. Cind a fost nevoie, a batut din usa in usa, cautind pina in ultima clipa o solutie pentru a-si trimite fata la festivalul din Anglia. Chiar si colegii de birou o incurajeaza, ei sint si primii care aud inregistrarile Lorenei. Cornelia Muntenas ne-a marturist ca la inceput nu prea a avut incredere in harul fetei, insa cineva a avertizat- o ca are acasa "un diamant neslefuit, o voce de soprana, o voce care se naste o data la 50 de ani". "Meseria mea este sa fiu in primul rind mamica, apoi altceva", spune mama Lorenei, care se declara multumita daca lumea se ridica in picioare, cinta alaturi de fiica sa si aplauda, nu doar daca ia premii. Cornelia ar vrea ca Lorena, pe care o alinta "soprana lu\' mami", sa se axeze pe canto clasic, in defavoarea muzicii usoare. (Laura MIRONICA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.