Educație

Proiecte internationale la Biblioteca Judeteana

Iulia Crețu
21 sep 2007 762 vizualizări
Cu prilejul fiecarei sarbatori, copiii romani din Gandia, Spania, vor primi donatii de carte de acasa u micutii sint invitati sa scrie si citeva pagini in "Balansoarul cu fluturi" u pe viitor se pregatesc colaborari similare si cu alte tari, acolo unde comunitatea de romani are numerosi membri

Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu" promoveaza cu succes limba romana peste hotare. Dupa succesul Filialei "Stefan cel Mare" de la Chisinau, institutia din Focsani a inceput o colaborare fructuoasa si cu regiunea Gandia, Valencia, din Spania. Relatiile intre cele doua localitati au fost intermediate de educatoarea Fanica Nistor, cea care a dorit sa trimita mesajul iubirii fata de limba materna la sute de kilometri de casa. Fanica Nistor a fost cea care a deschis colaborarea cu Junta Multicultural Gandia (Gisela Perez, sefa Departamentului multicultural si Adriana Cioran, mediator-interlocutor cu Romania) si Biblioteca Central "Convent San Roc" Gandia. Donatia de 130 de volume facuta pe 1 iunie catre comunitatea de romani din Spania a deschis acest drum. Ulterior, micutilor romani din Gandia li s-a propus sa colaboreze la realizarea a inca doua pagini la proiectul "Balansoarul cu fluturi", o carte despre copilarie, visuri si sperante, volum realizat pina acum de copii din Romania si Republica Moldova. Si, potrivit bibliotecarilor cartea nu va fi niciodata terminata, mereu i se vor alipi noi si noi pagini. "Am trimis in Spania si un articol despre limba romana, ce inseamna pentru noi iarba verde de acasa si ce inseamna sa fii roman. Proiectul nostru a aparut in paginile ziarelor de acolo. Colaborarea mea cu Biblioteca Judeteana este mai veche, intii au fost serbarile cu grupa de la gradinita si apoi am venit cu lucrul meu cel mai de pret, cuvintul", a declarat educator Fanica Nistor, de la Gradinita nr. 13. Directoarea Bibliotecii, Teodora Fintinaru ne-a declarat ca astfel de proiecte urmeaza a fi dezvoltate si cu alte tari, acolo unde comunitatea de romani numara multi membri, precum Italia, Ucraina sau Ungaria. Cit despre legatura deja stabilita cu Spania, aceasta urmeaza a fi continuata si proiectul dezvoltat. Se preconizeaza prezenta unei edituri din Spania la Tirgul de Carte pentru Copii si Tineret 2008, colaborarea Bibliotecii cu unul din ziarele de limba romana din regiunea Gandia, dar si gazduirea in paginile Revistei "Lector" a opiniilor comunitatii de romani. De asemenea, se pregateste Ziua portilor deschise on-line. "Cele 130 de carti au plecat spre Gandia de 1 iunie, ca un cadou. Au fost prelucrate si puse la dispozitia cititorilor. Dorim sa dezvoltam acest proiect, mai ales ca anul 2008 va fi dedicat multiculturalitatii", a declarat si Teodora Fintinaru, directoarea Bibliotecii Judetene "Duiliu Zamfirescu". (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.