Educație

Situatie exploziva la scolile din Tataranu

Camelia Stănilă
8 sep 2007 1515 vizualizări
Daca la Bordeasca Veche, fostul director Banel Barbieru face tot posibilul sa desfiinteze postul pe care l-a ocupat, profesorii de la SAM Tataranu au inceput sa-l reclame pe directorul Iulian Ionescu u acesta va fi cel mai probabil demis de Inspectoratul Scolar

Cele doua scoli cu personalitate juridica din comuna Tataranu stau pe un butoi de pulbere, avind in vedere ca reclamatiile curg incontinuu din partea dascalilor. Daca la Bordeasca Veche nr. 2, fostul director Banel Barbieru, demis recent de Inspectoraul Scolar, face tot posibilul sa desfiinteze postul pe care l-a ocupat, profesorii de la SAM Tataranu au inceput sa-l reclame pe directorul Iulian Ionescu si sa solicite demiterea acestuia. Potrivit inspectorului general Iordache Bostan, Consiliul Local Tataranu, unde exista o majoritate PD, a aprobat doua hotariri surprinzatoare legate de unitatile de invatamint, fara consultarea si avizul ISJ. Si asta sub coordonarea directa a lui Banel Barbieru, care este vicepresedinte al PD Vrancea si consilier local la Tataranu, dar si fara stirea primarului Nicolae Pavel, care se afla in concediu. Astfel, s-a decis trecerea localului Scolii nr. 2 Bordeasca Veche din administrarea ISJ in domeniul public al comunei, precum si reorganizarea unitatilor de invatamint, astfel ca doar SAM Tataranu sa ramina cu personalitate juridica. "Pe ce ca nu vrea sa predea gestiunea scolii, Barbieru vrea sa se razbune si sa desfiinteze postul de director pe care l-a ocupat. Si asa nu stiu cum de aceasta scoala a avut personalitate juridica, fiind sub efective. Pe noi nu ne-a intrebat nimeni, desfiintarea personalitatii juridice se poate face doar cu acordul Ministerului. Acolo este o problema politica, care ma deranjeaza", spune seful ISJ. Si primarul Nicolae Pavel este la fel de nemultumit ca proiectele de hotarire au fost initiate fara avizul sau, la fel ca si sedinta de CL din 28 august, perioada in care era in concediu. Edilul spune ca hotaririle nu sint legale, astfel ca a solicitat Prefecturii sa dea aviz de nelegalitate. "Hotaririle nu au nici avizul comisiei de specialitate", a mentionat primarul, adaugind ca la scoala Bordeasca Veche s-au facut numeroase ilegalitati sub conducerea lui Banel Barbieru, inclusiv cu fondurile pentru reabilitarea unitatilor. "Pentru ca a inscris fictiv 2 elevi, a trebuit sa platim in plus 7 cadre. Si amenda administrativa dispusa in urma dosarului penal aflat in cercetare de Parchet a fost platita din fondul scolii. Acum avem reclamatii si de la parinti, pentru ca au nevoie de acte de studii, de adeverinte pentru ca vor sa plece in strainatate, iar dl Barbieru nu vrea sa predea inventarul, stampilele. Si corigentele le-au dat pe hol. Nu e posibil asa ceva! Am facut referat si la Politie, cum ne-a sugerat inspectorul general, insa pina acum nu s-a intimplat nimic", se plinge edilul din Tataranu.


Si directorul de la SAM Tataranu va fi demis


Lucrurile nu stau pe roze nici la cealalta scoala, SAM Tataranu, unde este director Iulian Ionescu. Acesta a fost reclamat in urma cu citeva zile de catre un grup de 9 cadre didactice, pe motiv ca are o conduita dictatoriala cu colegii de catedra. Dascalii au solicitat demiterea lui Iulian Ionescu si au propus ca acesta sa fie inlocuit la conducerea scolii de profesoara Elena Mircea. De altfel, SAM Tataranu a intrat in atentia opiniei publice la sfirsitul lunii aprilie, cind 3 eleve l-au acuzat pe profesorul Alecu Ghionea de hartuire sexuala, lucru sesizat chiar de directorul Iulian Ionescu. Inca de atunci, corpul de control al ISJ a descoperit mai multe nereguli grave la SAM Tataranu, inclusiv in documente, si a dispus demiterea directorului, rezolutie care insa nu a fost dusa la indeplinire, din diverse motive. "Masura destituirii trebuia luata de mult. I-am solicitat inspectorului de management Emil Radu sa reanalizeze dosarul impreuna cu jurista Manda Dumitrascu si, daca sint indeplinite conditiile legale, voi semna decizia de demitere a lui Iulian Ionescu", a precizat ieri inspectorul general Iordache Bostan. Decizia de destituire este intarita si de rezolutia Parchetului, de la sfirsitul lui iunie, care a dispus neinceperea urmaririi penale a lui Alecu Ghionea. Potrivit procurorilor, doua din adolescente si-au si retras plingerea in timpul cercetarilor, declarind ca au fost puse de director sa-l acuze pe profesorul de istorie, lucru recunoscut si de cea de-a treia eleva. Potrivit informatiilor pe care le detinem, directorul Iulian Ionescu este in aceasta perioada in concediu si nu a putut fi contactat de reporteri pentru a i se consemna punctul de vedere. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.