Educație

Despre iubire, cu bacalaureatii de toamna

Camelia Stănilă
24 aug 2007 641 vizualizări
Prima proba scrisa a bacalaureatului s-a desfasurat fara incidente u intre altele, candidatii au avut de redactat o scrisoare catre un coleg in care sa relateze despre sentimentul inaltator al iubirii

Desi ieri a fost foarte cald, prima proba scrisa a examenului de bacalaureat s-a desfasurat fara incidente. Din cei 272 de candidati inscrisi, 265 s-au prezentat la examen. Elevii au iesit destul de bucurosi din sali, mai ales ca la ultimul punct al subiectului cu nr. 40 au avut de tratat romanul obiectiv, considerat de regula mult mai usor. Timp de trei ore, absolventii de liceu au trebuit insa sa rezolve cerinte si pe baza unei poezii la prima vedere, "Astenie" de Emil Brumaru, dar si sa redacteze o scrisoare de 15-20 de rinduri in care sa relateze discutia cu un coleg pe tema sentimentului inaltator al iubirii. "Prima parte a fost putin cam complicata, caci am avut poezie la prima vedere, dar in rest subiectul a fost accesibil. Scrisoarea despre iubire a fost chiar simpla, iar la ultimul punct am abordat romanul «Ion». M-am descurcat. Din cite am auzit, a fost mult mai usor decit in prima sesiune. Au existat si variante mai grele de subiect", ne-a spus Paula, la iesirea din examen. Profesorii au fost de parere ca subiecte nu pun probleme decit din perspectiva in care bacalaureatii "de toamna" sint, de regula, restantieri, cu probleme la invatatura. Candidatii au precizat ca nu au avut la dispozitie apa minerala, iar salile alese pentru examen au fost mai racoroase. Desi n-au fost semnalate nici tentative de copiat, inspectorul general Iordache Bostan, presedinte al comisiei judetene de bacalaureat, a facut personal o verificare la Grupul Scolar de Electrotehnica. "Am tinut cu strictete ca telefoanele si cartile, inclusiv cele ale profesorilor asistenti, sa fie depozitate intr-o sala speciala. A fost mai greu in prima sesiune, cind chiar unii profesori n-au inteles acest lucru. La Grupul Scolar de Electrotehnica bancile nu au nici sertar, astfel ca tinerii au putut sa se concentreze mai bine, nu au mai fost tentati, derutati de fituici, care poate mai mult ii incurca. Modul de desfasurare al examenului scris constituie si o modalitate de educatie a copiilor in spiritul cinstei, demnitatii, onestitatii. Si profesorii invata sa puna nota corect, fara sa tina cont ca un elev este copilul colegului sau al primarului, pentru ca unii copii chiar sufera din acest punct de vedere si pe buna dreptate. E greu de inlaturat un asemenea sentiment, chiar daca uneori e doar o impresie. Trebuie sa convingi copilul ca merita nota 4, ca merita sa ramina corigent", este de parere seful ISJ, Iordache Bostan. Lucrarile la limba si literatura romana au inceput sa fie corectate de ieri dupa-amiaza, de catre trei comisii de evaluare. Candidatii la bacalaureat vor avea pauza pina luni, cind are loc proba obligatorie a profilului, la matematica, istorie sau geografie. Potrivit datelor existente in centrul de examen, cei mai multi candidati, respectiv 174, vor sustine proba la matematica. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.