Educație

Malul de lut al lui Alexandru Cucereanu

Valentin Muscă
21 iun 2007 786 vizualizări
Cel mai cunoscut refugiat din Basarabia la Focsani, scriitorul Alexandru Cucereanu, a scos de curînd un nou roman, "Malul de lut.

Romanul scriitorului născut lingă Soroca este o frescă inspirată din Primul Război Mondial Psalmi si oratii in Lnm si Dmj" (Ed. Rafet, 2007). Lucrarea este, asa cum scrie Corneliu Grigoriu in prezentarea cărtii, "o interesantă abordare a tematicii rurale. în viziunea autorului ar fi greu de precizat cine pentru trăieste, oamenii pentru animale sau animalele pentru oameni". După ce a oferit focsănenilor o cronică a celui mai pestrit cartier din urbe - Oborul/Ocolul, cu romanul "Rezervatia" (Ed. Pallas, Focsani, 2006, cu subtitlul "Notatii dintr-o posibilă cronică a Oborului, cartier de locuinte al Municipiului Focsani"), in acest roman Alexandru Cucereau părăseste lumea colorată a Oborului si coboară in istoria secolului trecut, cind Vrancea a plătit pretul cel mai scump, dovadă stau cele patru mausolee ale eroilor. "Malul de lut" nu este o metaforă, ci dealul de la cota 536 unde Divizia a 3-a sub comanda generalului Alexandru Mărgineanu a dat lupte grele in noaptea de 22-23 iulie 1917. Pe acel loc de lingă Valea Susitei se va realiza mai tirziu "Cimpul istoric Mărăsti". "Albia Susitei a existat si va dăinui incă multă vreme, la locul ei firesc, altul decit in scrierea noastră asemeni Malului de lut ca si asezării botezate cu numele apei", scrie Alexandru Cucereanu intr-o notă explicativă la sfirsitul romanului. Nascut la Zgurita, linga Soroca, viata omului de cultura Alexandru Cucereanu a umat istoria trista a neamului romanesc din secolul trecut. A fugit din fata Armatei Rosii, alături de colegii de scoală, in 1944, iar familia si-a regasit-o, undeva prin Teleorman, trei ani mai tirziu. Cind totul părea să intre in normal, in 1951 familia a fost deportată in Bărăgan. După 1956 se stabileste impreună cu familia la Focsani. Pasionat de desen incă din anii copilării, in ultimii 20 de ani a publicat mii de desene, o parte adunate in 10 volume tematice, iar altele risipite bonom prin toate publicatiile vrincene postdecembriste. După 2000 a publicat patru volume de proză si altele asteaptă lumina tiparului. Dacă anul trecut, desi scrisese o lucrare despre Focsani, nu a fost invitat la Zilele Focsanilor si nici măcar nu a primit un semn de recunostintă din parte autoritătilor, sperăm ca de această dată, aceleasi autorităti, un pic mai luminate la minte si sa cinstească acest martor vivant al istoriei neamului din veacul trecut. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.