Educație

Constantin Manole, Monografia comunei Măicănesti

Valentin Muscă
20 iun 2007 3551 vizualizări
Este prima lucrare dedicată localitătii

Demersul haretian al Casei Corpului Didactic din Focsani a făcut posibilă publicarea unei noi monografiei. De această dată, obiectul lucrării a fost o localitate din zona de cimpie a judetului si anume comuna Măicănesti. Autorul, profesorul Constantin Manole, este măicănestean si a fost pină in 1989 profesor tocmai in Măicănesti. După 1990 a gustat si din licoarea puterii, iar acum este, credem noi, multumit, după o viată in care a adunat cu meticulozitate si răbdare informatii despre localitatea sa natală. "Monografia omunei Măicănesti" (Ed. Terra, Focsani, 2006) este prima lucrare serioasă despre localitatea care poartă numele boierului Iorgu Măicănescu, cel care a infiintat Tirgul Măicănesti. Monografia profesorului Manole face posibilă generatiei născute după 1989 să inteleagă istoria acelor locuri de la frontierea moldo-valahă, originile măicănestenilor, dar si cheia pentru a descifra numele satelor Cringeni, Girleasca, Cenusa, Rimniceanca, care poartă numele mosiilor de altădată. Istoria locuitorilor acestor asezări de cimpie nu a fost una lineară, fiecare generatie fiind marcată prin evenimente care aduceau doliul la bodeiele din lut si nuiele. Asa a fost la Războiul de Independentă din 1877-1878, la răscolele din 1888 si 1907, la Primul si Al Doilea Război Mondial. Acestor evenimente li s-au adăugat revărsările Siretului care de sute de ani aduc bucuria măicănestenilor, dar le dă si nopti albe, cu teamă că-si vor pierde toată agoniseala. în cele peste 300 de pagini, profesorul Manole a adunat informatii despre istoria localitătii, dar si despre obiceiurile locului, despre locasurile de cult din Măicănesti, Tătaru, Rimniceni si Stupina, precum si despre scolile din Tătaru, Stupina, Belciugele, Rimniceni, Slobozia Botesti si mai aflăm că la Maicanesti a functionat si un spital. Daca toate cadrele didactice ar abandona meditatiile care inrobesc elevii si ar scrie despre localitatile in care-si desfasoara activitatea, am cunoaste mai bine unde traim, cine sintem, de unde venim si mai ales unde vom merge.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.