Educație

“Apostolul” alunilor de la Candeşti a trezit interesul liceelor din ţară

Aurelian Ivan
20 ian 2014 2813 vizualizări
Cunoscutul profesor Ionică Sava a fost invitat la Valea Călugărească să-i înveţe pe elevii unui colegiu agricol cum să planteze aluni

Ionică Sava, supranumit “profesorul ecologic de la Candeşti”, este un susţinător al cultivării alunilor în Romania. Nu există persoană care să-i treacă pragul şi după ce îl aude cu cată pasiune vorbeşte despre aluni să nu plece cu un alun acasă sau măcar cu intenţia de a planta acest pom despre care profesorul spune că este “un înger, nu un copac”. În ultimul an sunt tot mai mulţi cei care au venit de la zeci de kilometri pentru a-i vedea grădina cu aluni şi pentru a-i cere ajutorul pentru cultivarea unor terenuri degradate cu aluni. De curand, Ionică Sava s-a întors de la Colegiul Agricol “Gheorghe Ionescu Siseşti” de la Valea Călugărească, unde a fost invitat să susţină un curs pentru cultivarea alunilor. Cateva sute de elevi au participat la prezentarea profesorului vrancean. “Sunt un pic trist pentru că mi-ar fi plăcut să fiu invitat şi aici, în Vrancea, la colegiile agricole de la noi, dar iată că sunt alţii care vor să facă performanţă în acest sector agricol. M-am bucurat foarte mult de respectul profesorilor de la acest colegiu de la Valea Călugărească. Timp de două ore au fost atenţi la ceea ce am spus despre aluni. I-am ajutat să şi planteze caţiva şi i-am învăţat cum să multiplice alunii. Au luat de la mine 100 de aluni, iar în primăvară îi aştept din nou. Au vreo 20 de hectare în paragină şi ar putea obţine venituri fantastice de pe această suprafaţă. A mai venit la mine un preot care a adunat vreo 100 de oameni de pe străzi şi are grijă de ei şi a luat de la mine 100 de aluni. Am primit şi vizita unui profesor de la Liceul Ferdinand din Bucureşti care, de asemenea, a luat vreo 100 de aluni de la mine pentru a-i planta pe terenurile liceului”, a spus “părintele” alunilor din Vrancea, Ionică Sava.

Profesorul pensionar spune că a dat pană acum ataţia aluni cat pentru 50 de hectare. La cei peste 80 de ani ai săi, bătranul profesor continuă să susţină, aşa cum face de mai bine de 30 de ani, că în alune este remediul ideal pentru sănătate, poţi caştiga bani pe tot parcursul vieţii de pe urma alunilor plantaţi în grădină iar acest pom aduce un beneficiu extraordinar tuturor fiinţelor prin aportul de oxigen. Ionică Sava a plantat în propria sa grădină peste o sută de aluni, pe care i-a selecţionat din toată Europa. Terenul pe care a cultivat arbuştii l-a denumit în mod simbolic „Parcul European al alunilor înfrăţiţi", loc unde îşi petrece cea mai mare parte a timpului şi care a devenit un loc vizitat de mulţi oameni interesaţi să cultive aluni. Profesorul spune că alunele constituie baza alimentaţiei sale şi crede că astfel şi-a prelungit viaţa şi s-a protejat de multe boli. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.