Educație

Gradaţii de merit numărate pe degete anul acesta

Ziarul de Vrancea
7 ian 2014 1569 vizualizări
S-a ajuns în această situaţie din cauza numărul mare de premii financiare acordate în anii trecuţi u “suntem pe zero” afirmă şefa IŞJ, care trage speranţă că se vor pensiona în acest an mulţi dintre beneficiarii gradaţiei

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea ar putea ca anul acesta să nu mai acorde gradaţii de merit. Şi asta din cauza numărului mare de premii financiare acordate în ultimii doi ani. Se pare că algoritmul după care se calculează numărul de gradaţii ce se acordă anual arată că IŞJ şi-a epuizat numărul de astfel de premii financiare. Situaţia ne-a fost confirmată de inspectorul general al IŞJ care a precizat însă că vor fi găsite soluţii pentru ca şi în acest an să se acorde gradaţii de merit pentru cadrele didactice vrancene merituoase. “În acest moment suntem pe zero. Dar mai sunt cadre didactice beneficiare ale gradaţiei de merit care se vor pensiona”, ne-a declarat şefa IŞJ, profesoara Vasilica Zaharia. Algoritmul după care se acordă gradaţiile de merit este prevăzut în noua metodologie apărută în luna decembrie a anului trecut. Potrivit acesteia, “numărul maxim de gradaţii care pot fi acordate se calculează astfel: din numărul stabilit prin aplicarea a 16% din totalul posturilor didactice existente la nivelul inspectoratului şcolar se scade numărul de gradaţii acordate personalului didactic, aflat în plată, avand în vedere că gradaţie de merit se acordă pe o perioadă efectivă de 5 ani, fără a fi luate în calcul perioadele de suspendare a contractului individual de muncă din motive neimputabile angajatului sau de exercitare a unei funcţii publice”. 

Gradaţii cu cantec în 2013

În urmă cu doi ani IŞJ Vrancea a acordat peste 200 de gradaţii de merit, iar anul trecut 166, fiind depuse 360 de dosare. Acordarea punctajelor a fost criticată de mai multe cadre, unele dintre acestea acţionand IŞJ-ul în instanţă, cum este cazul profesorilor de Sport de la Colegiul “Unirea”, Viorel Paizan şi Maria Rusan. Învăţătoarea Teodora Huzu, de la Şcoala «Ion Basgan», recunoscută pentru rezultatele deosebite avute cu elevii, a înaintat un memoriu ministrul Educaţiei prin care a contestat modul în care au fost acordate gradaţiile de merit la Vrancea, arătand cu degetul spre liderul SLI, învăţătorul Emil Tudor. Acesta din urmă a beneficiat de gradaţie în condiţiile în care nu a mai avut activitate la catedră în ultimii 6 ani. În 2013 în fruntea listei beneficiarilor gradaţiilor de merit, cu cel mai mare punctaj , s-a aflat Dan Grigoraş, profesor la Şcoala “Ion Basgan” din Focşani şi inspector la acea vreme de educaţie fizică şi sport, care a acumulat 92,25 puncte. Printre cei care au beneficiat de gradaţie anul trecut s-a aflat şi inspectorul adjunct al IŞJ, Luminiţa Balaban, precum şi mai mulţi inspectori şcolari. Pentru a nu exista discuţii, conducerea IŞJ a decis să acorde gradaţiile nu doar pe discipline, ci şi pe funcţii, fiind acordate opt gradaţii pentru directorii plini şi patru pentru directorii adjuncţi (pentru tot atatea dosare cate au fost depuse). Potrivit metodologiei de acordare a gradaţiilor de merit, IŞJ va trebui să convoace Comisia Paritară în perioada 17 februarie – 7 martie 2014 pentru a se discuta modul de acordare a punctajelor. Perioada de depunere a dosarelor este 17 martie – 3 aprilie 2014. Gradaţia de merit reprezintă un bonus de 25% din salariul de bază care se acordă pentru o periodă de 5 ani. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.