Educație

Pensionarii din învăţămant îşi cer drepturile în instanţă

Ziarul de Vrancea
16 dec 2013 1852 vizualizări
Aceştia vor fi reprezentaţi de Asociaţia Pensionarilor din Învăţămant pentru recuperarea sumelor neîncasate pe două legi u “Sunt drepturile noastre, luate printr-o manevră administrativă”, a declarat profesorul Petre Rîpeanu, preşedintele Asociaţiei Pensionarilor din Învăţămant

Asociaţia Pensionarilor din Învăţămant Vrancea vrea să acţioneze Statul în judecată pentru drepturile salariale de care foştii dascăli nu au beneficiat nici în anii în care au activat la catedră şi nici după pensionare. Este vorba despre sumele cărora li se cuvin, în conformitate cu Legile 221/2008 şi 330/2009, cadrelor didactice care s-au pensionat în anii 2009, 2010, 2011, 2012 şi 2013 dar de care nu au beneficiat. “Sunt greşeli sau omisiuni în ceea ce priveşte calculul punctului de pensie”, a declarat profesorul Petre Rîpeanu, preşedintele Asociaţiei Pensionarilor din Învăţămant Vrancea. Acesta a precizat că a avut discuţii cu reprezentatii Casei Judeţene de Pensii şi s-a interesat care este procedura pentru ca pensionarii să beneficieze de aceste drepturi restante. Demersurile acestuia au ajuns pană la Ministerul Muncii şi la Parlament, iar răspunsurile au fost negative. Prin urmare, singura variantă ca profesorii care s-au pensionat începand cu anul 2009 să beneficieze de drepturile cuvenite prin actele normative respective este să acţioneze Statul Roman în judecată. “Pe langă faptul că nu am beneficiat la data respectivă de drepturile Legilor 221 şi 330, la fel ca toată lumea, nouă nu ni s-au luat în calcul nici sumele respective la calculul pensiei. Deci suntem omişi de sumele respective care înseamnă vreo 5 salarii pe 221 şi vreo 6 salarii 330, adică un an de zile. Un an de zile tradus în punctul de pensie înseamnă un venit situat între 40 şi 100 de lei pe lună”, a precizat Petre Rîpeanu.

Documentele în ianuarie, acţiunea în instanţă în februarie

Petre Rîpeanu le-a transmis liderilor organizaţiilor din şcoli ale SLI să întocmească pană cel tarziu la finele lunii ianuarie 2014 tabele cu pensionarii ultimilor ani care nu au beneficiat de aceste drepturi.  “În tabel trebuie specificat anul şi va exista un document prin care aceştia împuternicesc Asociaţia Pensionarilor să le reprezinte drepturile, cu semnătură. Chiar dacă cineva, din nefericire, nu mai este, să fie menţionat ca decedat pentru că drepturile acestea nu sunt prescriptibile, iar urmaşii beneficiază de ele. La pensie s-a pierdut, nu se mai recalculează”, a mai spus Petre Rîpeanu. Condiţia este ca pensionarii să fie membrii ai Asociaţiei Pensionarilor din Învăţămant Vrancea, iar dacă încă nu fac parte din aceasta o pot face completand o cerere şi plătind o cotizaţie simbolică de 1 leu pe lună sau 12 lei pe an. O altă variantă ar fi ca fiecare pensionar să acţioneze în instanţă statul pe cont propriu. Dacă pană la finele lui ianuarie fiecare organizaţie locală va transmite datele pensionarilor care nu au beneficiat de drepturile Legilor 221/2008 şi 330/2009, acţiunea în instanţă se va face în luna februarie, potrivit profesorului Rîpeanu. “Sunt drepturi ale noastre pe care ni le-au luat printr-o manevră administrativă”, a mai spus Rîpeanu, fost profesor de geografie, care a fost prefect al judeţului în prima parte a guvernării CDR, din perioada 1996-2000. (M. VLĂDESCU)
 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.