Educație

Scriitorul Ioan Slavici comemorat joi la Panciu, la 170 de ani de la naștere

Ziarul de Vrancea
19 ian 2018 1671 vizualizări

Joi, 18 ianuarie 2018, scriitorul Ioan Slavici a fost comemorat la Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel“ din Panciu, la împlinirea a 170 de ani de la naștere. Evenimentul, organizat de Primăria Orașului Panciu și Liceul Teoretic „Ioan Slavici“ Panciu - profesori coordonatori: Liliana Popa și Adriana Ifrim - a reunit cadre didactice, elevi și absolvenți.

Slujba de pomenire a fost oficiată de preoții Ștefan Aga și Daniel Merloiu, împreună cu părintele secretar Sebastian Mihai Grădinaru, delegat din partea Protoieriei Orașului Panciu.

„În fiecare an, pe 18 ianuarie, orașul Panciu îl comemorează pe Ioan Slavici. Este momentul în care, mai mult decât oricând, marele clasic al literaturii române este prezent în rugăciunile noastre! Îi suntem recunoscători pentru moștenirea culturală pe care ne-a lăsat-o și pentru faptul că ne-a iubit orașul, alegând să-și doarmă aici somnul eternității“, a declarat primarul Iulian Nica.

Viața și personalitatea lui Ioan Slavici au fost evocate de preotul Ștefan Aga, parohul Bisericii „Sf. Apostoli Petru și Pavel“, în cimitirul căreia se află mormântul scriitorului. În acest context, Ștefan Aga a punctat și prietenia dintre marele nuvelist și geniul poetul național, Mihai Eminescu, de la a cărui naștere s-au împlinit, pe 15 ianuarie, 168 de ani. Preotul i-a îndemnat pe elevi să descopere și să citească opera lui Slavici, „pentru clipele de înălțare pe care le vor simți“.

El a mulțumit primarului Iulian Nica și directorului Liceului Teoretic „Ioan Slavici“, Andrei Igor Manovici pentru organizarea evenimentului comemorativ, subliniind faptul că păncenii au datoria morală de a respecta memoria tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea culturii române.

„Trebuie să fim mândri că îl avem pe Ioan Slavici în Panciu, că avem grijă de mormântul lui și că îl pomenim în fiecare an, atât pe 18 ianuarie, de ziua nașterii sale, cât și pe 17 august - data morții. Atât ca fii ai orașului Panciu, dar mai ales ca români, trebuie să-i cinstim pe «eroii» culturii noastre. Să nu-i uităm niciodată pe Slavici, Eminescu, Creangă și pe toți ceilați mari scriitori care ne reprezintă în lume“, a afirmat Ștefan Aga.

În acest an, la parastas a participat, ca invitat, și muzeograful Laura Mateș, de la Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția“ din Șiria, județul Arad, localitatea natală a scriitorului Ioan Slavici. Împreună cu toți cei prezenți, Laura Mateș a aprins lumânări și s-a recules la mormântul marelui clasic al literaturii române.

Evenimentul de la Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel“ a făcut parte din programul manifestărilor ce se desfășoară, în perioada 18-19 ianuarie 2018, sub genericul „Zilele Liceului Teoretic Ioan Slavici“, organizate cu sprijinul Primăriei Orașului Panciu.

Vineri, 19 ianuarie 2018, de la ora 12.00, Casa de Cultură „Mihai Eminescu“ va găzdui festivitatea dedicată împlinirii a 71 de ani de la înființarea instituției de învățământ. La festivitate au fost invitați elevi, absolvenți, actuali și foști profesori ai liceului.-Sursa:Primăria Orașului Panciu contul de facebook

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.