Economic

VIDEO | Scădere importantă a investițiilor străine în România în primul semestru al anului 2023, față de aceiași perioadă a anului trecut

Ziarul de Vrancea
19 aug 2023 802 vizualizări

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat în prima jumătate a anului 3,930 miliarde de euro, în scădere de la 4,533 miliarde de euro în perioada ianuarie – iunie 2022 (-13,3%), arată estimările publicate de Banca Națională a României.Investițiile străine în România au înregistrat o scădere semnificativă de 13% în prima jumătate a acestui an, generând îngrijorări în rândul economiștilor și experților în domeniul afacerilor. Specialiștii susțin că această scădere este în mare măsură influențată de temerile investitorilor cu privire la prețurile ridicate care caracterizează mediul economic actual.

VIDEO: Stirile TVR Online

Potrivit datelor furnizate de o platformă de recrutare și analizate de experți în economie, numărul locurilor de muncă disponibile a scăzut cu 10%, ca urmare a declinului investițiilor străine. Această tendință a produs o undă de șoc pe piața muncii, cu posibile implicații asupra nivelului de ocupare și a performanțelor economice în ansamblu.

Principalul motiv invocat pentru scăderea investițiilor străine în România este legat de prețurile ridicate care afectează costurile operaționale și de producție ale companiilor. Economiștii subliniază că această problemă este amplificată de revenirea din pandemie, care a fost însoțită de o inflație semnificativă. Adrian Negrescu, un consultant economic, a declarat că "scăderea investițiilor străine denotă înrăutățirea climatului economic din România, din păcate percepția legată de țara noastră nu mai este așa favorabilă. Inflația a erodat puternic puterea de cumpărare, iar mulți investitori și-au amânat intențiile de a deschide noi linii de business până ce prețurile vor fi stăvilite." citat de stiri.tvr.ro

Italienii domină în ceea ce privește numărul de companii cu investiții străine în România, cu peste 50 de mii de firme înregistrate. Totuși, cea mai mare sumă investită în capitalul social provine din Olanda, aproximativ 12 miliarde de dolari. Această combinație de investitori italieni și fonduri olandeze a susținut în mare măsură economia locală în trecut, însă temerile legate de prețuri ridicate au determinat o scădere semnificativă a acestor fluxuri de capital.

La finalul lunii iunie, în România erau înregistrate aproape 250 de mii de companii cu participare străină, iar capitalul subscris depășea suma de 68 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, expertii avertizează că este necesară o abordare strategică pentru a inversa această tendință și a atrage noi investiții străine în țară.

În concluzie, scăderea investițiilor străine în prima jumătate a anului 2023 în România reflectă preocupările investitorilor cu privire la prețurile ridicate și inflație. Această situație a avut un impact semnificativ asupra pieței muncii și a climatului economic general din țară. Pentru a revitaliza atracția pentru investițiile străine, experții sugerează că este esențial ca autoritățile să întreprindă măsuri eficiente pentru gestionarea inflației și stabilizarea prețurilor, creând astfel un mediu propice pentru afaceri și dezvoltare economică sustenabilă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.