Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE:Colliers: Branduri noi își pregătesc intrarea pe piața hotelieră din România

Ziarul de Vrancea
9 aug 2017 589 vizualizări

Piața hotelieră din România s-ar putea diversifica în decursul următorului an prin intrarea pe piață a unor noi branduri care vizează încheierea de contracte de închiriere sau de parteneriat cu dezvoltatorii imobiliari ca o alternativă la contractele de management sau de franciză, reiese dintr-o analiză realizată de compania de consultanță imobiliară Colliers.

Un astfel de model de business va conduce la relansarea pieței hoteliere și va oferi, în același timp, posibilitatea ca dezvoltatorii imobiliari să își diversifice portofoliul, apreciază consultanții Colliers. Deși în ultimii trei ani industria ospitalității din Capitală a crescut constant atât din punct de vedere al gradului de ocupare, cât și al prețului mediu obținut pe cameră, conform analizelor de piață realizate de Colliers International, au fost deschise puține proiecte noi. “Acest fapt a fost cauzat de dorința brandurilor puternice de a se extinde exclusiv prin contracte de management sau franciză cu dezvoltatorii. Aceste contracte sunt percepute, însă, de către dezvoltatori ca fiind mai puțin previzibile din punct de vedere al cash-flowului generat și, deci, mai riscante”, susțin consultanții Colliers. Aceștia spun că recent însă, branduri tinere germane, austriece și poloneze care au acoperit deja piața hotelieră din țara de origine, au început să caute oportunități de extindere către piețe emergente din Europa de Sud-Est. “Pe piața din România, astfel de branduri au inițiat discuții cu dezvoltatori imobilari, propunând chiar și cofinanțarea proiectelor. Este vorba în special de dezvoltatori ce au deja experiență în industria hotelieră sau care dețin suficiente terenuri pentru a dori să își diversifice portofoliul prin contracte de parteneriat în dezvoltare sau de închiriere”, se mai arată în analiză. „În prezent, există un decalaj între dorința de extindere a brandurilor și apetitul scăzut al dezvoltatorilor pentru proprietățile hoteliere. Luând în considerare noile tendințe, ne așteptăm ca acest decalaj să se micșoreze treptat, ceea ce va favoriza intrarea unor jucători noi, dezvoltarea de noi proiecte și, în consecință, relansarea pieței hoteliere”, a declarat Associate Director Valuation Services and Hospitality Advisory Services în cadrul Colliers International, Raluca Buciuc. În București, zonele favorabile unor astfel de proiecte sunt Centrul Vechi, Floreasca-Barbu Văcărescu sau Calea Victoriei. Centrul Vechi oferă avantajul clădirilor vechi ce pot fi reconvertite, în timp ce Calea Victoriei dispune încă de terenuri disponibile, însă la un preț ridicat, mai spun analiștii Colliers.

Ajutoare de până la 7 milioane de euro pentru împădurire

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat ieri că în perioada 21 august-6 octombrie va lansa cea de-a doua sesiune din acest an prin care deținătoriilor publici și privați de terenuri pot depune cereri pentru ajutoare de stat de până la 7 milioane de euro pentru împădurire. Alocarea financiară pentru a doua sesiune din acest an este de 50 de milioane euro. Prima sesiune a avut o alocare similară și s-a încheiat la 31 martie. “Înainte de depunerea cererii de sprijin, solicitantul sprijinului trebuie să parcurgă etapele de identificare a suprafețelor care urmează a fi împădurite în IPA Online, de elaborare a proiectului tehnic de împădurire și de obținere a avizului pentru proiectul tehnic de la Garda Forestieră”, se mai arată în comunicatul APIA. Potențialii beneficiari pot solicita Centrelor Județene APIA eliberarea notei de constatare și identificare a suprafețelor de teren destinat împăduririi în sistemul IACS – LPIS gestionat de APIA, care stă la baza întocmirii proiectului tehnic de împădurire. În categoria deținătorilor publici de teren agricol și neagricol sunt incluse unitățile administrativ-teritoriale (comune, orașe, municipii) și alte persoane juridice de drept public, precum și formele asociative ale acestora. Deținătorii privați de teren agricol și neagricol pot fi persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, societăți comerciale, asociații, fundații și alte persoane juridice de drept privat. Ajutoarele pentru împădurire și crearea de suprafețe împădurite se acordă în cadrul Planului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020 ca ajutoare cofinanțate din FEADR

S-a finalizat achiziția Green Court Bucharest

Compania de investiții imobiliare Globalworth, fondată de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, a finalizat tranzacția prin care a achiziționat clădirea "C" a complexului de birouri Green Court Bucharest, dezvoltat de Skanska România în nordului Capitalei, iar astfel a devenit unicul proprietar al complexului Green Court Bucharest, a anunțat miercuri compania de investiții. Tranzacția a fost efectuata prin achiziționarea a 100% din acțiunile SPC Epsilon Property Development Company S.R.L., societatea care deținea activul, și are o valoare de aproximativ 38 milioane euro, sumă achitată către Skanska România. În urma finalizării achiziției, Globalworth a devenit unicul proprietar al complexului Green Court Bucharest, dezvoltat de Skanska România, parte a unuia dintre cele mai mari grupuri de construcții și dezvoltare de proiecte imobiliare din lume. Complexul Green Court Bucharest, localizat în nordul Capitalei, în zona Barbu Văcărescu – Floreasca, este alcătuit din trei clădiri de birouri clasa “A”, certificate LEED Gold și oferă o suprafață închiriabilă totală de 54.300 mp. Globalworth deține deja clădirile “A” și “B” ale complexului, ca urmare a achizițiilor efectuate în iunie, respectiv decembrie 2015.

Producția internă de lapte a crescut cu 4,7%

Producătorii români de lapte au livrat, în primele șase luni ale acestui an, cu 4,7% mai mult lapte comparativ cu aceeași perioadă din 2016, în timp ce importurile au avansat cu 7%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS). În iunie, producătorii români au livrat 102.440 tone de lapte, cu 13,7% mai mult decât în iunie 2016, iar importurile au ajuns la 6.348 tone, în scădere cu 4,2% față de luna iunie 2016. Producția de lapte a ajuns în primele șase luni la 520.307 tone, cu 4,7% mai mult decât în primele șase luni din 2016. Importurile au avansat cu 7%, până la 67.058 tone. Creșteri ale producției în primele șase luni din 2017, față de aceeași perioadă din 2016, au fost înregistrate la: unt cu 633 tone (plus 11,5%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut și alte produse lactate similare) cu 5925 tone (plus 6%) și lapte de consum cu 5053 tone (plus 3,6%).. Producția a scăzut la smântână de consum cu 2617 tone (-7,6%) și la brânzeturi cu 639 tone (-1,3%). Anul trecut, producătorii români de lapte au livrat 953.405 tone de lapte, cu 3,7% mai mult față de anul anterior, după o scădere de 8,1% în 2015, în timp ce importurile au urcat cu 24,7%, la 126.151 tone, echivalent cu 13,2% din producția internă.

Wizz Air lansează curse între București și orașul israelian Eilat

Compania aeriană ungară Wizz Air a anunțat ieri că, începând din 29 octombrie, va opera două zboruri săptămânale între București și localitatea israeliană Eilat, cu prețuri începând de la 99 de lei doar dus, toate taxele obligatorii incluse. Compania a precizat că vor fi două zboruri săptămânale, miercurea și vinerea.”Noua destinație, ideală pentru o vacanță la mare, va fi accesibilă prin intermediul zborurilor Wizz începând cu 29 octombrie 2017 și va fi operată pe perioada sezonului de iarnă”, se arată în comunicat. Eilat este un oraș cu aproape 50.000 de locuitori, situat pe coasta de sud a Israelului, fiind considerat o destinație călduroasă în mijlocul iernii. Orașul, port la Marea Roșie, are temperaturi medii între 21 grade C și 25 grade C pe parcursul verii.  Compania a anunțat recent două noi rute pentru primăvara lui 2018, din București spre Göteborg și Nisa Coasta de Azur. Liderul pieței din România este Wizz Air, cu 5,5 milioane de pasageri transportați în 2016, urmat de Blue Air, cu 4 milioane de pasageri, și de Tarom cu 2,41 milioane pasageri. Ryanair a transportat 680.000 de pasageri în primele șase luni ale anului trecut.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.