Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: OMV Petrom investește 18 milioane de euro într-un depozit de carburanți

Ziarul de Vrancea
31 ian 2018 737 vizualizări

Obiectivul este localizat în vestul țării, la marginea municipiului Arad

OMV Petrom a început construirea celui mai mare depozit de carburanți din vestul țării, ce va fi situat la marginea municipiului Arad, investiția fiind estimată la 18 milioane de eur. În paralel, administrația locală construiește, cu aproximativ șapte milioane de lei, un drum pentru a dezvolta o zonă industrială nouă lângă depozit. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, arată într-un comunicat de presă, că OMV a început lucrările pentru construirea celui mai mare depozit de carburanți din vestul României, situat lângă centura de Nord a orașului.

”Este vorba despre o investiție de peste 18 milioane de euro,  care va face din Arad un «hub» pe calea ferată, pe transport, cât și pe logistică, marfa fiind combustibilul. Aceasta înseamnă că pentru industriile care consumă mult combustibil, Aradul va deveni un oraș foarte atractiv”, arată primarul în comunicat.

În paralel, administrația locală va construi o legătură rutieră între strada Cometei și Centura de Nord a municipiului, pentru a dezvolta o nouă zonă industrială în vecinătatea investiției OMV Petrom. În acest moment este în desfășurare procedura de licitație pentru atribuirea lucrărilor, pentru care municipalitatea a alocat 7.047.245 lei (fără TVA). Termenul limită de depunere a ofertelor este 5 februarie 2018. „Strada va fi finalizată în termen util atât pentru OMV Petrom cât și pentru oamenii din zonă. Odată amenjată, această legătură rutieră  va genera  dezvoltarea unei noi zone industriale la marginea orașului și va  determina limitarea traficului greu în cartierele Micălaca și în Grădiște”, arată Gheorghe Falcă.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe piețele din România și țările învecinate prin intermediul a 787 benzinării, la sfârșitul lunii septembrie 2017, sub două branduri, OMV și Petrom. OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,01% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 9,9985%, iar 18,35% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori Londra. OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuții de peste 24,5 miliarde de euro sub formă de taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – septembrie 2017.

Rata șomajului este în scădere ușoară

Rata șomajului a fost de 4,6% în decembrie, date ajustate sezonier, în scădere ușoară față de luna noiembrie, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică (INS). În noiembrie, rata șomajului a scăzut cu 0,2 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna precedentă, până la 4,7%, date ajustate sezonier. În decembrie, rata șomajului a scăzut cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în noiembrie, până la 4,6%, date ajustate sezonier, potrivit INS. De asemenea, rata șomajului la bărbați a fost cu 1,8 puncte procentuale mai mare decât la femei.

”Numărul șomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna decembrie a anului 2017 a fost de 435 mii persoane, în scădere atât față de luna precedentă (443 mii persoane), cât și față de aceeași lună a anului anterior (493 mii persoane)”, se arată în comunicatul INS. Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 3,7% pentru luna decembrie 2017 (4,5% în cazul bărbaților și 2,7% în cel al femeilor). Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 74,6% din numărul total al șo

Banca Mondială: Nivelul bunăstării a crescut la nivel global, dar inegalitatea a persistat

Nivelul bunăstării a crescut la nivel global în ultimii 20 de ani, dar averea pe cap de locuitor a scăzut sau a stagnat în peste 24 de țări, pe mai multe paliere de venit, potrivit unui raport al Băncii Mondiale. Raportul intitulat ”Evoluția bunăstării națiunilor“, ediția 2018, urmărește nivelul bunăstării în 141 de țări, în perioada 1995-2014. Capitalul uman a constituit cea mai mare componentă a bunăstării, la nivel general, iar capitalul natural a constituit aproape jumătate din nivelul bunăstării în țările cu venituri scăzute, potrivit raportului. Totodată, nivelul bunăstării globale a crescut cu aproape 66%, de la 690 trilioane dolari la $1.143 trilioane, calculat la o valoare constantă a dolarului în 2014, la prețul pieței, dar nivelul inegalității a fost substanțial pentru că averea pe cap de locuitor în țările OCDE cu venituri mari a fost de 52 de ori mai mare decât în țările cu venituri scăzute, potrivit raportului.

”O scădere a averii pe cap de locuitor a fost înregistrată în mai multe țări cu venituri scăzute, precum și în unele țări bogate în hidrocarburi din Orientul Mijlociu și în anumite țări OCDE cu venituri mari care au fost afectate de criza financiară din anul 2009. Declinul înregistrat la nivelul averii pe cap de locuitor implică faptul că acele active care sunt de o importanță critică pentru obținerea veniturilor viitoare pot scădea, un fapt care nu este adesea reflectat în valorile PIB-ului național”, se arată în raport. Raportul a mai constatat că peste 24 de țări cu venituri scăzute, unde capitalul natural domina formarea bunăstării totale în 1995, au dobândit statutul de țări cu venituri medii în ultimele decenii, parțial și prin investirea câștigurilor din capitalul natural în sectoare cum ar fi infrastructura, învățământul și sănătatea. Capitalul natural pe cap de locuitor în țările OCDE este de trei ori mai mare decât în țările cu venituri scăzute, deși cota capitalului natural în totalul bunăstării naționale este de doar 3% în țările OCDE.

”Creșterea se va manifesta doar pe termen scurt, dacă se bazează pe epuizarea capitalului natural, cum ar fi pădurile și potențialul piscicol. Cercetările noastre au relevat faptul că valoarea capitalului natural pe cap de persoană tinde să crească odată cu venitul. Acest fapt contrazice opinia generală conform căreia dezvoltarea implică neapărat epuizarea resurselor naturale“, a declarat Karin Kemper, Senior Director în cadrul departamentului pentru mediu și resurse naturale al Băncii Mondiale.

Avertisment dur de la cel mai profitabil fond de hedging din lume

Renaissance Technologies, cel mai profitabil fond de hedging din lume, a avertizat marți că există riscul semnificativ al unei corecții a prețurilor acțiunilor și se pregătește pentru posibile turbulențe pe piața de capital, transmite Bloomberg. Creșterea economiei globale, reforma fiscală din SUA și politica administrației americane care este favorabilă afacerilor au contribuit la creșterea cotațiilor bursiere, dar nu este clar dacă acești factori justifică evaluările actuale, în special în ceea ce privește nivelul obligațiunilor guvernamentale, a afirmat Ed Hubner, directorul pentru controlul riscurilor la Renaissance Technologies, într-o scrisoare trimisă în această lună clienților. Creșterea economiei globale, cea mai bună din ultimii șapte ani, a susținut cel mai mare avans din ultimii ani al acțiunilor. Raportul actual dintre prețurile acțiunilor companiilor membre ale indicelui S&P 500 și profitul acestora, de aproximativ 18,6%, comparativ cu circa 11% în 2011, ar putea fi justificat dacă volatilitatea va rămâne scăzută, iar obligațiunile pe termen de 30 de ani se vor menține sub 3%, a scris Hubner în scrisoare. ”Totuși, cu o posibilitate clară a unui nivel mai ridicat al dobânzilor și a unei volatilități mai mari, există riscul semnificativ ca prețurile activelor să înregistreze o corecție”, a spus acesta.

Facebook a interzis publicitatea pentru monede virtuale

Facebook a interzis publicitatea pentru monede virtuale, oferte inițiale de monede virtuale și opțiuni binare pe platformele sale, a anunțat marți operatorul celei mai utilizate rețele de socializare din lume, transmite MarketWatch. Directorul pentru managementul de produse al Facebook, Rob Leathern, a scris într-o postare pe blog că Facebook consideră că publicitatea trebuie să fie sigură și că ”reclamele înșelătoare și amăgitoare nu își au locul pe Facebook”. Leathern a descris interdicția ca fiind ”largă în mod intenționat”, compania intenționând să o pună în practică la nivelul aplicației principale, dar și în cazul Audience Network și Instagram. Acțiunile Facebook au crescut cu 43% în ultimele 12 luni, în timp ce indicele S&P 500 s-a apreciat cu 25%.

Indicele Robor la 3 luni a stagnat la 1,97% pentru a treia zi consecutiv

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 1,97% pentru a treia zi consecutiv, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Națională a României (BNR). Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.  Vineri, indicatorul a scăzut la 1,97%, nivel la care a rămas luni, marți și miercuri. Și indicele Robor la 6 luni a stagnat miercuri la 2,25% pentru a treia zi consecutiv. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară, iar creșterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.   


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.