Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: INS: Managerii estimează o creștere a prețurilor în construcții și în comerțul cu amănuntul, până în octombrie

Ziarul de Vrancea
27 aug 2023 456 vizualizări

Managerii estimează o creștere moderată a activității în construcții și în comerțul cu amănuntul, o relativă stabilitate a numărului de salariați în industria prelucrătoare, construcții și în servicii și o creștere a prețurilor în construcții și comerțul cu amănuntul, până în octombrie, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

 

„Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă”, arată datele INS.

Industrie prelucrătoare

 În cadrul anchetei de conjunctură din luna august 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural ^2%).

Referitor la numărul de salariați se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% .

Pentru prețurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural ^14%).

Construcții

Potrivit estimărilor din luna august 2023, în activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere moderată a volumului producției (sold conjunctural ^8%).

Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural ^3%).

În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural ^28%).

Comerț cu amănuntul

În sectorul comerț cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendință de creștere moderată a activității economice (sold conjunctural ^10%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural ^14%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural ^12%).

Managerii societăților comerciale estimează creștere a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural ^25%).

Servicii

Conform estimărilor din luna august 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural ^4%).

Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural Â3%).

Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de creștere moderată (sold conjunctural ^9%).

STUDIU ING Bank: Unul din doi români nu își permite să economisească din cauza inflației

Unul din doi români nu își permite să economisească din cauza inflației și doar 11% pun mai mulți bani deoparte pentru a face față unui viitor mai scump, semnalat deja de numeroasele creșteri de prețuri, arată un studiu realizat de Ipsos pentru ING Bank.

„Unul din cinci români este atent la cumpărăturile efectuate, urmărește reducerile și menține evidența veniturilor și cheltuielilor în mod regulat pentru a se bucura de stabilitate financiară”, potrivit unui studiu realizat recent de Ipsos pentru ING Bank.

 În același timp, 48% dintre români nu își mai permit să economisească din cauza inflației, și doar 11% pun mai mulți bani deoparte pentru a face față unui viitor mai scump, semnalat deja de numeroasele creșteri de prețuri.

Studiul relevă, de asemenea, că doar 24% dintre români sunt interesați de educația lor financiară și caută informații pe internet, în timp ce 57% apelează foarte rar sau niciodată la experți sau consultanți de specialitate pentru a discuta despre situația financiară. Aceste comportamente financiare cauzate de inflație au fost identificate și de Banometru, programul gratuit de sănătate financiară dezvoltat în parteneriat de ING Bank, Asociația Educație pentru Viața Reală (AEVR) și Asociația pentru Relații Comunitare (ARC).

În primele șase luni din 2023, au apelat la Banometru cu precădere persoane care au un venit egal sau mai mic decât cheltuielile lunare, situație cauzată de creșterile de prețuri. Prin urmare, beneficiarii programului nu își mai pot menține același stil de viață cu care erau obișnuiți și caută sprijin în restabilirea echilibrului financiar.

„Din cauza creșterii prețurilor, 29% dintre români economisesc mai puțin în conturi sau nu mai economisesc deloc, iar un sfert dintre ei declară că și-au schimbat modul în care strâng sau investesc banii. Aceste cifre sunt confirmate și de evaluarea Banometru, realizată în perioada ianuarie – iunie 2023, potrivit căreia 39% dintre beneficiarii programului nu au un fond de economisire sau nu economisesc deloc și nici nu își planifică sau măsoară bugetul”, relevă studiul.

Banometru este o platformă pentru planificarea bugetului și gestionarea eficientă a datoriilor și veniturilor, cu sfaturi despre economisire și echilibru financiar.

Pe de altă parte, investițiile în produse financiare și bunuri materiale nu reprezintă o prioritate pentru mulți dintre români: 58% dintre cei chestionați spun că investesc foarte rar sau deloc în acțiuni / obligațiuni / fonduri mutuale, dar și în proprietăți imobiliare sau obiecte de valoare.

„Impactul inflației crescânde asupra comportamentului de consum este unul complex și de regulă se manifestă cu o anumită inerție. Astfel, sunt de obicei necesare câteva trimestre bune până când consumatorii observă cu adevărat modificarea venitului lor disponibil și încep să își ajusteze consumul. Acesta din urmă este, de asemenea, puternic influențat și de dobânzile în creștere care pe de o parte stimulează economisirea, pe de alta măresc ratele la credite, efectul fiind de asemenea o ajustare a comportamentului de consum. În măsura în care situația aceasta durează o perioadă mai lungă de timp, pot apărea chiar schimbări cvasi-permanente în comportamentul de consum, respectiv economisire. Astfel, atunci când inflația și dobânzile încep să scadă, consumatorii își pot prelungi mult timp comportamentul prudent din perioadele cu inflație ridicată și va fi necesar un timp relativ îndelungat de creșteri salariale reale consistente pentru a reveni la un comportament de consum pre-inflaționist”, spune Valentin Tătaru, economist-șef la ING Bank România.

Peste 70% dintre români cheltuiesc mai mult din venitul lor pe alimente/cumpărături zilnice și energie decât în urmă cu cinci ani, iar peste 65% se așteaptă să continue să facă acest lucru și peste cinci ani, potrivit cercetării Ipsos.

Pentru a putea face față inflației, 50% spun că au redus cheltuielile pentru articole vestimentare, dar și pentru resturante/baruri, în timp ce 48% alocă un buget mai mic pentru călătorii.

Evaluarea Banometru arată că imposibilitatea de a menține același stil de viață ca urmare a inflației are impact și din punct de vedere emoțional. Ca rezultat, există un sentiment de frustrare tot mai puternic, dar și o creștere semnificativă a consumului, mai ales pentru cei cu venituri mai mari. Această nouă tipologie de persoane caută sprijinul specialiștilor pentru a-și putea rezolva problemele.

Îmbunătățirea calității vieții este principala motivație (69%) pentru persoanele care se înscriu în programul Banometru, în timp ce obținerea de noi surse de venit (48%), securitatea financiară (47%) și plata datoriilor înainte de termen (46%) reprezintă alte motive pentru a beneficia de ședințele de coaching gratuit 1:1. Specialiștii Banometru au observat că, pentru a face față inflației, unele persoane au nevoie de sprijin moral, deoarece le este mai dificil să găsească motivația pentru a se adapta. Un alt motiv pentru a apela la coachingul financiar este menținerea aceluiași stil de viață prin găsirea de soluții practice.

Potrivit rezultatelor din prima jumătate de an în Banometru, procentul celor care folosesc un buget după trei luni de la intrarea in program a crescut la 76%, în timp ce 30% mai mulți oameni înlocuiesc cel puțin un obicei de cheltuire cu unul mai sănătos (alegerea de alternative mai ieftine pentru anumite produse/servicii).

Educația rămâne un vector important pentru creșterea veniturilor. 78% dintre beneficiarii Banometru au declarat, după 12 luni de la participarea în program, că și-au dezvoltat abilitățile

Economiști: Nu există probabil o soluție pentru creșterea puternică a datoriilor publice ale țărilor din ultimul deceniu

Creșterea puternică a datoriilor publice în ultimul deceniu și jumătate, pe măsură ce guvernele au împrumutat sume mari de bani pentru a lupta cu criza financiară globală și consecințele pandemiei de Covid-19, este probabil ireversibilă, transmite Reuters.

Aceasta este concluzia nefericită a unei lucrări de cercetare prezentată sâmbătă unora dintre cei mai influenți factori de decizie economică din lume, la simpozionul anual al Rezervei Federale a Statelor Unite de la Jackson Hole, Wyoming.

Din 2007, ponderea în PIB a datoriei publice la nivel mondial a crescut de la 40% la 60% din PIB, în medie, cu rapoarte între datorie și PIB și mai mari în țările avansate.

Aceasta includ Statele Unite, cea mai mare economie din lume, unde datoria guvernamentală este acum mai mult decât egală cu producția economică anuală a națiunii.

Datoria SUA era de aproximativ 70% din PIB acum 15 ani.

În ciuda îngrijorărilor tot mai mari cu privire la implicațiile de îndatorare mari asupra creșterii, „reducerea datoriilor, deși dezirabilă în principiu, este puțin probabilă în practică”, au scris într-o lucrare Serkan Arslanalp, economist la Fondul Monetar Internațional, și Barry Eichengreen, profesor de economie la Universitatea din California, Berkeley. Aceasta este o schimbare față de trecut, când țările au redus cu succes raportul datorie/PIB.

Dar multe economii nu vor putea să își reducă povara datoriei din cauza îmbătrânirii populației și, de fapt, vor necesita finanțare publică proaspătă pentru nevoi precum asistența medicală și pensiile, susțin autorii.

O creștere puternică a ratelor dobânzilor de la nivelurile scăzute record se adaugă la costul serviciului datoriei, în timp ce diviziunile politice fac ca excedentele bugetare să fie dificil de realizat și, mai mult, de susținut.

Inflația, cu excepția cazului în care surprinde în sus pe o perioadă îndelungată, nu face nimic pentru a reduce ratele datoriilor, iar restructurarea datoriilor pentru țările în curs de dezvoltare a devenit mai evazivă pe măsură ce grupul de creditori s-a lărgit, au scris Arslanalp și Eichengreen.

„Datoriile publice mari sunt aici pentru a rămâne. Ne place sau nu, atunci guvernele vor trebui să trăiască cu datorii mari moștenite”, au scris ei.

Acest lucru va necesita limitarea cheltuielilor, luarea în considerare a majorărilor de taxe și o reglementare îmbunătățită a băncilor, pentru a evita exploziile costisitoare, au scris ei.

„Acest medicament modest nu face un diagnostic fericit. Dar este unul realist”, au scris ei.

 

Oficial spaniol: BCE trebuie să evalueze impactul unui euro digital asupra sistemului bancar înainte de posibila lansare a acestuia

Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să devalueze impactul monedei euro digitale asupra sistemului bancar din zona euro înainte de orice decizie finală cu privire la potențiala lansare a acesteia, consideră guvernatorul adjunct al băncii centrale a Spaniei, Margarita Delgado, transmite Reuters.

CE urmează să decidă în octombrie dacă va continua introducerea euro digital, care urmărește să rezolve deficitul de furnizori europeni de servicii de plată.

În iunie, Uniunea Europeană a propus creșterea concurenței în sectorul plăților, acordând sprijin juridic unui euro digital, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie acceptat ca formă de plată.

„Emiterea unui euro digital nu ar trebui să fie în detrimentul stabilității sistemului financiar”, a spus Delgado, adăugând că, în ciuda solidității sectorului bancar din zona euro, „nu putem ignora elementele care ar putea afecta competitivitatea și rentabilitatea băncilor.”

Delgado, care face parte, de asemenea, din consiliul de supraveghere al BCE și se numără printre principalii candidați pentru a deveni noul său director de supraveghere, a declarat că este important să se evalueze impactul global al monedei euro digitale asupra lichidității băncilor, ca urmare a transferului de bani din conturile bancare către portofele digitale pentru euro.

Un euro digital ar oferi o soluție de plată bazată pe infrastructura europeană și acceptată în întreaga zonă euro, a spus ea.

Ar putea fi implementate diferite instrumente pentru a evita consecințele nedorite pentru stabilitatea financiară, cum ar fi stabilirea unei limite de aproximativ 3.000 de euro (3.200 de dolari) pentru suma de euro digitali pe care o pot deține utilizatorii, a spus Delgado, potrivit unui discurs publicat pe site-ul Băncii Spaniei.

Plățile electronice în UE au crescut de la 184.200 miliarde de euro în 2017 la 240.000 miliarde de euro în 2021, accelerate de pandemia Covid-19.

Biletele la Loto pot fi achiziționate și online, de pe joaca.loto.ro

Jucătorii pot achiziționa online bilete la jocurile tradiționale Loto 6/49, Joker, Loto 5/40, Noroc, Noroc Plus și Super Noroc de pe joaca.loto.ro, anunță Loteria Română.

„Jucătorii pot achiziționa online bilete la jocurile loteristice tradiționale Loto 6/49, Joker, Loto 5/40, Noroc, Noroc Plus și Super Noroc prin intermediul joaca.loto.ro„, anunță compania de stat.

Achiziționarea biletelor de joc de pe aplicația software dezvoltată de partenerul mandatar TEC SOFTWARE SOLUTION SRL se face prin accesarea secțiunii dedicate a site-ului oficial al companiei „Loteria Română” S.A., respectiv joaca.loto.ro.

Prețul biletelor este același cu cel din agențiile loto, iar câștigurile se achită, ca și în cazul biletelor jucate în agențiile loto, conform Regulamentului privind organizarea și administrarea jocurilor de tip loto tradițional în vigoare, în orice agenție loto proprie sau mandatară/la casieriile reședință de județ/la sediile Punctelor de Lucru Județene sau la casieria centrală a Loteriei Române, în funcție de valoarea acestora.

„Parteneriatul reprezintă încă un pas ce se înscrie în strategia comercială a companiei ce vizează creșterea gradului de accesibilitate a produselor loto și în mediul online. Suntem deschiși pentru cât mai multe colaborări, prin intermediul unor platforme/magazine virtuale din domenii cât mai diverse, cu un număr mare de utilizatori și avem convingerea că această modalitate practică și accesibilă de achiziționare a biletelor loto reprezintă un răspuns cert la așteptările jucătorilor”, spune Ionuț-Valeriu Andrei, director general al companiei „Loteria Română” SA.

Politica de coeziune a UE - Peste 52 de milioane de euro pentru a sprijini achiziționarea a 37 de trenuri electrice în România

Peste 52 de milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională vor fi alocate pentru a sprijini achiziționarea a 37 de trenuri electrice pentru 13 rute interregionale din România, în urma aprobării acestui proiect de către Comisie, luni.

„Noile rame feroviare vor avea un impact pozitiv asupra întregii rețele de cale ferată din România. Sporirea frecvenței și a confortului călătoriilor, precum și stimularea utilizării trenurilor sunt importante pentru coeziunea teritorială și socială, facilitând accesul tuturor la locuri de muncă și la servicii publice. Acest lucru îmbunătățește sustenabilitatea transporturilor, contribuind astfel la tranziția verde. Politica de coeziune acționează împreună cu autoritățile române pentru a pune în aplicare obiectivele Pactului verde european”, a declarat Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

Introducerea acestor trenuri electrice de ultimă generație va îmbunătăți conectivitatea și confortul călătorilor și va reduce emisiile generate de transporturi.

Cu o capacitate de minimum 300 de călători pe tren, această investiție va îmbunătăți semnificativ calitatea serviciilor feroviare de pe principalele coridoare feroviare interregionale electrificate care leagă Bucureștiul de centre de activitate regionale precum Arad, Cluj-Napoca, Constanța, Brașov, Timișoara, Iași, Galați, Craiova, Petroșani și Suceava.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.