Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: În Marea Neagră vor apare peste cinci ani ferme de eoliene

Ziarul de Vrancea
12 aug 2023 571 vizualizări

Ccel puțin așa estimează ministrul Energiei, Sebastian Burduja

 

Primele proiecte de centrale eoliene ar putea fi instalate în Marea Neagră în 2027-2028, acolo existând un potențial imens, pe care România nu-l va exploata integral, probabil niciodată, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. "Undeva în toamna aceasta vom avea o lege pentru exploatarea energiei din surse eoliene în Marea Neagră, după care urmează un proces destul de îndelungat, împreună cu ANRM (Autoritatea Națională pentru Resurse Minerale n.r) de definire a acestor perimetre de exploatare, plus zona de avize de mediu, de securitate, într-o regiune foarte complicată și cu toate implicațiile aferente. Sper ca din 2027-2028 să vedem și primele proiecte de centrale eoliene în Marea Neagră, pentru că acolo Banca Mondială ne spune că avem un potențial imens, 75 de gigawați, un potențial pe care România nu-l va exploata integral probabil niciodată. Dar oricum, 10-20 de gigawați se pot exploata într-un termen de 10-15 ani de acum încolo", a spus Sebastian Burduja. El a reamintit că deja, din 17 iulie 2023, Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică proiectul de lege pentru energie eoliană din Marea Neagră și intenția este de a se crea acest cadru legislativ bine de la început. "Dacă avem o legislație corectă vor veni și investițiile. Dacă nu, am trecut cu toții prin experiența legii off-shore care viza exploatarea gazului din Marea Neagră și ani de zile investitorii au fost blocați pentru că nu era un cadru legislativ favorabil, însă Partidul Național Liberal a schimbat legea respectivă și a reușit să o îndrepte și avem astăzi o decizie finală de investiții Neptun-Deep", a subliniat ministrul Energiei.

Numărul posturilor ocupate la stat a crescut pentru a patra lună consecutive

u în iunie, numărul de posturi ocupate a urcat cu 490, la 1.284.999 locuri, după ce în luna mai creșterea a fost una considerabilă, de 4.395 de posturi

Numărul posturilor ocupate din administrația publică a crescut și în luna iunie, pentru a patra lună la rând, deși ritmul a fost unul mai lent comparativ cu luna anterioară, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Astfel, în iunie, numărul de posturi ocupate a urcat cu 490, la 1.284.999 locuri, după ce în luna mai creșterea a fost una considerabilă, de 4.395 de posturi. Guvernul a introdus în luna mai o serie de restricții la angajările din sectorul bugetar, fiind permise recrutări noi de personal în unele domenii sau pe anumite posturi. Evoluția numărului de posturi ocupate arată creșterea sau scăderea numărului de angajați din sistemul bugetar, nu numărul angajărilor din luna respectivă. Angajările au fost în număr mai mare, întrucât au acoperit plecările, prin pensionare, demisie, etc, și au generat și majorarea cu aproape 500 a numărului de posturi ocupate, precizează Profit.ro. Conform situației numărului de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice, prezentată de Profit.ro, în iunie, acesta era de 1.284.199. În luna mai, numărul posturilor era 1.283.709. Creșterile numărului de posturi ocupate în sistemul public vin în contextul în care Guvernul încearcă să adopte măsuri de consolidare fiscală pe finalul anului, astfel încât depășirea țintei de deficit bugetar pentru acest an să nu fie una de amploare și să nu ducă la suspendarea unor fonduri europene.

Marcel Boloș: Toate salariile sunt plătite la timp și nu vor fi disponibilizări

Toate salariile sunt plătite la timp și nu vor fi disponibilizări la nivelul aparatului propriu și unități subordonate, a afirmat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, după întâlnirea cu reprezentanții principalelor sindicate din domeniu. Acesta și-a reafirmat angajamentul de a menține un mediu de lucru optim și condiții mai bune pentru toți angajații, a transmis ministerul de resort într-un comunicat. "A fost o discuție în care am reafirmat angajamentul pe care mi l-am asumat și ieri față de colegii din minister. Nu va fi dat nimeni afară și nu vor fi puși să dea concurs. Am semnat și un proces-verbal în acest sens. Toate plățile au fost făcute, pentru ca oamenii să își primească banii la timp. Recunosc eforturile și dedicarea de care este nevoie zi de zi și sunt hotărât să mă asigur că munca celor responsabili este apreciată corespunzător. Am luat în considerare sugestiile și feedback-ul primit de la reprezentanții sindicatelor și am identificat câteva direcții cheie pe care le vom urmări în perioada următoare. Cu toate acestea, ei știu mai bine decât orice altă instituție cât de necesară este reforma aparatului central, reducerea de cheltuieli și încadrarea în deficitul bugetar asumat", a declarat ministrul Finanțelor. Potrivit MF, principala concluzie după dezbaterile cu sindicaliștii arată că nu vor exista disponibilizări la nivelul aparatului propriu MF și unități subordonate, iar pentru funcțiile de conducere afectate de proiectul privind reducerea cheltuielilor se va asigura transformare/înființare în situația în care nu există posturi vacante necesare. De asemenea, elaborarea proiectului de ordonanță de urgență până la data de 21 august 2023 pentru egalizarea salariilor de bază la nivelul maxim aflat în plată, luând în calcul sentințele judecătorești este o altă măsură convenită cu sindicaliștii. Sindicatele vor înainta Ministerului Finanțelor jurisprudența relevantă până în data de 17 august 2023. Întreprinderea tuturor măsurilor legale necesare pentru cuprinderea în viitoare lege a salarizării familiei ocupaționale distincte "finanțe" datorită specificității, complexității și importanței angajaților din domeniul finanțelor publice și formarea unui comitet de lucru alcătuit din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și ai sindicatelor, cu scopul de a elabora și implementa statutul angajatului în finanțe publice sunt alte concluzii desprinse după dezbateri. Nu în ultimul rând, s-a decis înființarea, prin reorganizarea structurilor existente din ANAF și aparatul central, a unui Institut Național de Fiscalitate, cu rol în formarea continuă și perfecționarea angajaților din domeniul finanțelor publice.

Bursa de la București a pierdut, în această săptămână, peste 1,7 miliarde de lei

Bursa de Valori București (BVB) a pierdut 1,717 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 0,63%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a scăzut cu 26,59%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de AGERPRES, capitalizarea bursieră a ajuns la 269,575 miliarde de lei, în perioada 7 - 11 august 2023, în scădere de la 271,292 miliarde de lei, în perioada 31 iulie - 4 august 2023. Tranzacțiile cu acțiuni au generat un rulaj de 247,280 milioane de lei, în scădere față de 336,862 milioane de lei, în săptămâna anterioară. Cea mai bună zi de tranzacționare la BVB a fost miercuri, 9 august, când s-a înregistrat un rulaj de 78,927 milioane de lei, iar cea mai slabă zi, vineri, 11 august, cu o valoare a tranzacțiilor de 26,532 milioane de lei. Indicele principal al Bursei de Valori București - BET - a închis săptămâna la 13.072,33 puncte. Acțiunile Hidroelectrica au fost cele mai lichide titluri pe segmentul principal al BVB, cu tranzacții de 113,449 milioane de lei și o creștere a prețului cu 0,64%. În topul tranzacțiilor se mai află titlurile Fondului Proprietatea, cu tranzacții de 30,948 milioane de lei (0,10%) și ale OMV Petrom cu 30,799 milioane de lei (-0,19%). Cele mai importante creșteri ale cotațiilor au fost înregistrate de acțiunile Socep (plus 90,00%), UCM Reșița (plus 27,68) și Condmag (plus 11,11%). La polul opus, scăderi importante au fost consemnate de acțiunile SIF Hoteluri, cu un declin de 13,94%, urmate de cele ale UAMT (-10,34%) și ale Artego (-7,14%).

Sam Bankman-Fried, fondator al platformei FTX pentru criptomonede, ajunge în închisoare

Un judecător american a revocat vineri cauțiunea fostului miliardar Sam Bankman-Fried, după ce a constatat că există motive probabile ca fondatorul bursei de criptomonede FTX, aflată în faliment din cauza lui, să fi avut un comportament necorespunzător față de martori de cel puțin două ori, relatează Reuters. Judecătorul districtual american Lewis Kaplan a anunțat decizia în cadrul unei audieri la tribunalul federal din Manhattan, cu mai puțin de două luni înainte de procesul pentru fraudă programat să înceapă în luna octombrie. Bankman-Fried stătea cu umerii încovoiați, aplecat în față la masă și jucându-se cu un post-it în timp ce judecătorul ordona reținerea sa. Chipul său a părut inexpresiv, vineri, în timp ce fostul antreprenor considerat cândva genial era scos din sala de judecată în cătușe de către membri ai Serviciului de Poliție Judiciară al SUA, după ce în prealabil și-a scos șireturile de la pantofi, sacoul și cravata și și-a golit buzunarele. Părinții săi, ambii profesori de drept la Universitatea Stanford, au fost prezenți în sala de judecată. Mama sa, Barbara Fried, a dat din cap, în lacrimi, în timp ce pleca, iar tatăl său, Joseph Bankman, și-a pus mâna la inimă în timp ce privea cum fiul său era condus din sala de judecată spre celulă. De la arestarea sa, în decembrie 2022, în Bahamas, Sam Bankman-Fried a stat în mare parte izolat în casa părinților săi din Palo Alto, California, fiind eliberat în baza unei cauțiuni de 250 de milioane de dolari. Judecătorul a respins o cerere a apărării de a amâna detenția lui Bankman-Fried până la judecarea apelului făcut de avocații săi la decizia de revocare a cauțiunii. Decizia ar putea complica eforturile lui Bankman-Fried de a se pregăti pentru proces. Fostul miliardar în vârstă de 31 de ani este acuzat că a furat miliarde de dolari din fondurile clienților FTX pentru a acoperi pierderile fondului său de acoperire Alameda Research. Bankman-Fried a pledat nevinovat.

Grupul chinez BYD vrea să spulbere concurența

Un apel patriotic al celui mai bine vândut producător de automobile din China, BYD, de a uni industria și de ”a demola vechile legende” ale pieței globale a devenit viral, atrăgând atât elogii, cât și o mustrare din partea unui constructor de automobile rival, transmite Reuters. BYD a folosit un eveniment de săptămâna aceasta pentru a marca o piatră de hotar în producție și pentru a sărbători un scop mai mare: apariția Chinei ca o putere globală a producției auto. ”Cred că a venit timpul pentru mărcile chineze”, a declarat fondatorul și președintele BYD, Wang Chuanfu, la eveniment, stând în fața unei imagini cu siglele a 12 mari producători auto chinezi. ”Este o nevoie emoțională pentru cei 1,4 miliarde de chinezi să vadă un brand chinez care devine global”, a spus el. Apelul BYD, cel mai apropiat rival al Tesla în cursa globală a vânzărilor de vehicule electrice, a generat laude pe scară largă și a subliniat modul în care producătorii de automobile din China sunt afectați de concurență în țară și urmăresc creșterea în străinătate. Producătorii de automobile din China sunt blocați într-un război puternic al prețurilor început de Tesla în ianuarie și care nu dă semne de relaxare.

Febra ChatGPT se răspândește în companiile americane

Mulți angajați din SUA apelează la ChatGPT pentru a-i ajuta la îndeplinirea sarcinilor de bază, a constatat un sondaj Reuters/Ipsos, în ciuda temerilor care i-au determinat pe angajatori precum Microsoft și Google să reducă utilizarea acestuia, transmite Reuters. Companiile din întreaga lume iau în considerare cum să folosească cel mai bine ChatGPT, un program chatbot care folosește AI generativă pentru a ține conversații cu utilizatorii și a răspunde la nenumărate solicitări. Cu toate acestea, firmele și companiile de securitate și-au exprimat îngrijorarea că ar putea duce la scurgeri de proprietate intelectuală și strategii. Exemple de persoane care folosesc ChatGPT pentru a le ajuta în munca de zi cu zi includ redactarea de e-mailuri, rezumarea documentelor și efectuarea cercetărilor preliminare. Aproximativ 28% dintre respondenții într-un sondaj online privind inteligența artificială (AI), efectuat între 11 și 17 iulie, au declarat că folosesc în mod regulat ChatGPT la locul de muncă, în timp ce doar 22% au spus că angajatorii lor au permis în mod explicit astfel de instrumente externe.

Rezolvarea deficitului de semiconductori va dura ani de zile

Rezolvarea deficitului de semiconductori care a creat blocaje pentru industria auto din Germania va dura ani de zile, în ciuda planurilor producătorilor de cipuri de a construi fabrici în țară, a declarat vineri un manager senior al Audi, citat de Reuters. Producătorii germani de automobile și producătorii de electronice au fost puternic afectați de întârzierile de producție, cauzate de un deficit global de cipuri. Directorii și factorii de decizie politică regândesc liniile de aprovizionare și încearcă să reducă dependența de o mână de furnizori de cipuri din Asia și SUA. Berlinul i-a curtat pe cei mai mari producători de cipuri din lume cu subvenții de miliarde de euro, iar producători precum Intel, din SUA, și TSMC, din Taiwan, au anunțat anul acesta planuri de a construi fabrici în Germania. "La urma urmei, durează ani de zile. Se investesc miliarde de dolari", a declarat Renate Vachenauer, șefa de achiziții la Audi, companie deținută de grupul Volkswage, citată de ziarul Augsburger Allgemeine.

Surpriză de proporții - Domeniul în care salariile medii le-au depășit pe cele din IT

u câștigul salarial mediu net a crescut în iunie cu 1,3%, la 4.600 lei, arată datele INS

Câștigul salarial mediu net în luna iunie a crescut cu 57 lei (plus 1,3%), la 4.600 lei, față de luna mai 2023, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). ”În luna iunie 2023, câștigul salarial mediu brut a fost 7.364 lei, cu 135 lei (plus 1,9%) mai mare decât în luna mai 2023. Câștigul salarial mediu net a fost 4.600 lei, în creștere cu 57 lei (plus 1,3%) față de luna mai 2023. Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (10.862 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (2.525 lei)”, arată datele INS. Lunile trecute cele mai mari salarii se înregistrau în IT. Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 15,7%. Indicele câștigului salarial real a fost 104,9% în luna iunie 2023 față de luna iunie 2022. Indicele câștigului salarial real a fost 100,9% în luna iunie 2023 față de luna mai 2023. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 234,7%, cu 2 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna mai 2023. ”În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparație (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației”, menționează INS. În luna iunie 2023, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte). Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 21,3% în activități de editare, respectiv cu 17,9% în extracția cărbunelui superior și inferior; între 9,5% și 15,5% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), depozitare și activități auxiliare pentru transporturi; între 3% și 6,5% în fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, alte activități de servicii, alte activități extractive, telecomunicații, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, fabricarea produselor din tutun, repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, hoteluri și restaurante. Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna mai 2023 au fost cauzate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice. Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 10,2% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, respectiv cu 9,3% în extracția minereurilor metalifere; între 5,5% și 8,5% în activități de servicii anexe extracției, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, industria metalurgică; între 1,5% și 4% în activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), colectarea și epurarea apelor uzate, activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), tranzacții imobiliare, captarea, tratarea și distribuția apei. În sectorul bugetar3 , în luna iunie 2023, câștigul salarial mediu net a scăzut ușor comparativ cu luna precedentă în administrația publică (-0,8%), respectiv ȋn sănătate și asistență socială (-0,5%).

Sfânta Maria aduce pe litoral 115.000 de turiști

u ”jumătatea lunii august reprezintă cea mai aglomerată perioadă din sezonul estival pe litoralul autohton”, susțin agenții de turism

Numărul estimat al turiștilor care vor ajunge pe litoralul românesc în minivacanța de Sfânta Maria se ridică la aproximativ 110-115.000 în unități clasificate, arată datele Litoralulromanesc.ro, agenție de turism specializată în stațiunile autohone de la Marea Neagră. Potrivit companiei, se mai găsesc camere disponibile în unele unități de cazare de pe litoral, unde prețurile pornesc de la 240 lei/camera/noapte la un hotel de 3 stele și de la 431 lei/camera/noapte la un hotel de 4 stele. ”Jumătatea lunii august reprezintă cea mai aglomerată perioadă din sezonul estival pe litoralul autohton, dat fiind că pentru mulți români aceasta este perioada tradițională de concedii. În plus, faptul că zilele de luni și marți, 14 - 15 august, au fost declarate nelucrătoare ca urmare a sărbătorii religioase Adormirea Maicii Domnului face ca mulți turiști să se îndrepte spre stațiunile românești de la Marea Neagră încă de vineri. În aceste condiții, la nivelul întregului litoral, se așteaptă ca gradul de ocupare să depășească 90% în weekendul prelungit 11 - 15 august”, arată Litoralulromanesc.ro. Multe unități de cazare vor fi ocupate în proporție de 100%, iar numărul estimat al turiștilor care vor ajunge pe litoral se ridică la aproximativ 110-115.000 în unități clasificate. "Românii care nu și-au făcut încă planuri pentru această minivacanță au șansa de a prinde ofertele last minute pe care le avem, dar trebuie să subliniem faptul că disponibilitatea, acolo unde există, este redusă, iar camerele se epuizează într-un ritm rapid. Interesul pentru litoralul românesc în această perioadă este ridicat, iar cei mai câștigați sunt turiștii care au reușit să își planifice din timp un sejur la mare pentru că au avut mai multe șanse să găsească tarife bune și locuri libere în hotelurile pe care și le doresc", afirmă Ionuț Nedea, CEO Litoralulromanesc.ro. Cu toate acestea, chiar dacă oferta este redusă, se mai găsesc camere disponibile în unele unități de cazare de pe litoral, unde prețurile pornesc de la 240 lei/camera/noapte la un hotel de 3 stele și de la 431 lei/camera/noapte la un hotel de 4 stele. "Vârful de sezon din acest an este unul în care hotelierii au venit cu oferte speciale. Prin urmare, sunt hoteluri care încep să reducă tarifele mai devreme de finalul lunii august așa cum se obișnuia în alți ani", adaugă reprezentantul companiei. În ceea ce privește stațiunile cele mai căutate, Mamaia și Eforie Nord își dispută primul loc în preferințele turiștilor care și-au rezervat sejururi pentru această perioadă, pe locul trei în top fiind stațiunea Neptun.

Proteste ale angajaților din direcțiile financiare din mai multe județe

Angajații din direcțiile financiare din mai multe județe au protestat, ieri, față de prevederile ordonanței de reducere a cheltuielilor pregătită de Guvern. Potrivit sindicaliștilor, vineri, se protesta la Ploiești, Piatra-Neamț, Satu Mare, Botoșani, Timișoara, Vrancea, Bacău, Craiova, Buzău, Iași, Constanța, Galati, Teleorman, Botoșani. În cursul zilei de joi, finanțiștii au anunțat că declanșează protestele în întreaga țară, în urma apariției proiectului Ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, care conține prevederi referitoare la: Plafonarea sporului de conditii vatamatoare la 1000 de lei; Indemnizatia de hrana nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei; Voucherele de vacanta nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei; Anularea posturilor vacante; Desfiintarea biroului si functiei de sef birou; Normative personal: 10 functii de executie pt serviciu, 20 functii de executie pt directie, 40 functii de executie pt directie generala. ”Ultima formă prevede posibilitatea conducătorului institutiei sa decida daca ofera o functie de executie sefului de birou/serviciu a carui functie se desfiinteaza. Daca ofera o functie si nu exista una vacanta, toti cei care ocupa o functie de executie in structura vor intra la concurs, structura urmand sa se diminueze cu minim un post”, au transmis sindicaliștii. Aceștia susțin că, dacă ar fi aprobat în forma actuală, proiectul de OUG ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) și la pierderea locurilor de muncă. Această solicitare se adaugă celorlalte 2 revendicări specifice, respectiv: Egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcție, grad profesional și gradație în cadul sistemului fiscal; Introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaționale ”finanțe” și a unei grile de salarizare corespunzătoare complexității activității desfășurate. În data de 22 august 2023, între orele 8,30-10,30, sindicaliștii vor organiza protest cu încetarea lucrului, în fața tuturor sediilor instituțiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcții/birouri vamale, direcții antifraudă.

Damen anunță că rămâne în România și își va continua activitatea la Galați

Compania Damen a anunțat că, după retragerea de la Șantierul Mangalia, nu a fost contactată de nicio autoritate în legătură cu această situație și a mai transmis că va rămâne în România și își va continua activitatea la Galați. Damen a transmis, vineri, precizări, printr-un comunicat de presă, în legătură cu situația de la Șantierul Mangalia. “Damen va rămâne în România și își va continua activitatea la Galați. Nu există îndoială că Legea 187/2023 este aplicabilă și Damen este lipsit de controlul operațional și managerial, prin încălcarea totală a acordului inițial de către statul român, de unde și dreptul Damen de a înceta contractul de asociere. Acest lucru a fost recunoscut chiar și în documente oficiale ale Ministerului Economiei din România. Așa cum Damen a notificat toate autoritățile responsabile, încetarea contractului de asociere este deja în vigoare de la 03.08.2023”, a explicat Damen. Compania a adăugat că așteaptă cooperarea părții române pentru o realizare eficientă a procedurii de retragere. “Damen așteaptă doar cooperarea părții române pentru o implementare eficientă a procedurii de retragere, cu cât mai puține perturbări posibile pentru toate părțile interesate. Soluția nu este să se formeze comitete și comisii. Ceea ce este, în orice caz, prea puțin și prea târziu. Mai mult, Damen Holding nu a fost contactat de nicio autoritate și nu are discuții în prezent cu nicio comisie”, a mai transmis compania. Damen a anunțat, în urmă cu o săptămână, că a fost anulat cadrul legal de funcționare a asocierii dintre companie și statul român privind Șantierul Mangalia, prin adoptarea legii nr.187/2023. De asemenea, Damen susține că acest fapt vine după trei ani de alte blocaje în procesul decizional și niciun alt tip de ajutor, implicare sau finanțare din partea partenerului român.

Un restaurant cere doi euro în plus turiștilor pentru a le tăia sendvișul în două

Un restaurant de pe malul Lacului Como, în Italia, le-a facturat doi euro unui număr de doi turiști britanici, aflați în vacanță, pentru faptul că le-a tăiat sendvișul în două, relatează La Provincia di Como. ”Cererile suplimentare costă”, le-a replicat restaurantul turiștilor stupefiați. ”Eram două persoane și am cerut un sendviș pe care să-l mâncăm la o masă cu două locuri”, declară clientul. ”Însă trebuie să plătim ca să ne taie pâinea prăjită în două? Incredibil, dar adevărat”, spune el. ”Nu mi s-a mai întâmplat asta în Italia. Așa ceva nu mi s-a întâmplat în niciun loc în care am fost în lume”, scrie bărbatul pe TripAdvisor. El a postat o fotografie a notei de plată în care apar doi euro în plus pentru ”împărțire în două”, Episodul a provocat imediat reacții pe rețele de socilizare, iar administratorul restaurantului a răspuns comentariilor. ”Dacă un client îmi cere să fac două toasturi, trebuie să folosesc două farfurii, două șervețele și să merg la masă la două mâini”, declară el. ”Este adevărat că clientul are întodeauna dreptate, dar este adevărat și că cererile suplimentare costă”, se apără el.

Fechet: Ne învârtim în jurul cifrei de 14% deșeuri colectate selectiv

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, afirmă că, în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, România are încă multe de făcut, el subliniind că cifrele raportate la Comisia Europeană sunt modeste. Ministrul afirmă că, ”în cel mai bun caz”, deșeurile reciclabile ajung la groapa de gunoi, existând situații în care ajung în ape sau păduri. ”Concluzia este că, oricât s-ar chinui un primar, oricât s-ar chinui un ADI, oricât s-ar chinui reprezentanții unui județ, la sfârșit, în calitate de țară, atunci când raportăm cifrele către Comisia Europeană, adunăm toate aceste eforturi individuale și concluzia nefericită este că, din păcate, atât cifra în sine cât și tendința e una extrem de modestă pentru România. În funcție de cum numărăm, ne învârtim în jurul cifrei de 14% deșeuri colectate selectiv, ceea ce nu poate decât să însemne că la acest capitol România este codașa Europei”, a afirmat Mircea Fechet, vineri, în discursul ținut la a șasea conferință regională ”Reciclăm în România”, dedicată promovării campaniei privind colectarea separată a deșeurilor. Ministrul afirmă că, deși în unele zone, cum este Brașovul, se remarcă un ”progres formidabil” din anii 1990 și până în prezent, acest progres nu se remarcă și în ceea ce privește aerul curat sau gestionarea deșeurilor.

X (Twitter) va avea funcții de comunicare video

Apelurile video pe baza numelui de utilizator sunt primul pas pe care Elon Musk îl face în direcția dezvoltării așa-numitei super aplicații X. Compania X (fostă Twitter) va avea în curând funcție de apelare video între utilizatorii platformei, anunță noul CEO al companiei, Linda Yaccarino, într-un interviu pentru CNBC. Aceasta nu oferă detalii despre modul în care va funcționa viitoarea facilitate, ci spune doar că utilizatorii nu vor avea să facă schimb de numere de telefon pentru a comunica audio. Asta pare să sugereze că numele de utilizator va fi folosit pentru realizarea conexiunilor și identificarea apelantului, ca alternativă la numărul de telefon, ceea ce ar putea reprezenta un plus pe partea de intimitate. Nu se știe în acest moment nici exact când va fi lansată viitoarea comunicare video, ci doar că lansarea va avea loc „în curând”. Va fi interesat de văzut dacă și în ce mod va Elon Musk va folosi această facilitate pentru a atrage abonați sau dacă doar anumite facilități video suplimentare vor fi disponibile conturilor verificate.

Cererea de petrol mondială se îndreaptă în 2023 către un record absolute

Agenția Internațională a Energiei (AIE) își revizuiește în creștere previziunile cu privire la cererea mondială de petrol din 2023, care se îndreaptă către ”cel mai mare nivel înregistrat vreodată” - de 102,2 milioane de barili pe zi, o creștere cu 2,2 milioane de barili față de 2022, potrivit unui raport lunar publicat vineri, relatează AFP. Cererea mondială de petrol a ”atins deja un record de 103 milioane de barili pe zi în iunie, iar în august ar putea atinge un vârf”, estimează agenția, fondată la OCDE, cu sediul la Paris. ”Cerea mondială de petrol atinge vârfuri-record, stimulată de călătorii aeriene de vară, folosirea sporită a petrolului (păcură) în producția de electricitate și creșterea vertiginoasă a activității petrochimice chineze”, precizează AIE. În întregul an 2023, ”cererea mondială de petrol urmează să crească cu 2,2 milioane de barili pe zi” față de 2022 și ”să atingă 102,2 milioane de barili pe zi în 2023. China reprezintă peste 70% din această creștere”, anunță agenția. Este vorba despre ”cel mai mare nivel anual înregistrat vreodată”, potrivit AIE, care preconiza în februarie un record în acest an, de 101,9 milioane de barili pe zi, după ce în 2022 a atins 99,9 milioane de barili pe zi, iar în 2021 97,6 milioane de barili pe zi.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.