Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Femeile decid atât destinația de vacanță cât și detaliile pachetului turistic

Ziarul de Vrancea
29 iul 2023 470 vizualizări

„De-a lungul anilor, am observat că bărbații, atunci când ne contactează pentru a solicita informații despre sejururi, nu iau decizia de cumpărare înainte de a se consulta cu partenerele lor”, susțin specialiștii

Femeile sunt cele care decid atât destinația de vacanță pe litoralul românesc, cât și detaliile pachetului turistic, potrivit unui studiu realizat în rândul familiilor și cuplurilor care își rezervă un sejur. Datele analizate de Litoralulromanesc.ro arată că, în 59,57% dintre familiile și cuplurile care au rezervat un sejur în stațiunile românești de litoral în sezonul 2022-2023, femeile au ales destinația de vacanță și tot ele au făcut o solicitare agenției de turism și au rezervat hotelul. Din totalul rezervărilor, 40,43% au fost făcute de bărbați. "Concluzia este cât se poate de clară: doamnele decid unde se merge în vacanță, stabilesc care e hotelul potrivit și ce alte servicii mai trebuie să conțină pachetul turistic. De-a lungul anilor, am observat că bărbații, atunci când ne contactează pentru a solicita informații despre sejururi, nu iau decizia de cumpărare înainte de a se consulta cu partenerele lor. Această situație este cu atât mai evidentă când e vorba despre familii cu copii, unde, în majoritatea cazurilor, mamele se preocupă să găsească hotelul potrivit", afirmă Ionuț Nedea, CEO Litoralulromanesc.ro. De altfel, potrivit datelor colectate de tur-operator, principala categorie de turiști care alege stațiunile de la Marea Neagră ca destinație de vacanță, respectiv 68% din total, este formată din familii. Următoarea categorie e reprezentantă de cupluri, 22% din total. În ceea ce privește clasamentul pe criteriul "vârstă", 41,9% dintre turiștii care aleg litoralul autohton au vârste cuprinse între 25 și 44 ani, urmați de cei din segmentul de vârstă 45-54 ani, care reprezintă 28% din total. Pe locul trei se află seniorii din categoria de vârstă 55-64 de ani, respectiv 12%. "Interesant este faptul că un procent de 8,71% dintre turiștii care au achiziționat un pachet turistic la mare în sezonul 2022-2023 au peste 65 de ani și au făcut o rezervare 100% online. Putem presupune că este un efect al pandemiei, care i-a determinat și pe cei mai în vârstă să se familiarizeze cu internetul, să facă nu doar cumpărături online, ci și rezervări de vacanțe", adaugă reprezentantul Litoralulromanesc.ro. Litoralulromanesc.ro, deținut de compania Creative Eye SRL din Constanța, cu capital integral privat românesc, este cel mai mare retailer de vacanțe în stațiunile autohone de la Marea Neagră, atât ca număr de turiști, cât și ca vânzări. Portalul promovează peste 500 de structuri de cazare în 13 stațiuni de pe litoralul românesc, de la unități de o stea până la cele de cinci stele.

Ministerul Finanțelor intenționează să împrumute 5,245 miliarde de lei în august

u față de luna precedentă, suma este cu 645 milioane lei mai mare

Ministerul Finanțelor (MF) a planificat, în luna august 2023, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 4,6 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 645 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni. Suma totală, de 5,245 miliarde de lei, este cu 645 milioane lei mai mare față de cea care a fost programată în iulie, de 4,6 de miliarde lei, și va fi destinată refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat. Conform prospectului publicat în Monitorul Oficial, în data de 17 august va fi organizată licitație pentru o emisiune de certificate cu discont, în sumă de 300 milioane lei, cu scadența în 28 februarie 2024. De asemenea, pe parcursul lunii august vor fi lansate nouă emisiuni de obligațiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4,3 miliarde lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea inițială a emisiunii de obligațiuni (645 milioane de lei în total). Astfel, au fost programate licitații pentru o emisiune de obligațiuni de 300 milioane lei în data de 3 august, și pentru opt emisiuni de 500 milioane lei în zilele de 3 august, 7 august, 10 august, 17 august, 21 august, 24 august, 28 august și 31 august.

1.068 persoane au suferit accidente de muncă, în primul trimestru din 2023

Un număr de 1.068 persoane au suferit accidente de muncă în primul trimestru al acestui an, cu 153 mai puține comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, dintre care 4 și-au pierdut viața, conform datelor centralizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS). Sectoarele economiei naționale în care s-au produs cele mai multe accidente de muncă în trimestrul I 2023 au fost comerț cu amănuntul, cu excepția autovehiculelor și motocicletelor (82 de accidentați, reprezentând 7,7% din totalul accidentaților din economia națională), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor (57 de accidentați; 5,3% din total), activități referitoare la sănătatea umană (45 de accidentați; 5% din total), industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații (49 de accidentați; 4,6% din total), industria alimentară (49 de accidentați; 4,6% din total). Accidente de muncă mortale s-au produs în industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații, silvicultură și exploatare forestieră, lucrări de geniu civil și activitate nedeclarată. Un număr mare de accidentați în muncă s-a înregistrat în București - 221 accidentați (20,7% din totalul accidentaților pe țară) și în județele Brașov - 73 accidentați (6,8% din total), Timiș - 48 accidentați (4,5% din total), Maramureș și Prahova - câte 45 accidentați, respectiv 4,2% din total. Accidentații mortal în muncă s-au înregistrat în județele Alba, Bacău, Giurgiu și Maramureș. Din punct de vedere al vârstei persoanelor accidentate, analiza accidentelor de muncă a evidențiat faptul că persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani dețin ponderea cea mai mare, de 29,5%, urmate de persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani, care au ponderea de 31,5% din totalul persoanelor accidentate pe primele 3 luni ale anului 2023. În ceea ce privește vechimea la locul de muncă, 69,6%, adică 743 persoane din totalul accidentaților, sunt lucrători cu vechime de până la 5 ani, 18,4%, adică 197 persoane accidentate, au vechime la locul de muncă între 1-3 ani, iar cei din grupa de vechime 5-10 de ani, în număr de 145 persoane, reprezintă 13,6% din totalul accidentaților.

Producția de cărbune a scăzut cu 9,4% în primele cinci luni din 2023

Producția de cărbune net a României a totalizat, în primele cinci luni ale acestui an, 1,08 milioane tone echivalent petrol, fiind cu 9,4% (112.000 tep) mai mică față de cea din perioada similară din 2022, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). În perioada menționată, România a importat 101.900 tep cărbune net, cu 150.300 tep (59,6%) mai puțin față de cantitatea importată anul anterior în același interval. Potrivit Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, producția de cărbune a României va scădea anul acesta cu 12,5%, până la 2,705 milioane tep, în timp ce importurile se vor diminua cu 40,3%, la 210.000 tep. În ultima prognoză a echilibrului energetic CNSP semnalează că, până în anul 2026, dinamica producției de cărbuni cât și importul acestora sunt prevăzute în scădere, pe măsură ce alte capacități de producție de energie vor fi puse în funcțiune. Astfel, în 2024 producția se va reduce cu 6,7% (la 2,525 milioane tep) și importurile cu 6,7% (la 195.000 tep), în 2025 cu 8,6% (la 2,31 milioane tep), respectiv cu 4,5% (la 185.000 tep) și în 2026 cu 10,2% (la 2,075 milioane tep), respectiv cu 2,5% (la 180.000 tep).

Ford Motor recheamă 870.000 de camionete F-150

Ford Motor recheamă 870.000 de camionete F-150 de pe piața din Statele Unite, din cauza riscului de activare neașteptată a frânei de parcare electrice, determinat de o posibilă problemă de cablare, transmite Reuters. Rechemarea acoperă camionetele model F-150 din 2021 până în 2023, conform unui dosar depus la Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi (NHTSA). Campania include camionetele echipate cu un singur sistem de evacuare. Contactul cu carcasa punții din spate poate deteriora cablajul, ceea ce face ca frâna de parcare electrică să se activeze în mod neașteptat, a spus producătorul auto. Ford a declarat că a primit 918 de cereri de garanție și trei rapoarte din teren privind starea de frecare a firelor din America de Nord. Dintre acestea, 299 au indicat că frâna de parcare electrică s-a activat neintenționat, inclusiv 19 cazuri produse în timpul conducerii. Ford a spus că nu are informații privind producerea de accidente sau răniri legate de rechemare. Dealerii vor instala o chingă de protecție, vor înfășura bandă și vor înlocui hamul, după cum va fi necesar.

Acțiunile Intel au crescut cu peste 4%

Acțiunile Intel au crescut cu peste 4% vineri, la o zi după ce rezultatele trimestriale neașteptat de bune ale producătorului de cipuri au anunțat o întoarcere a norocului pentru companie, după problemele îndelungate provocate de scăderea vânzărilor de PC-uri și de piața foarte competitivă a centrelor de date, transmite Reuters. Profitul surprinzător al companiei din trimestrul al doilea și previziunile sale puternice privind câștigurile și marja au sugerat că scăderea pieței computerelor personale se apropie de sfârșit, ceea ce a declanșând dus la creșterea acțiunilor Intel și a sectorului mai larg de cipuri. Intel a obținut vineri o creștere de aproximativ 6 miliarde de dolari a valorii sale de piață, pe baza prețului actual al titlurilor sale de 36 de dolari pe unitate. Prețul acțiunilor este deja mai mare decât ținta mediană a Wall Street de 35 de dolari, după ce cel puțin 21 de agenții de brokeraj și-au ridicat prețul țintă pentru acțiuni, potrivit firmei Refinitiv. Rezultatele Intel au dus la creșterea acțiunilor Advanced Micro Devices și Nvidia cu aproape 2%, în timp ce titlurile Qualcomm au crescut cu 2,2%.

X (Twitter) lansează oficial programul de recompensare a creatorilor de conținut

Utilizatorii ale căror postări beneficiază de un mare număr de afișări și care își plătesc conștiincioși abonamentul Blue, au acum șansa să fie plătiți de platforma socială deținută de Elon Musk. După ce o primă rundă de plăți a fost deja făcută la începutul lunii către câțiva creatori de conținut, X (fostă Twitter) anunță lansarea oficială la nivel global a programului de recompensare a creatorilor. Există o serie de criterii pentru admiterea în noul program. Utilizatorii trebuie să aibă cel puțin 500 de urmăritori, peste 15 milioane de afișări în ultimele trei luni și să fie abonați Blue. Ce nu spune compania lui Elon Musk este cum se calculează sumele plătite creatorilor de conținut. Singurul lucru pe care-l spune este că, pentru realizarea unei plăți, pragul minim este de 50 de dolari. Musk a tot vorbit despre acest program încă de când a cumpărat Twitter, programul în sine aflându-se în lucru cam de la începutul anului.

Google apelează la inteligența artificială, pentru a învăța roboții să ducă gunoiul

Google a anunțat vineri un nou model de inteligență artificială, care poate ajuta la antrenarea roboților să înțeleagă sarcini precum aruncarea gunoiului, transmite CNBC. Robotics Transformer 2 (RT-2) este un model de viziune-limbaj-acțiune antrenat pe informații și imagini de pe internet, care pot fi traduse în acțiuni pentru robot, a spus Google într-o postare pe blog. În timp ce o sarcină precum ridicarea gunoiului sună simplă pentru oameni, ea necesită înțelegerea unei serii de sarcini pe care un robot le poate învăța. De exemplu, robotul trebuie să fie mai întâi capabil să recunoască ce articole constituie gunoi, apoi să știe să-l ridice și să-l arunce. În loc să programeze un robot să facă acele sarcini specifice, RT-2 îi permite robotului să folosească cunoștințele de pe web pentru a-l ajuta să înțeleagă cum să finalizeze sarcina, chiar dacă nu a fost instruit în mod explicit cu privire la pașii exacti. Noul model aproape a dublat performanța roboților în scenarii nevăzute anterior, în comparație cu versiunea anterioară a modelului, a spus Google.

Facturarea electronică este obligatorie de la 1 ianuarie 2024

u în perioada următoare vor fi stabilite categoriile de operatori economici care au obligația de a emite facturi electronice în relația relația business-to-business

Facturarea electronică este obligatorie de la 1 ianuarie 2024 pentru toate tranzacțiile între firme, anunță Ministerul Finanțelor. Măsura este aplicabilă până la 31 decembrie 2026. ”La 27 iulie 2023 a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 188, Decizia de punere în aplicare (UE) 2023/1553 a Consiliului din 25 iulie 2023 de autorizare a României să introducă o măsură specială de derogare de la articolele 218 și 232 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată. Decizia permite României, începând cu data de 1 ianuarie 2024, să instituie facturarea electronică obligatorie pentru toate tranzacțiile efectuate între persoanele impozabile stabilite pe teritoriul României. Măsura este aplicabilă până la 31 decembrie 2026”, anunță ministerul. În cazul în care consideră necesară prelungirea măsurii speciale, România poate transmite Comisiei o cerere de prelungire, împreună cu un raport de evaluare a eficacității măsurilor naționale din perspectiva combaterii fraudei și a evaziunii fiscale în domeniul TVA, precum și a simplificării colectării TVA. În perioada următoare vor fi stabilite categoriile de operatori economici care au obligația de a emite facturi electronice în relația relația business-to-business (B2B) și de a le transmite prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, precum și data de la care intervine această obligație. RO e-Factura are beneficii importante atât pentru administrația publică, cât și pentru mediul privat: Oferă o imagine de ansamblu, în timp real, asupra execuției bugetare și în următoarea etapă, a tranzacțiilor în relația relația business-to-business (B2B); Contribuie semnificativ la reducerea fraudei TVA la nivel național, cât și în cadrul Uniunii Europene. Va reduce pierderile asociate cu evaziunea fiscală; Va fi un sistem interconectat cu celelalte sisteme deținute de statele membre ale UE; Va asigura posibilitatea participării în procesul de achiziții publice a oricărei entități din oricare stat membru al Uniunii Europene; Sistemul va oferi date în timp real, lucru care va conduce la eficientizarea procesului de colectare și, implicit, asigurarea necesității de investiții ale statului român; Eficiență, predictibilitate și transparență în cheltuirea banilor de către instituțiile publice; Va contribui la dezvoltarea mecanismului de verificare documentară (desk – audit – control ANAF - Antifraudă de la distanță) pentru acțiunile de conformare și prevenire; Datele colectate prin acest sistem vor fi suport pentru analize predictive mai detaliate ale evoluției economice, identificarea asimetriilor din economie și implementarea unor politici fiscale pertinente care să asigure un cadru natural de dezvoltare al mediului de afaceri; Elimină vulnerabilitățile vechiului sistem de facturare pe suport hârtie.

Profitul net al OMV Petrom a intrat serios la apă

u în primul semestru, compania petrolieră a raportat câștiguri 80% mai mici față de perioada similară a anului trecut

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din Sud-Estul Europei, a realizat în prima parte a anului un profit net de 944 de milioane de lei, în scădere cu 80%, de la 4,64 miliarde lei în primul semestru al anului trecut, potrivit rezultatelor raportate vineri Bursei de Valori București (BVB). În trimestrul 2 al anului, OMV Petrom a raportat pierderi de 537 milioane lei, față de un profit net de 2,89 miliarde lei în trimestrul 2 din 2022. Veniturile din vânzări au fost mai mici cu 30%, în primele șase luni din acest an, în sumă de 17,86 miliarde lei, comparativ cu 25,58 miliarde lei în perioada ianuarie-iunie 2022. Numărul de angajați al grupului a scăzut cu 2%, la finalul lunii iunie, la 7.700 salatiați, de la 7.839 în perioada similară din 2022. Producția de gaze naturale a scăzut și ea cu 5%, în primul semestru, la 1,65 miliarde metri cubi (față de 1,74 miliarde metri cubi gaze în primul semestru din 2022). Producția totală de hidrocarburi a scăzut tot cu 5%, în prima parte a anului, la 20,81 milioane barili echivalent petrol. ”Producția de hidrocarburi în Romania a scăzut cu 4,7%, la 20,8 milioane bep sau 115.000 bep/zi (ianuarie-iunie 2022: 21,8 milioane bep sau 120.700 bep/zi), reflectând declinul natural din principalele zăcăminte (Suplacu de Barcău, Totea Deep, Lebăda Est și Lebăda Vest) și efectul lucrărilor de mentenanță planificate, aspecte parțial compensate de contribuția sondelor noi și a reparațiilor capitale la sonde. Producția de țiței și condensat a scăzut cu 4,1%, la 10 milioane bbl, iar producția de gaze naturale a scăzut cu 5,2%, la 10,8 milioane bep. Volumul vânzărilor de hidrocarburi a scăzut cu 5%, din cauza acelorași factori care au influențat și producția. Costul de producție a crescut cu 19%, la 14,9 dolari/bep, în principal din cauza unui element de natură nerecurentă în legătură cu un control fiscal cu efect pozitiv in ianuarie-iunie 2022, precum și a scăderii producției disponibile pentru vânzare și a creșterii generale a costurilor. Costul de producție exprimat în lei s-a majorat cu 20%, la 68,2 lei/bep”, arată raportul companiei. De asemenea, Centrala electrică Brazi a generat o producție netă de electricitate de 1 TWh, comparativ cu 2,11 TWh în perioada ianuarie-iunie 2022, fiind în revizie planificată cu întrega sa capacitate din martie până la începutul lunii iulie 2023, comparativ cu întreaga capacitate în martie 2022 și jumatate din capacitate în aprilie 2022. ”Valoarea veniturilor din vânzări consolidate de 17,864 miliarde lei in ianuarie-iunie 2023 a scăzut cu 30% comparativ cu ianuarie-iunie 2022, influențată negativ de prețuri mai mici ale mărfurilor și de volume mai mici aferente vânzărilor de produse petroliere și energie electrică, compensate doar parțial de volumele mai mari aferente vânzărilor de gaze naturale. Vânzările din segmentul Rafinare și Marketing au reprezentat 66% din totalul vânzărilor consolidate, vânzările din segmentul Gaze și Energie au reprezentat 33%, în timp ce vânzările din segmentul Explorare si Productie au reprezentat numai 0,2% (vânzările din Explorare și Productie fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terți)”, se precizează în raport.

Managerii estimează o creștere a prețurilor în construcții și comerțul cu amănuntul

Managerii întreprinderilor estimează o creștere moderată a activității în comerțul cu amănuntul și în servicii, o relativă stabilitate a numărului de salariați în industria prelucrătoare și în servicii, precum și o creștere a prețurilor în construcții și comerțul cu amănuntul, până în septembrie, arată datele publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS). ”Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă”, arată datele INS. În cadrul anchetei de conjunctură din luna iulie 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural plus 2%). Referitor la numărul de salariați se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de plus 1% . Pentru prețurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural plus 12%). Potrivit estimărilor din luna iulie 2023, în activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producției (sold conjunctural plus 17%). Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural plus 7%). În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții, se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural plus 24 %). În sectorul comerț cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendință de creștere moderată a activității economice (sold conjunctural plus 13%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural plus 13%). Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, o creștere a numărului de salariați (sold conjunctural plus 16%). Managerii societăților comerciale estimează creștere a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural plus 22%). Conform estimărilor din luna iulie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural plus 7%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural plus 4%).

Sony a vândut peste 40 de milioane de console PlayStation 5

Sony Group a vândut peste 40 de milioane de console PlayStation 5, a declarat joi divizia sa de jocuri, invocând relaxarea problemelor lanțului de aprovizionare, transmite Reuters. ”A fost nevoie de luni de zile pentru ca lanțurile de aprovizionare să se normalizeze, astfel încât să putem avea inventarul pentru a ține pasul cu cererea. Acum oferta PS5 este bine aprovizionată și vedem că cererea reținută este în sfârșit satisfăcută”, a scris Jim Ryan, CEO-ul Sony Interactive, într-o postare pe blog. Conglomeratul japonez de tehnologie și divertisment a declarat că se așteaptă să vândă 25 de milioane de unități de PS5 în acest an, ceea ce ar fi un record pentru orice dispozitiv PlayStation. Cea mai nouă consolă Sony reduce diferența față de consola PS4, a declarat Piers Harding-Rolls, analist la Ampere Analysis.

Economia SUA a crescut peste așteptări în trimestrul al doilea

Economia Statelor Unite a crescut peste așteptări în al doilea trimestru, cu 2,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, deoarece piața muncii rezistentă a susținut cheltuielile consumatorilor, în timp ce întreprinderile au mărit investițiile în echipamente și au construit mai multe fabrici, ținând la distanță recesiunea, transmite Reuters. În ciuda accelerării generale a creșterii raportate de Departamentul de Comerț joi, inflația a încetinit considerabil în ultimul trimestru, unul dintre indicatorii cheie urmăriți de Rezerva Federală pentru îndeplinirea țintei de 2% înregistrând cea mai lentă creștere din ultimii doi ani. Economiștii, dintre care unii au prognozat o recesiune din 2022, au considerat că cel mai rapid ciclu de majorare a dobânzii de referință a băncii centrale a SUA din anii 1980 se apropie de sfârșit, deși cererea internă puternică ar putea duce la menținerea costurilor îndatorării mai ridicate pentru mai mult timp. Fed și-a majorat miercuri dobânda de politică monetară cu 0,25 de puncte procentuale, până la intervalul 5,25%-5,50%. ”În ciuda campaniei Fed de a încetini creșterea și de a elimina inflația, nu se vede nicio recesiune. Nu mai creșteți dobânzile deocamdată”, a declarat Sung Won Sohn, profesor de finanțe și economie la Universitatea Loyola Marymount din Los Angeles. Produsul intern brut a crescut cu o rată anualizată de 2,4% în trimestrul precedent, a declarat guvernul în estimarea PIB-ului din trimestrul II. Economia a crescut cu un ritm de 2,0% în trimestrul ianuarie-martie. Economiștii chestionați de Reuters au estimat că PIB-ul va crește cu 1,8% în perioada aprilie-iunie.

Prețul petrolului Brent a depășit 84 de dolari pe baril

Prețurile petrolului au urcat joi, cel al țițeiului Brent depășind 84 de dolari pe baril pentru prima dată din aprilie, susținute de oferta limitată de reducerile de producție ale OPECplus și a revenirii optimismului privind perspectivele cererii chineze și creșterea economiei globale, transmite Reuters. Cotațiile țițeiului au înregistrat patru câștiguri săptămânale consecutive ca urmare a înăspririi așteptate a ofertei din cauza reducerilor de producție de către Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, cunoscuți în mod colectiv sub numele de OPECplus , precum și a unor întreruperi involuntare. Prețul petrolului Brent a avansat cu 1,32 dolari, sau cu 1,6%, până la 84,35 dolari pe baril, în timp ce prețul țițeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,31 dolari sau cu 1,7%, până la 80,09 dolari pe baril. ”Considerăm că piața petrolului este subaprovizionată. Păstrăm o perspectivă pozitivă și așteptăm ca prețul petrolului Brent să crească la 85–90 dolari pe baril în lunile următoare”, au spus analiștii UBS într-un raport.

WhatsApp implementează mesajele video

Utilizatorii WhatsApp vor putea trimite scurte mesaje video, ca alternativă la cele audio sau scrise. Cea mai populară aplicație de comunicare face un nou pas în direcția modernizării și adaugă funcția de înregistrare a mesajelor video, funcție pe care alte aplicații similare o oferă de mult timp. WhatsApp va permite utilizatorilor să trimită mesaje video înregistrate, cu o lungime de cel mult 60 de secunde, scrie pe blogul oficial al produsului. Trimiterea mesajelor video se va face într-un mod similar cu expedierea mesajelor audio. Apăsarea butonul de trimis mesaje face trecerea între modul audio și cel video. Înregistrarea audio sau video se face la fel, prin ținerea apăsată a butonului. Este, în fapt, o copiere a modului în care Telegram a implementat în urmă cu câțiva ani aceeași funcționalitate. De partea cealaltă, mesajele video vor fi redate fără sunet în mod implicit, utilizatorul trebuind să activeze manual sunetul pentru a auzi mesajul. Noua facilitate va fi disponibilă tuturor celor peste două miliarde de utilizatori WhatsApp în următoarele săptămâni.

Acțiunile Meta (Facebook) au crescut cu aproape 5%

Acțiunile Meta au crescut joi cu aproape 5%, la cel mai ridicat nivel atins după ianuarie 2022, deoarece previziunile de venituri ridicate au arătat că inteligența artificială a ajutat gigantul rețelelor sociale să stimuleze angajamentul și vânzările de reclame, chiar și într-o economie incertă, transmite Reuters. Câștigurile puternice din trimestrul al doilea i-au încurajat pe 18 analiști să-și ridice prețul țintă pentru acțiuni, care s-a dublat deja în acest an. ”Meta (este) într-o clasă proprie în reclamele digitale”, a spus Mark Shmulik de la Bernstein, adăugând că ”Previziunile sale monstru au spart ușile, cu o rată de creștere estimată de plus 15-24%, investitorii sperând că aceste cifre să fie obținute încă din T4.” În timp ce creșterea cu 12% a veniturilor din reclame în trimestrul II a depășit creșterea de 3% obținută de Google, parte a grupului Alphabet, rapoartele de câștig de la ambele mașini de reclame digitale au consolidat o redresare în sector. Meta și Google sunt pe cale să adauge aproximativ 160 de miliarde de dolari la capitalizarea lor de piață combinată, o cifră care depășește valorile individuale de piață a aproximativ 90% dintre companiile din indicele S&P 500.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.