Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: România este pe primul loc în lume în ceea ce privește randamentele dividendelor

Ziarul de Vrancea
20 sep 2018 786 vizualizări

Un studiu al companiei de brokeraj Tradeville arată că te randamentele dividendelor pe care le oferă investitorilor, de 7-8%, cu mult peste media europeană de 2-3%

România este pe primul loc la nivel mondial în ceea ce privește randamentele dividendelor pe care le oferă investitorilor, de 7-8%, cu mult peste media europeană de 2-3%, arată o analiză a companiei de brokeraj Tradeville. Datele sunt valabile pentru anul 2017, iar analiza estimează că, în 2018, companiile cu capital privat vor păstra aceeași rată de distribuție a profitului. Pentru companiile unde statul român are o participație majoritară analiza a urmărit două scenarii: în cazul unei rate de distribuție de 50%, investitorii ar urma să câștige 7,67%, în timp ce o rată de distribuție de 90% ar atrage un randament de 8,83%. Pe plan global există o tendință de creștere a valorii dividendelor, aceasta atingând nivelul record de 497,4 miliarde dolari în al doilea trimestru din 2018, în creștere cu aproximativ 13% față de aceeași perioadă a anului precedent. Noi valori record ale dividendelor au fost înregistrare în 12 țări, inclusiv Franța, Japonia și Statele Unite. Tot în al doilea trimestru, rata de distribuție a dividendelor la nivel global a crescut cu 9,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. În anul 2017, randamentul dividendului la nivelul principalului indice de la BVB, indicele BET, a fost de aproximativ 7.6%. Pe lângă avantajele fiscale pe care le oferă, dividendele pot reprezenta un punct de sprijin pentru investitori în perioadele volatile. În ultimul timp, randamentul mediu al dividendelor a fost semnificativ mai mare față de randamentele oferite de instrumentele financiare cu venit fix tradiționale (depozite bancare și titluri de stat), ce-i drept cu un risc de piață mai mare decât al acestora din urmă. În SUA, sectorul financiar și sectorul IT au înregistrat cele mai mari rate de creștere a dividendelor, cele două sectoare reprezentând o treime din nivelul total al dividendelor înregistrate pe piață americană. Din cele două sectoare cele mai mari creșteri au fost înregistrate de Apple, Microsoft, JP Morgan și Bank of America. Valoarea dividendelor în SUA a crescut cu 4.5%, la 117 mld. dolari. În T2 2018, Canada a înregistrat o rată de creștere a dividendelor de 10.6%, net superioară celei din SUA, însumând o valoare a profiturilor repartizate acționarilor de 10.2 mld. dolari. În T2 2018, la nivelul Europei s-a înregistrat un nivel record al dividendelor de 176.5 mld. dolari, în creștere cu aproximativ 19% față de aceeași perioadă a anului precedent. Franța, Germania, Elveția, Olanda, Belgia, Danemarca și Irlanda au înregistrat un nivel record al dividendelor. Germania a înregistrat un nivel al dividendelor acordate în T2 2018 de 43.1 mld. dolari, în creștere cu 26.5% față de T2 2017, în principal datorită aprecierii monedei unice europene. Printre companiile ce au înregistrat creșteri ale dividendelor se remarcă Volkswagen, E.ON, Daimler, BMW și SAP.

Tinerii cheltuie primele economii pe telefoane mobile și accesorii

Tinerii investesc primele economii preponderent în telefoane mobile și accesorii, iar persoanele cu vârste cuprinse între 26 și 79 de ani aleg să achiziționeze în special produse vestimentare, arată un studiu realizat de BCR, dat joi publicității. Potrivit studiului, copiii din ziua de azi încep să economisească mai devreme, inclusiv la vârsta de patru ani, pe când părinții și bunicii făceau acest lucru după 18 ani. Cei mai mulți copii strâng în medie între 350 și 800 de lei pe an, cu care își cumpără biciclete, aparate foto sau jocuri TV, iar cei care investesc cel mai mult în educație sunt adolescenții cu vârste între 16 și 20 de ani. "Studiul nostru arată cât de necesară este educația financiară. Nicio categorie de vârstă nu pune pe primul loc investițiile pe termen lung, cum ar fi cele în educație, sănătate, pensii, însă merită remarcat că tinerii cu vârste între 16 și 20 de ani alocă educației sumele cele mai mari. Am sesizat și o diferență în ce privește vârsta la care românii încep să pună bani deoparte: copiii și tinerii de azi o fac la vârste timpurii, chiar de la patru ani, în timp ce copiii de dinainte de '89 s-au apucat abia în timpul liceului sau al facultății. Noi credem că mai sunt multe de făcut în ceea ce privește educația financiară a românilor, care trebuie să treacă dincolo de economisire, până la controlarea bugetului personal, stabilirea unor obiective de viață realiste și asumarea unui comportament financiar calculat și corect. Prin independență financiară se poate construi o viață mai bună. Iar independența financiară se învață la Școala de bani", spune Nicoleta Deliu, coordonatoarea programului Școala de Bani. Astfel, copiii încep să economisească de la vârsta de 4 ani. Primii bani strânși de copiii între 11 și 15 ani se duc pe biciclete și patine cu rotile, apoi pe jucării, telefoane și accesorii, în ordinea preferințelor. Adolescenții - cu vârste între 16 și 20 de ani - au cheltuit primele economii preponderent pe telefoane și accesorii, apoi pe cadouri și studii. Tot telefoanele și accesoriile au fost prioritare pentru tinerii între 21 și 25 de ani, urmate de biciclete, patine cu rotile și vacanțe, intrate pentru prima dată în acest top. Românii între 26 și 79 de ani au declarat că și-au cheltuit primii bani economisiți pe haine și încălțăminte. Mobilele și electrocasnicele intră în preferințele de achiziție pentru primii bani economisiți abia de la 26 de ani și urcă și mai mult în topul preferințelor odată cu vârsta. Deși preferințele diferă de la o generație la alta, un top al investițiilor din primele economii ale românilor de orice vârstă ar arăta astfel: haine și încălțăminte, biciclete și patine cu rotile, cadouri pentru alții, călătorii, investiții în studii, telefoane și accesorii, mobilă și electrocasnice, laptop/calculator, jucării, mașină/școală de șoferi.

Pentru că nu găsesc zilieri, viticultorii cumpără utilaje moderne de recoltat

Viticultorii din județul Vrancea au început să cumpere mașini de recoltat struguri deoarece nu găsesc zilieri. Este vorba despre marii producători care își permit să facă împrumuturi bancare, în timp ce ceilalți așteaptă modificarea cadrului legislativ pentru a accesa fonduri europene. Până în prezent, în județul Vrancea au fost achiziționate patru mașini de recoltat struguri, transmite corespondentul MEDIAFAX. Adrian Porumb este unul dintre cei mai mari viticultori din județul Vrancea. El cultivă peste 160 de hectare de vie în zona Odobeștiului, pământul și pasiunea pentru viticultură fiind o moștenire de familie. Deși recoltele sunt bune, Porumb spune că afacerea sa este din ce în ce mai greu de condus deoarece nu găsește oameni pentru recoltat în zonă și în județele învecinate. De aceea, viticultorul vrâncean a luat o decizie radicală și recent a cumpărat o mașină de recoltat, cu ajutorul unui împrumut bancar. „Problema este cu zilierii, nu găsim. Este din ce în ce mai dificil să găsim oameni. Nouă ne-ar trebui pe sezon în jur de 100 de zilieri. Până acum veneau din Bacău, Onești, Vaslui, anul acesta a fost foarte greu de găsit. Chiar când să înceapă campania de recoltat ne-am hotărât să cumpărăm o mașină de recoltat struguri. Am făcut de urgență un împrumut în bancă de 230.000 de euro și am achiziționat mașina de recoltat struguri. Este adusă din Franța”, a declarat Adrian Porumb. Micii producători visează și ei la mașinile de recoltat struguri, dar nu și le pot permite deoarece fondurile europene pentru viticultură sunt foarte puține. „O mașină de recoltat struguri este o soluție foarte bună, însă nu ne permitem toți fermierii. Doar cei mari, cu bani, care au suprafață mare de viță de vie, își pot permite așa ceva. Fermierii mai mici nu au posibilitatea să cumpere o astfel de mașină. Este foarte scumpă. Dar, repet, acesta este viitorul. Cu zilierii este din ce mai mult, au ajuns să ceară 150 de lei la 1.000 de kilograme de struguri culeși. Ori aici nu suntem în Spania, să avem subvenții mari, să ne putem permite să plătim banii ăștia. Din păcate, nu sunt fonduri europene pentru utilaje în viticultură. Măcar jumătate din bani dacă i-ar subvenționa statul sau Uniunea Europeană pentru cumpărarea unei astfel de mașini, tot ar fi bine”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Liviu Gheorghe. În prezent, în județul Vrancea sunt patru mașini de recoltat struguri, dar ar fi nevoie de cel puțin 50 de utilaje. Specialiștii spun că în plină campanie de recoltat struguri, doar o treime din forța de muncă necesară este asigurată în județul Vrancea. Achiziționarea utilajelor de recoltat este îngreunată de condițiile impuse la aprobarea finanțărilor europene, iar viticultorii vrânceni au cerut ajutorul ministrului Agriculturii, Petre Daea.

Andreea Paul: Nu poate răspunde nimeni la cât este evaluat patrimoniul României

Orice strategie de reindustrializare trebuie să înceapă cu evaluarea bogăției naționale, dar România se confruntă cu o problemă la acest capitol, deoarece acest indicator nu a mai fost actualizat de 30 de ani, a declarat, miercuri, Andreea Paul, președintele INACO. „Nu poate răspunde nimeni la întrebarea privind patrimoniul financiar și nefinanciar al României. Ultima evaluare a avuției naționale a fost oficial făcută în România de Institutul Național de Statistică, în anul 1990, iar atunci era vorba despre patru trilioane de lei vechi, adică aproximativ de patru ori și jumătate mai mare decât PIB-ul României de la vremea respectivă. Astăzi, la trei decenii distanță, niciun lider, politic sau privat, nu știe să vă răspundă la întrebarea care este avuția națională”, a precizat Andreea Paul, președintele think tank-ului INACO (Inițiativa pentru competitivitate), într-o conferință. Cu toate acestea, președintele INACO a adăugat: „Țara noastră este cea mai înzestrată cu resurse naturale diverse, are cel mai interesat mix de resurse naturale din Europa. Nota bene: din Europa!”. Pe lângă această situație, „România are cea mai modestă economie inovatoare din Uniunea Europeană, cu cea mai accentuată viteză de deteriorare a capacității de inovare. De aici viitorul incert pe care îl oferim generației viitoare”, a mai spus Andreea Paul. „Nu e suficient să te lauzi cu creșterea economică, ea trebuie să se așeze pe o bază solidă a producției românești, dar care să aibă și un viitor. Or, astăzi, în raportul global al producției viitorului, care analizează sute de economii ale lumii, România este în a doua jumătate a clasamentului global și ei spun așa: pe locul 52 în lume, cu o bază relativ solidă de producție, dar cu un viitor total incert”, a declarat Andreea Paul.

Indicele Robor la trei luni a stagnat la 3,10%

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,10%, potrivit datelor publicate joi de Banca Națională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Miercuri, indicele a crescut la 3,10%. Indicele se afla pe un trend descendent din 3 august, când era la nivelul de 3,47%. Totodată, indicele Robor la șase luni a stagnat joi la 3,36%. Miercuri, acest indice a crescut la 3,36%. Și acest indice se afla pe un trend descendent din 3 august, când era la pragul de 3,53%.

UE verifică Amazon

Autoritățile de reglementare europene verifică dacă retailerul online Amazob folosește datele comercianților într-un mod în care restricționează concurența, a declarat miercuri comisarul pentru concurență, Margrethe Vestager, transmite Reuters. Vestager a făcut acest anunț într-o perioadă în care au loc solicitări pentru un control mai strict al Amazon din partea autorităților de reglementare și chiar să fie divizat grupul,pentru că este prea mare. Comisarul a spus că problema este legată de faptul că Amazon găzduiește comercianți pe site-ul său și în același timp concurează cu aceiași retaileri prin utilizarea datelor lor pentru vânzările proprii ale companiei. ”Strângem informații în această chestiune și am trimis un număr mare de chestionare participanților din piață, pentru a înțelege complet această problemă. Este foarte devreme și nu am deschis un caz oficial. Încercăm să ne asigurăm că obținem o imagine completă”, a declarat Vestager într-o conferință de presă. Reprezentanții Amazon au refuzat să comenteze. Jumătate din totalul articolelor comercializate pe site-ul Amazon la nivel global provin de la companii mici și mijlocii. Anul trecut, comercianți terți din Marea Britanie au vândut produse în valoare de 2,3 miliarde de lire sterline (3,03 miliarde de dolari) în afara țării, iar cei germani au comercializat bunuri de 2,1 miliarde de euro (2,45 miliarde dolari) în afara Germaniei.

Jack Ma: Războiul comercial dintre SUA și China poate dura 20 de ani

Președintele Alibaba, Jack Ma, a declarat că războiul comercial dintre Statele Unite și China poate dura 20 de ani și poate fi ”un dezastru” pentru toate părțile implicate, transmite Reuters. Ma a vorbit în această săptămână la conferința Alibaba cu investitorii, la câteva ore după ce Washingtonul a anunțat tarifele pentru importuri chinezești în valoare de 200 de miliarde de dolari. Miliardarul chinez a spus că tensiunile comerciale vor avea un impact imediat și negativ asupra companiilor chineze și străine și a anticipat că operatorii comerciali chinezi vor muta producția în alte țări, pe termen mediu, pentru a ocolo tarifele. ”Poți câștiga o bătălie dar să pierzi un război”,  a spus Ma. Șeful Alibaba a mai spus că pe termen lung va fi nevoie de noi reglementări comerciale. ”Chiar dacă Donald Trump se va retrage, va veni un nou președinte și va continua...Avem nevoie de reguli comerciale noii, trebuie să actualizăm Organizația Mondială a Comerțului, a spus Ma. Ma a făcut aceste comentarii în cadrul ultimului său discurs în fața acționarilor în calitate de președinte al gigantului comerțului online Alibaba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.