Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: RAPORT: În primul semestru au fost acordate credite ipotecare de 2,5 miliarde de euro, din care un sfert sunt refinanțări

Ziarul de Vrancea
29 aug 2023 440 vizualizări

Aproape 60% din locuințele vândute în România în primul semestru au fost cumpărate doar cu resurse proprii, fără finanțare banca

În primul semestru din acest an au fost acordate credite ipotecare în valoare de 2,5 miliarde de euro, în creștere cu 10,2% comparativ cu primul semestru din 2022, conform unui raport realizat de SVN Romania Ă Credit & Financial Solutions, compania de consultanță financiară și creditare ipotecară din cadrul SVN Romania. Excluzând refinanțările, care potrivit calculelor companiei s-au ridicat la circa 25% din totalul creditelor ipotecare noi acordate în primele șase luni din 2023, volumul total de credite ipotecare a scăzut cu aproximativ 15% față de primul semestru din 2022. Peste 59,5% dintre locuințele vândute în România în primul semestru au fost cumpărate exclusiv din resurse proprii, fără a apela la o finanțare bancară, potrivit statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară sintetizate de SVN Romania.

„În primul semestru din 2023 au fost acordate credite ipotecare în valoare de 2,54 de miliarde de euro, în creștere cu 10,2% comparativ cu perioada similară din 2022”, conform unui raport realizat de SVN Romania Ă Credit & Financial Solutions, compania de consultanță financiară și creditare ipotecară din cadrul SVN Romania.

Excluzând refinanțările, care potrivit calculelor companiei s-au ridicat la circa 25% din totalul creditelor ipotecare noi acordate în primele șase luni din 2023, volumul total de credite ipotecare a scăzut cu aproximativ 15% față de primul semestru din 2022.

Aceste rezultate au fost înregistrate într-un context în care peste 59,5% dintre locuințele vândute în România în primul semestru din 2023 au fost cumpărate exclusiv din resurse proprii, fără a apela la o finanțare bancară, potrivit statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară sintetizate de SVN Romania.

Concomitent, procentul tranzacțiilor imobiliare încheiate prin credit ipotecar în primele șase luni din 2023 a fost de cel mult 40,5%, proporția fiind în realitate mai redusă, ținând cont că totalul ipotecile intabulate în perioada amintită include și creditele de consum cu ipotecă și refinanțările ipotecare. Procentul locuințelor cumpărate exclusiv din fonduri proprii în primul semestru din 2023 în București și Ilfov a fost de peste 52,5%.

„Piața ipotecară din România a trecut cu bine peste cea mai dificilă perioadă din ultimii ani, fără a se înregistra o creștere a ratei creditelor neperformante. Dobânzile, în special cele fixe, urmează deja o tendință de scădere, mai multe instituții financiare fiind într-o competiție acerbă pe segmentul de dobânzi fixe mai mici de 6%, ceea ce a dus la o revigorare a cererii. În plus, nivelurile actuale de dobânzi sunt mai mici decât valoarea IRCC, ceea ce denotă o încredere ridicată în evoluția pieței și a solvabilității generale a potențialilor clienți, iar următoarea perioadă va aduce noi scăderi de dobânzi”, a comentat Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Romania Ă Credit & Financial Solutions.

Datele companiei arată că scăderea dobânzilor înregistrată pe segmentul celor fixe s-a tradus într-o reducere a ratei unui credit ipotecar de circa 10% în decursul primului semestru din 2023. Cel mai bun produs din luna ianuarie avea o dobândă fixă pe cinci ani de 6,9%, transpusă printr-o rată lunară de 2.381 de lei pentru un credit ipotecar cu o valoare de 69.000 de euro pe 25 de ani (valoare imobil de 93.000 de euro), în timp ce cel mai bun produs al lunii iunie avea o dobândă fixă de 5,79% pe trei ani, cu o rată lunară de 2.147 de lei. SVN Romania Ă Credit & Financial Solutions a intermediat în proporție de 88,5% credite cu dobândă fixă în primele șase luni din acest an.

Coroborat, creșterea salariului mediu net la nivel național cu 15,7% la finalul primului semestru și stagnarea prețurilor a dus la o îmbunătățire a accesibilității contractării unui credit ipotecar, potrivit indexului de profil calculat de SVN Romania ca raport între rata achitată pentru cumpărarea unui imobil nou și salariul mediu net.

Astfel, rata medie pentru cumpărarea unui apartament nou cu două camere în București, cu o suprafață utilă de 50 de metri pătrați, reprezenta la finalul primului semestru aproximativ 58% din salariul mediu net la nivel național, în scădere de la 64% în ianuarie, potrivit indexului SVN. Calculele companiei arată că nivelul se va reduce la 55% în luna septembrie, similar cu cel înregistrat la începutul lui 2020.

Nivelul actual este de peste patru ori mai bun față de cel înregistrat 2008, când rata medie era de peste 2,5 ori mai ridicată comparativ cu salariul mediu net la nivel național. Raportat la veniturile medii înregistrate în București, rata medie reprezintă circa 45,5% din venitul mediu.

SVN Romania Ă Credit & Financial Solutions a intermediat în 2022 acordarea unui volum de credite ipotecare care s-a ridicat la aproximativ 75 de milioane de euro. SVN Romania este una dintre cele mai mari companii de consultanță imobiliară active în România și compania cu cea mai extinsă activitate pe segmentul rezidențial. SVN International Corp. are peste 200 de birouri în opt țări și regiuni, în care activează peste 1.600 de consultanți imobiliari și personal administrativ.

Președintele Microsoft: Inteligența artificială are nevoie de control uman, altfel poate fi transformată în armă

Inteligența artificială poate fi transformată într-o armă și trebuie să fie controlată de oameni, a declarat președintele Microsoft, Brad Smith, într-un interviu exclusiv acordat CNBC.

„Cred că fiecare tehnologie inventată vreodată șareț potențialul de a deveni atât un instrument, cât și o armă”, a spus Smith în interviu.

„Trebuie să ne asigurăm că AI rămâne supusă controlului uman. Indiferent dacă este un guvern, armata sau orice fel de organizație, care se gândește să folosească AI pentru a automatiza, de exemplu, infrastructura critică, trebuie să ne asigurăm că avem oameni în control, că putem încetini sau opri lucrurile.”

Liderii tehnologici din întreaga lume au avertizat în privința riscurilor inteligenței artificiale, după ce popularitatea chatbotului generativ alimentat de AI ChatGPT a explodat, datorită capacității sale de a produce răspunsuri asemănătoare oamenilor.

AI generativă este un tip de tehnologie de inteligență artificială care poate genera conținut precum text, imagini, cod și multe altele.

CEO-ul proprietarului ChatGPT, OpenAI, Sam Altman, împreună cu directori ai DeepMind, divizia de AI a Google, și Microsoft au avertizat în mai că AI prezintă un risc de dispariție umană, la fel cu războiul nuclear, și au subliniat necesitatea de a atenua aceste riscuri.

CEO-ul Tesla, Elon Musk, cofondatorul Apple Steve Wozniak și câțiva lideri tehnologici au cerut, de asemenea, laboratoarelor de inteligență artificială să oprească sistemele de antrenament pentru a depăși GPT-4, care este cel mai recent model de limbă mare al OpenAI.

Ei au cerut, de asemenea, o pauză de șase luni pentru o astfel de dezvoltare avansată.

„De aceea am pledat nu doar ca companiile să facă ceea ce trebuie, ci și noi legi și reglementări care ar asigura că există pauze de siguranță. Am văzut nevoia pentru asta în altă parte. Adică, imaginează-ți că electricitatea depinde de întrerupătoare. Îți pui copiii într-un autobuz școlar, știind că există o frână de urgență. Am mai făcut acest lucru pentru alte tehnologii. Acum trebuie să o facem și pentru AI”, a spus Smith, în marginea Summit-ului Business 20 de la New Delhi, de la sfârșitul săptămânii trecute.

Impactul AI asupra locurilor de muncă

Între timp, creșterea explozivă a inteligenței artificiale îi face pe lucrători să se îngrijoreze că locurile lor de muncă ar putea fi înlocuite de tehnologie.

Un raport realizat de Goldman Sachs în martie spunea că inteligența artificială generativă ar putea afecta până la 300 de milioane de locuri de muncă din întreaga lume.

Între 25% și 50% din volumul de muncă din acele ocupații afectate poate fi înlocuit, a spus banca de investiții, adăugând că locurile de muncă care necesită muncă fizică sunt mai puțin probabil să fie afectate semnificativ.

Executivul Microsoft a subliniat că AI este un instrument care completează munca umană și nu unul care înlocuiește locurile de muncă.

„Este un instrument care îi poate ajuta pe oameni să gândească mai inteligent și mai rapid. Cea mai mare greșeală pe care oamenii o pot face este să creadă că acesta este un instrument care le va permite oamenilor să nu mai gândească. De aceea la Microsoft numim serviciile noastre copiloți. Abilitatea de a lua un document Word și de a-l transforma într-un diapozitiv PowerPoint nu înseamnă că nu ar trebui să citiți diapozitivele PowerPoint înainte de a le prezenta. De fapt, ar trebui să intrați și să le editeați și să le faceți perfecte”, a spus Smith.

Președintele și CEO-ul IBM, Arvind Krishna, a declarat săptămâna trecută, pentru CNBC, că inteligența artificială va afecta mai întâi locurile de muncă din birouri, dar ar putea ajuta lucrătorii în loc să le înlocuiască.

Nu este o înlocuire, este o îmbunătățire. Cu cât avem mai multă forță de muncă, mai ales dacă nu este deloc bazată pe oameni, putem crea mai mult PIB. Ar trebui să ne simțim cu toții mai bine în privința asta”, a spus Krishna.

 

Sindicatul Național Finanțe Publice anunță declanșarea conflictului de muncă la nivelul Ministerului Finanțelor și al instituțiilor subordonate

Sindicatul Național Finanțe Publice anunță declanșarea conflictului de muncă la nivelul Ministerului Finanțelor și al instituțiilor subordonate, acuzând că decizii luate la întâlnirea cu ministrul Finanțelor nu au fost puse în aplicare.

„Sindicatul Național Finanțe Publice – SindFISC, prin Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) – organizație sindicală la care este afiliat, a hotărât declanșarea conflictului de muncă la nivelul grupului de unități constituit din Ministerul Finanțelor și instituțiile din subordinea acestuia, și anume: Aparatul Propriu al Ministerul Finanțelor, Agenția Națională de Administrare Fiscală - ANAF (aparat propriu cu instituțiile din subordine: Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili - DGAMC și Direcțiile Generale Regionale ale Finanțelor Publice – DGRFP-uri), Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor - ONPCSB, Oficiul Național Pentru Achiziții Centralizate - ONAC, Autoritatea Vamală Română - AVR, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc – ONJN și Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar - ASPAAS. Conflictul de muncă a fost declanșat ca urmare a neidentificării și neimplementării unor soluții reale, concrete la revendicările salariaților. Mai exact, urmare a ȋntâlnirii cu Ministrul Finanțelor din data de 11.08.2023, au fost convenite unele aspecte consemnate ȋn procesul verbal încheiat în aceeași dată. ulterior ȋnsă aceste revendicări nu și-au găsit rezolvarea”, transmit sindicaliștii.

În consecință, FNSA a sesizat Ministerul Muncii despre declanșarea conflictului de muncă, a solicitat ca acesta să-și exercite rolul de mediator prin organizarea procedurii de conciliere, conform legii, și a transmis notificari privind declașarea conflictului catre toate instituțiile menționate mai sus.

„Menționăm că, în această perioadă salariații Ministerului Finanțelor și ai instituțiilor subordinate acestuia participă la acțiuni de protest spontane, în care își arată nemulțumirea față de modul în care Guvernul României înțelege să le respecte activitatea, atât în ceea ce privește salarizarea, cât și al relațiilor de muncă, protecția împotriva abuzurilor, asigurarea unor condiții de muncă decente și a unei infrastructuri informatice performante”, precizează sindicatul.

Cu toate acestea, finanțiștii își strigă nemulțumirile pe perioade limitate de timp, încercând să nu perturbe activitatea instituției.

„Toate aceste semnale de alarmă au fost și sunt însă ingnorate de către reprezentanții Guvernului României, care în prezent refuză să-și asume propriile angajamente. Prin urmare, nemaiexistând nicio speranță că există cu adevărat intenția de a soluționa problemele cumulate în sistem, SindFISC, prin FNSA, a decis declanșarea conflictului de muncă la nivelul grupului de unități constituit din Ministerul Finanțelor și instituțiile din subordinea acestuia. În cazul în care revendicările salariaților din finanțe, asumate spre rezolvare de către Ministrul Finanțelor în cadrul întâlnirii din data de 11.08.2023, nu vor fi solutionate, conflictul de muncă va urma toți pașii legali pana la greva generală, aceasta din urmă având ca efect blocarea activității în sistemul de finanțe pe termen nelimitat”, conchid reprezentanții sindicatelor.

Bitcoin a urcat marți la un maxim al ultimelor două săptămâni, după o decizie a justiției privind un fond de bitcoin spot

Bitcoin a urcat marți la un maxim al ultimelor două săptămâni, după ce un tribunal american a decis că SEC (Comisia pentru bursă și valori mobiliare a SUA) nu ar fi trebuit să respingă cererea managerului de active digitale Grayscale pentru un fond de bitcoin spot tranzacționat la bursă, transmite Reuters.

Criptomoneda bitcoin a crescut marți cu aproape 7%, la 27.910 dolari pe unitate.

Respingerea de către SEC a propunerii Grayscale a fost arbitrară și capricioasă, deoarece autoritatea de reglementare nu a reușit să explice tratamentul diferit dintre ETF-urile bitcoin futures și ETF-urile bitcoin spot, a declarat un complet de judecători de la Curtea de Apel din Districtul Columbia din Washington.

„În ciuda inevitabilului recurs al SEC, în opinia noastră, nu există nicio îndoială acum, ETF-urile BTC spot vin în SUA. Nu credem că SEC va acționa ca kingmaker și rezultatul cel mai probabil este o aprobare în bloc a aplicațiilor care îndeplinesc cerințele, probabil în T1 2024”, a declarat Tim Bevan, director general la ETC Group, furnizor de produse tranzacționate la bursă cripto.

El se așteaptă, de asemenea, că cererea din SUA va avea un impact pozitiv asupra prețurilor bitcoin și va ajuta la recunoașterea globală a acestei criptomonede ca o nouă clasă de active.

Prețurile petrolului au crescut marți, susținute de dolarul mai slab și posibilul impact al uraganului Idalia în Florida

Prețurile petrolului au crescut marți, pe măsură ce dolarul a scăzut, în timp ce investitorii au dezbătut impactul potențial asupra ofertei și cererii de energie al uraganului Idalia, care va lovi Florida în această săptămână, transmite Reuters.

Contractele futures pentru U.S. West Texas Intermediate au crescut cu 1,07 dolari, sau cu 1,3%, la 81,17 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 98 de cenți, sau cu 1,2%, la 85,40 dolari pe baril.

Indicele dolarului american a scăzut marți, în urma datelor care au arătat că locurile de muncă disponibile în SUA, o măsură a cererii de muncă, au scăzut în iulie.

Datele de pe piața muncii ar putea încuraja Rezerva Federală să încetinească creșterea ratelor dobânzilor, au spus experții.

Un dolar mai slab face ca petrolul , al cărui preț este în dolari, să fie mai puțin costisitor pentru investitorii care dețin alte valute, stimulând cererea.

Între timp, uraganul Idalia este de așteptat să se transforme într-un uragan major, cu vânt maxim susținut de 125 mile pe oră (201 kilometri pe oră), înainte de a lovi coasta de nord-vest a Floridei miercuri dimineața, potrivit Centrului Național pentru Uragane (NHC) al SUA.

Uraganul va afecta probabil sistemele de distribuție a combustibilului și va afecta consumul de combustibil în regiunile afectate, chiar înainte de sărbătoarea federală a Zilei Muncii, din 4 septembrie, a declarat analistul Mizuho Robert Yawger.

 

Meta Platforms a întrerupt o campanie de dezinformare legată de autoritățile chineze

Meta Platforms, compania-mamă a Facebook și Instagram, a întrerupt o campanie de dezinformare legată de autoritățile chineze, pe care compania de socializare a descris-o drept „cea mai mare operațiune de influență secretă multiplatformă cunoscută din lume”, traansmite CNBC.

Compania a eliminat peste 7.700 de conturi și 930 de pagini de pe Facebook.

Rețeaua de influență a generat postări pozitive despre China, cu un accent deosebit pe comentariile pozitive despre provincia Xinjiang din China, unde tratamentul guvernului față de grupul minoritară uigură a determinat sancțiuni internaționale.

Rețeaua a încercat, de asemenea, să răspândească comentarii negative despre SUA și dezinformare în mai multe limbi despre originile pandemiei de Covid-19, a spus Meta.

Rețeaua a fost sau este prezentă pe aproape toate platformele de social media populare, inclusiv Medium, Reddit, Tumblr, YouTube, și X, cunoscută anterior ca Twitter, conform companiei.

Meta a început să caute semne ale unei operațiuni de influență chineză pe propriile sale platforme, după ce rapoartele din 2022 au evidențiat modul în care o campanie de dezinformare legată de guvernul chinez a vizat o organizație neguvernamentală pentru drepturile omului.

„Aceste operațiuni sunt mari, dar sunt stângace și ceea ce nu vedem este un semn real că își construiesc audiențe autentice pe platforma noastră sau în altă parte pe internet”, a declarat liderul global al Meta pentru informații despre amenințări, Ben Nimmo.

Cercetătorii Meta au reușit să conecteze această ultimă rețea de dezinformare cu o campanie anterioară de influență din 2019, cu numele de cod Spamouflage.

„Luați împreună, evaluăm că Spamouflage este cea mai mare operațiune de influență secretă multiplatformă cunoscută până în prezent. Deși oamenii din spatele acestei activități au încercat să-și ascundă identitățile și coordonarea, ancheta noastră a găsit legături cu persoane asociate cu forțele de ordine chineze”, a spus Meta în raportul său trimestrial privind amenințările.

Meta a identificat și întrerupt și alte operațiuni și a publicat o analiză mai detaliată a unei campanii de dezinformare rusă pe care a identificat-o la scurt timp după începutul războiului din 2022 din Ucraina.

Perturbarile vin înaintea a ceea ce va fi probabil un ciclu electoral controversat.

Preocupările legate de rolul campaniilor de influență în alegerile trecute au determinat platformele de social media, inclusiv Meta, să instituie linii directoare mai stricte atât cu privire la tipul de conținut politic permis, cât și la etichetele pe care le adaugă conținutului respectiv.

Campaniile de influență au afectat utilizatorii Meta în trecut, în special scandalul Cambridge Analytica din 2016.

Dar această rețea de dezinformare, deși prolifică, nu a fost eficientă, au spus directorii de securitate cibernetică Meta într-o teleconferință informativă.

Paginile campaniei au avut împreună peste 500.000 de urmăritori, dintre care majoritatea erau neautentici și din Bangladesh, Brazilia și Vietnam.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.