Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Investițiile străine directe au intrat serios la apă

Ziarul de Vrancea
14 aug 2023 439 vizualizări

În primul semestru al acestui an, s-au înregistrat investiții străine directe de 3,93 miliarde de euro, comparativ cu 4,533 miliarde euro în perioada ianuarie - iunie 2022

Investițiile directe ale nerezidenților în România au scăzut cu peste 13% în primul semestru al acestui an, până la 3,93 miliarde de euro, comparativ cu 4,533 miliarde euro în perioada ianuarie - iunie 2022, conform unui comunicat al Băncii Naționale a României, remis luni AGERPRES. "Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 3.930 milioane euro (comparativ cu 4.533 milioane euro în perioada ianuarie - iunie 2022), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 4.283 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 353 milioane euro", se menționează în comunicat. Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a crescut, în primele șase luni din 2023, cu 0,5%, comparativ cu perioada similară din 2022, la 3.493 de unități, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele 3.493 de societăți noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 21,277 milioane de dolari, cu 5,1% mai mare față de cel al firmelor înmatriculate în primul semestru din 2022, de 20,242 milioane de dolari. În iunie 2023, au fost înmatriculate 580 societăți noi cu participare străină la capitalul social. În funcție de domeniile de activitate, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în comerțul cu ridicata și amănuntul, repararea auto și moto (28,45% din total), activități profesionale, administrative, științifice și tehnice (18,97%), și transport, depozitare și comunicații (16,38%). La finele iunie 2023, în România existau 247.708 de societăți cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la 68,432 miliarde de dolari. Cel mai mare număr de societăți cu participare străină era cu investitori din Italia, respectiv 52.270 (capital subscris de 4,047 miliarde de dolari), dar cea mai mare valoare a capitalului social aparține firmelor olandeze, respectiv 12,663 miliarde de dolari, în 5.974 de firme.

Prețurile la biletele de avion au urcat cu 23% în minivacanța de Sfanta Maria

u creșterile tarifare nu mai sunt o noutate pentru nimeni, mai ales că anul acesta prețurile la zboruri au fost mai scumpe, inclusiv la zborurile low-cost

Românii din diaspora s-au întors acasă pentru minivacanța de Sfânta Maria și numai în perioada 10-15 august au rezervat 21,25% din zborurile totale rezervate pe platforma agenției de turism online Vola.ro. August este în mod tradițional luna concediilor în Europa, astfel că mulți români plecați la muncă în străinătate se întorc acasă să se relaxeze alături de cei dragi. Aceștia vor petrece, în medie, 5 zile în țară, o dovadă în plus a faptului că aceștia vor să se bucure de locurile natale și de vacanță în compania apropiaților. Conform analizei realizate de platforma de turism, românii au ales zboruri către marile orașe ale țării, cele mai aglomerate aeroporturi din această perioadă fiind Otopeni - București (cu peste 67% dintre zboruri), Iași (cu aproximativ 15% dintre zboruri) și Cluj-Napoca (cu aproximativ 8% dintre zboruri). Restul procentelor a fost distribuit aproape în mod egal între aeroporturile mai mici din țară (Suceava, Bacău, Craiova, Sibiu, Timișoara, Constanța), semn că turiștii caută și zboruri către orașele mai mici, dar care sunt mai aproape de localitățile lor de proveniență și care îi pot ajuta să câștige timp din punctul de vedere al transportului. În ceea ce privește prețurile, tariful mediu pentru un zbor către România în perioada sărbătorii de Sfânta Maria a crescut cu 23% față de 2022. De exemplu, anul acesta, un bilet de avion a fost aproximativ 272 de euro, în comparație cu 222 de euro, cât a fost anul trecut. Creșterile tarifare nu mai sunt o noutate pentru nimeni, mai ales că anul acesta prețurile la zboruri au fost mai scumpe, inclusiv la zborurile low-cost, însă, în momentul de față, piața s-a stabilizat. Dacă pentru românii din diaspora, zilele libere au fost un motiv excelent pentru a reveni acasă, pentru cei din țară, minivacanța de Sfânta Maria a creat contextul perfect pentru un city-break. Conform Vola.ro, numărul rezervărilor dinspre România către alte țări europene pe durata minivacanței a crescut semnificativ, cererea mare fiind asociată cu minivacanța de Sfânta Maria. Cele mai populare destinații sunt Italia, Grecia, Spania, Marea Britanie și Franța, state alese frecvent de turiști pentru petrecerea unui city-break. Totodată, prețul mediu pentru un bilet de avion spre destinații externe a fost de 229 de euro în intervalul minivacanței de Sfânta Maria, de altfel, un tarif mediu pentru zborurile spre Europa din timpul verii. Vola.ro este prima companie din România care a fost clasată pe primul loc, pentru trei ani consecutivi, în topul Deloitte Technology Fast 50, în Europa Centrală.

Rompetrol Rafinare, pierdere netă de 34 de milioane de dolari, în primul semestru

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat în primul semestru din acest an rezultate financiare în scădere, cu o cifră de afaceri brută de 2,7 miliarde de dolari (scădere de 9%), un profit operațional (EBITDA) de aproape 117 de milioane de dolari (scădere de 33%) și un rezultat net negativ de 34 de milioane de dolari, informează un comunicat al companiei remis luni AGERPRES.

 Rezultatele financiare au fost influențate semnificativ de volatilitatea cotațiilor internaționale, atât la materii prime, cât și la produse finite. La nivel european, marjele de rafinare au scăzut cu 125,2 dolari/MT (-64%) în trimestrul II 2023, față de trimestrul II 2022, respectiv cu 22,8 dolari/MT (-18,3%) în semestrul I 2023, față de semestrul I 2022. În primul semestru din acest an, compania a înregistrat rezultate operaționale bune, pe fondul unui grad de utilizare mai mare al rafinăriilor Petromidia și Vega, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. "Petromidia, cea mai mare unitate de profil din România, a direcționat pe piața domestică două treimi din totalul producției obținute în perioada ianuarie - iunie 2023. În total, din aproape 2,7 milioane de tone de materii prime procesate în S1 2023, rafinăria a produs peste 2 milioane de tone de carburanți auto (benzine, diesel și jet A1)", se arată în comunicat. Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, cu un aport de 539 de milioane de dolari în al doilea trimestru al anului. De asemenea, contribuția în primul semestru din 2023 a fost de peste 907 de milioane de dolari, 128 de milioane de dolari reprezentând contribuția la taxa de solidaritate pentru anul 2022. Pentru semestru I 2023, compania a estimat o contribuție de 17,7 milioane de dolari, ținând cont de normele actuale ale OUG 186 - contribuția de solidaritate, menită să aplice o taxă de 60% pe profit. De asemenea, compania ia în considerare demersuri, în sensul analizării din perspectivă legală a nivelului taxei. Acționarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct și indirect) și Statul Român prin Ministerul Energiei (44,7%). În trimestrul II si semestrul I 2023, supusul total de materie primă al rafinăriei Petromidia a fost de 1,4 milioane tone, respectiv 2,68 milioane tone, în creștere cu 5%, respectiv 16% față de perioadele similare ale anului trecut.

Netflix va testa jocuri pe anumite televizoare și computere

Netflix va testa jocuri pe anumite televizoare și computere, într-un prim pas pentru a le face disponibile pe mai multe dispozitive, a scris luni vicepreședintele companiei pentru Games, Mike Verdu, într-o postare pe blog, transmite Reuters. Compania lansează un test beta limitat, pentru un grup mic de membri din Canada și Regatul Unit, pe anumite televizoare, începând de luni, iar pe PC-uri și computere Mac prin Netflix.com, pe browserele acceptate, în următoarele câteva săptămâni. Platforma de streaming și-a început implicarea în experiența de joc prin lansarea jocurilor Netflix pe telefoane mobile în noiembrie 2021. Până acum, titlurile companiei au fost disponibile doar pe sistemul iOS al Apple și Android al grupului Alphabet. ”Oxenfree” al Night School Studio, un Netflix Game Studio, și ”Molehew’s Mining Adventure”, un joc arcade cu minerit de pietre prețioase, vor face parte din testarea inițială. Utilizatorii pot juca jocurile la televizor folosind telefoanele lor, iar cei de pe PC și Mac se pot juca pe Netflix.com cu o tastatură și un mouse. ”Făcând jocurile disponibile pe mai multe dispozitive, sperăm să le facem și mai ușor de jucat pentru membrii noștri din întreaga lume”, a spus Verdu. Netflix a spus că jocurile de pe TV vor funcționa pe anumite dispozitive de la partenerii inițiali Amazon Fire TV Streaming Media Players, Chromecast cu Google TV și dispozitive Roku, printre altele. În martie, compania a declarat că are o listă de conținut de încă 40 de jocuri programată pentru sfârșitul acestui an și 70 în dezvoltare cu partenerii săi, care s-ar adăuga celor 16 jocuri dezvoltate în prezent de studiourile sale de jocuri interne.

UBS va plăti în SUA penalități de 1,4 miliarde de dolari

Banca elvețiană UBS a acceptat să plătească în SUA penalități civile totale de 1,4 miliarde de dolari pentru fraudă și abateri în oferta sa de titluri garantate cu credite ipotecare care datează din timpul crizei financiare globale, au anunțat luni procurorii federali americani, transmite CNBC. Banca a descris acordul ca fiind vorba de ”o chestiune moștenită” care datează din 2006 până în 2007, care a condus la criza financiară. Acordul încheie procesul final intentat de Departamentul de Justiție împotriva unora dintre cele mai mari instituții financiare din cauza declarațiilor înșelătoare făcute cumpărătorilor acelor titluri garantate cu ipoteci. Recuperările cumulate în cazuri însumează acum 36 de miliarde de dolari, potrivit Departamentului de Justiție. În anii care au precedat criza financiară, băncile de investiții au împachetat, securitizat și vândut pachete de credite ipotecare cumpărătorilor instituționali. Acele titluri au fost evaluate și clasificate în funcție de calitate, diverse ”tranșe” de credite ipotecare protejând ipotetic împotriva riscului de neplată completă. Dar, fără să știe cumpărătorii, acele credite ipotecare nu erau la fel de sigure pe cât sugerau evaluările lor. UBS, ca și alte bănci care au încheiat acorduri cu Departamentul de Justiție, știau că ipotecile de sub titlurile garantate cu ipoteci nu respectau standardele de subscriere. UBS a efectuat o diligență ”extinsă” asupra împrumuturilor subiacente înainte de a crea și a vinde valorile mobiliare clienților săi, susțin procurorii, și, deși cunoștea problemele semnificative cu produsele, a continuat să le vândă pentru succes financiar.

BBC anunță vânzarea celebrelor sale studiouri Maida Vale

BBC a anunțat, luni, că a vândut studiourile de înregistrări Maida Vale din Londra, devenite celebre pentru programele legendare în care au apărut trupe cult. BBC a precizat într-un comunicat că a vândut studiourile - pe care le-a achiziționat în 1933 - producătorilor britanici Tim Bevan și Eric Fellner, precum și compozitorului Hans Zimmer și partenerului său de afaceri Steven Kofsky. „Suntem atât de încântați să asigurăm o vânzare care va permite ca viitorul luminos și vibrant al creației muzicale să continue în această clădire emblematică”, a declarat Lorna Clarke, șefa departamentului de muzică al BBC, într-un comunicat. „Maida Vale Studios a fost sinonim cu excelența artistică timp de generații”, au declarat Tim Bevan și Eric Fellner, citați în comunicat, afirmând că sunt „hotărâți să continue moștenirea BBC la Maida Vale”, scrie AFP.  Zimmer, care a compus partituri pentru zeci de filme, printre care „The Lion King”, „Gladiator”, „Top Gun: Maverick” și franciza „Pirații din Caraibe”, a adus un omagiu istoriei studiourilor.

Banca centrală din Argentina a devalorizat peso și a majorat dobânda

Banca centrală a Argentinei și-a devalorizat moneda, peso, cu aproape 18% și și-a majorat rata dobânzii de referință cu 21 de puncte procentuale, până la 118% luni, după câștigarea șoc a alegerilor primare de către libertarianul de extremă dreapta Javier Milei, transmite CNBC. Măsurile sunt o încercare a guvernului de a calma piețele în urma victoriei surprinzătoare a congresmanului argentinian, care i-a conferit cea mai mare cotă de voturi la alegerile primare prezidențiale din țară, de aproximativ 30%, depășind cu mult previziunile. Piețele pariau pe rezultate favorabile pentru candidații moderați. Alegerile prezidențiale din Argentina vor avea loc în octombrie. Acțiunile și obligațiunile suverane în dolari din Argentina au scăzut luni. Banca centrală a declarat luni că peso-ul va fi menținut la cursul de 350 de unități pentru un dolar până la votul din octombrie. Milei a câștigat pe un val de nemulțumire populară, cu promisiunea că va scăpa de banca centrală și va dolariza economia Argentinei.

Prețurile petrolului sunt în scădere ușoară

Prețurile petrolului au scăzut luni, din cauza îngrijorărilor legate de încetinirea redresării economiei chineze și a aprecierii dolarului, întrerupând seria de creșteri din ultimele șapte săptămâni, transmite Reuters. Cotația petrolului U.S. West Texas Intermediate a scăzut din nou cu peste 1 dolari pe baril, până la nivelul minim al zilei, înainte de a reveni la 82,42 dolari pe baril, în scădere cu 76 de cenți. Contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 67 de cenți, la 86,12 dolari pe baril. Participanții de pe piață analizează factori economici contrari, cântărind un echilibru strâns dintre cerere și ofertă și semnele de slăbire a cererii din China, a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group. Vandana Hari, fondatoarea furnizorului de analize a pieței petrolului Vanda Insights, a declarat că ar putea fi o corecție pentru piețele de țiței. ”Petrolul se află în teritoriu supracumpărat de ceva timp, sfidând așteptările unei corecții”, a spus Hari. Ea a adăugat că accentul a fost pus pe optimismul economic al SUA, cu excluderea factorilor negativi din zona euro și China.

 

Aproape 484.000 de femei sunt acționari sau asociați în firmele din România

u așa arată datele puse la dispoziția publicului de către Oficiului Național al Registrului Comerțului

Numărul femeilor acționari sau asociați în firmele din România era, la finele lunii iunie 2023, de 483.989, în creștere față de luna mai, acestea având o pondere de 34,19% în total acționari sau asociați, reiese din datele Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) consultate de AGERPRES. La finele lunii mai, datele ONRC consemnau 482.590 de femei, respectiv o pondere de 34,21% în total acționari sau asociați. Conform datelor centralizate, acționarii sau asociații bărbați erau în număr de 931.555 (65,81%) în cele 1.202.322 de firme active din România la finalul lunii iunie 2023. Numărul total de asociați/acționari persoane fizice împuternicite era, în perioada menționată, de 1.415.544. Statistica ONRC arată că numărul cel mai mare de femei acționari/asociați se înregistra în București - 101.167 (33,24%), Cluj - 27.750 (32,90%), Ilfov - 24.786 (34,58%) și Timiș - 21.187 (32,57%), iar cel mai mic în Covasna - 2.794 (32,03%), Mehedinți - 3.353 (35,38%) și Ialomița - 3.488 (35,29%).

Ministrul Radu Oprea, despre scandalul Damen: Eu nu îi spun litigiu, îi spun o dispută

u “am identificat în lege o perioadă tranzitorie care permite astăzi partenerului olandez să își exercite toate prerogativele în conformitate cu contractual”, susține ministrul

Ministrul Radu Oprea a declarat duminică, despre retragerea Damen de la Șantierul Mangalia, că el nu îi spune litigiu ci o dispută și a anunțat că a identificat în lege o perioadă tranzitorie care permite astăzi partenerului olandez să își exercite toate prerogativele în conformitate cu contractul. ”Eu nu îi spun litigiu, îi spun o dispută”, a spus ministrul Economiei, la B1, după anunțul Damen că a fost anulat cadrul legal de funcționare a asocierii dintre companie și statul român privind Șantierul Mangalia. Radu Oprea a afirmat că a existat un grup de lucru interministerial, la nivelul secretariatului general, premierul cerând acest lucru. ”Exista o excepție la legea guvernanței corporative, care permitea Damen să aibă managementul șantierului, fiind acționar majoritar, pentru că ei au cedat statului român 2%, acțiuni, statul român fiind 51% acționar astăzi. Prin PNRR, a trebuit modificată această lege și în forma actuală, în legea 87, aceatsă excepție a fost pierdută”, a spus ministrul. Oprea a menționat că a fost trimisă corespondență către Comisia Europeană și OECD pentru a explica de ce este necesară această excepție. ”Suntem într-un termen în care partenerul olandez a notificat statul român asupra acestei dispute, noi am identificat în lege o perioadă tranzitorie care permite astăzi partenerului olandez să își exercite toate prerogativele în conformitate cu contractul”, a afirmat Radu Oprea, el adăugând că a avut o întâlnire a Consiliului de Supraveghere. Ministrul a mai spus că perioada tranzitorie poate dura trei ani și jumătate, pe mandatul actualului Consiliu de Supraveghere și ai reprezentanților din AGA. ”Vom fi în contact, vom răspunde în timp util partenerului olandez astfel încât obiectivul nostru, locurile de muncă de la DAmen, din Șantierul de la Mangalia și a celor care lucrează, contractori, subcontractori, să fie niște locuri de muncă sigure. Acesta este obiectivul nostru”, a completat Oprea. Damen a anunțat, în urmă cu o săptămână, că a fost anulat cadrul legal de funcționare a asocierii dintre companie și statul român privind Șantierul Mangalia, prin adoptarea legii nr.187/2023. De asemenea, Damen susține că acest fapt vine după trei ani de alte blocaje în procesul decizional și niciun alt tip de ajutor, implicare sau finanțare din partea partenerului român.

Profitul net al Antibiotice Iași a urcat cu 82% în primul semestru, la 62 milioane lei

Producătorul de medicamente Antibiotice Iași a realizat un profit net de 62 milioane lei în primul semestru, de la 33,97 milioane lei în perioada similară a anului precedent. Veniturile totale au urcat cu 23% în primele șase luni, la 352,5 milioane lei. Veniturile din contractele cu clienții s-au majorat cu 27%, la 315,87 milioane lei. ”Conform Raportului Administratorilor, în primele 6 luni ale anului 2023 compania Antibiotice a înregistrat o creștere semnificativă a cifrei de afaceri obținute din vânzările pe piața internă și piețele internaționale, în valoare de 67,2 milioane lei, ajungând la nivelul de 315,9 milioane lei, cu 27 % mai mare comparativ cu perioada similară a anului precedent. Pe piața internă, creșterea înregistrată este de 27,8% (de la valoarea de 153,4 milioane lei în semestrul I din 2022, la 196 milioane lei la 30 iunie 2023). Saltul afacerilor pe piețele internaționale este reprezentat de o creștere cu 25,7% (de la 95,3 milioane lei, în perioada similară din 2022, la 119,8 milioane lei la semestrul I din 2023). Creșterea vânzărilor de medicamente și substanțe active din portofoliul Antibiotice are ca fundament strategia de repoziționare pentru produsele din portofoliu, optimizarea politicilor de marketing, precum și contextul pieței, marcat de creșterea incidenței afecțiunilor acute respiratorii, inclusiv cele suprainfectate bacterian”, arată raportul companiei. La finalul semestrului I anul 2023, Antibiotice a realizat un profit net de 62 milioane comparativ cu valoarea obținută în perioada similară a anului precedent (33,9 milioane lei), ca efect coroborat al: optimizării structurii de vânzare în piața internă a claselor antiinfecțioase de uz sistemic (creșterea în consum cu 29%) și preparate dermatologice (creștere cu 14%, determinată de prețul superior de valorificare); renegocierea parteneriatelor cu distribuitorii, pe fiecare segment de piață – hospital, lanțuri naționale, minilanțuri și farmacii independente, în scopul îmbunătățirii cotei de piață și a profitabilității; creșterii vânzărilor în piața internațională într-o structură ce a generat o profitabilitate superioară cu 76%; reducerea cu 13% a cheltuielilor cu materii prime și a cheltuielilor cu energia electrică, gazele naturale prin optimizarea consumurilor, a prețurilor și tarifelor acestora. ”În primul semestru al anului 2023 a fost redefinit modul de lucru cu distribuitorii și lanțurile naționale din România, în strânsă corelație cu potențialul de vânzare al fiecărui produs raportat la segmentele de piață și potențialul de vânzare al fiecărui partener. Astfel, în primele 6 luni, Antibiotice a realizat o cifră de afaceri de 196 milioane lei, în creștere cu 27,8% comparativ cu perioada similară a anului precedent. În acest fel, s-au consolidat vânzările de antiinfecțioase de uz sistemic (plus 29% creștere a vânzărilor), dezvoltând în același timp și clasele terapeutice unde deține poziții importante în piața internă: preparate dermatologice (plus 14%), sistem cardiovascular (plus 5%) și tract digestiv (plus 23%)”, se menționează în raport. Pe segmentul vânzărilor către spitale (Hospital), unde Antibiotice este recunoscută ca principal furnizor de medicamente antiinfecțioase, în primele 6 luni ale anului, vânzările au înregistrat o creștere valorică cu 14,2%, (de la 66,1 milioane lei în semestrul I 2022, la 75,4 milioane lei în același semestru din 2023).

Inteligența artificială generativă a devenit un risc emergent pentru organizații

Inteligența artificială generativă a fost al doilea cel mai frecvent risc identificat de directorii responsabili pentru gestionarea riscurilor din organizații în cadrul unui sondaj realizat de o companie de de consultanți în IT. Potrivit analiștilor Gartner, disponibilitatea pe scară largă a inteligenței artificiale (IA) generative, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI sau Google Bard, a devenit în al doilea trimestru al anului 2023 o preocupare de prim rang pentru directori. "Inteligența artificială generativă a fost al doilea cel mai frecvent risc identificat în cadrul sondajului nostru din al doilea trimestru, apărând pentru prima dată în top 10. Acest lucru reflectă atât creșterea rapidă a gradului de conștientizare a publicului și utilizarea instrumentelor IA generative, cât și amploarea potențialelor cazuri de utilizare și, prin urmare, riscurile potențiale pe care le generează aceste instrumente", a explicat Ran Xu, director de cercetare în cadrul Gartner Risk & Audit Practice. În luna mai 2023, compania a chestionat 249 de directori seniori responsabili pentru gestionarea riscurilor din organizații pentru a oferi liderilor o viziune comparativă a 20 de riscuri emergente. Rapoartele Quarterly Emerging Risk Reports includ informații detaliate despre impactul posibil, intervalul de timp, nivelul de atenție și oportunitățile percepute pentru aceste riscuri. Viabilitatea terților a fost principalul risc care a apărut rapid pe care organizațiile îl monitorizează cel mai îndeaproape în sondajul din trimestrul 2 al acestui an. Incertitudinea planificării financiare a fost al treilea risc, urmat de riscul de concentrare în cloud. Tensiunile comerciale din China au completat lista primelor cinci riscuri care au fost împărțite între problemele simptomatice ale volatilității macroeconomice și geopolitice generale actuale și preocupările legate de tehnologie. Gartner a identificat anterior șase riscuri ale IA generative și patru domenii de reglementare a IA care sunt relevante pentru funcțiile care dau încredere. În ceea ce privește gestionarea riscului organizației, potrivit experților trebuie abordate trei aspecte principale: proprietatea intelectuală, confidențialitatea datelor și securitatea cibernetică. "Informațiile introduse într-un instrument de IA generativă pot deveni parte a setului său de instruire, ceea ce înseamnă că informațiile sensibile sau confidențiale ar putea ajunge în rezultate pentru alți utilizatori. Mai mult, utilizarea rezultatelor acestor instrumente ar putea sfârși prin a încălca din neatenție drepturile de proprietate intelectuală ale altora care le-au folosit", a detaliat Xu.

Preluarea Credit Suisse de către UBS, contestată în Justiție

Investitorii persoane fizice care au înregistrat pierderi în urma preluării băncii elvețiene Credit Suisse de către UBS vor să conteste achiziția în justiție, potrivit unui articol publicat de Financial Times, citat de Reuters. Asociația pentru protecția investitorilor elvețieni intenționează să depună luni o plângere la tribunalul comercial din Zurich, în numele a 500 de investitori în acțiunile Credit Suisse. Banca elvețiană UBS a anunțat pe 11 iunie că a finalizat în mod oficial preluarea rivalei sale Credit Suisse, pe care a salvat-o într-o procedură de urgență facilitată de guvernul Elveției. Preluarea de 3,2 miliarde de dolari a fost concluzia tumultoasă a unui weekend frenetic din martie, când îngrijorările că pierderile grave la Credit Suisse ar destabiliza sistemul bancar au atras implicarea cheie a autorităților de reglementare elvețiene. Îndulcind tranzacția, guvernul elvețian a fost de acord să acopere pierderi de până la 9 miliarde de franci elvețieni (10 miliarde de dolari), după ce UBS a suportat primele 5 miliarde de franci elvețieni ca parte a tranzacției, deoarece banca absoarbe un portofoliu care nu ”se potrivește în totalitate profilul său de afaceri și de risc.” Preluarea, care urmează mai multor scandaluri și anilor de scădere a prețului acțiunilor la Credit Suisse, a eliminat în mod controversat activele deținătorilor de obligațiuni AT1 ai băncii, în valoare de 16 miliarde de franci elvețieni (17 miliarde de dolari). UBS a anunțat vineri finalizarea acordului de protecție față de pierderi în valoare de 9 miliarde de franci elvețieni (10,27 miliarde de dolari) și un sprijin de lichiditate din partea statului de 100 de miliarde de franci elvețieni, care au fost instituite de guvernul Elveției atunci când a preluat banca Credit Suisse, în martie.

Presiuni asupra angajaților Amazon să revină în birouri

Personalul Amazon din SUA a primit un e-mail de avertizare din partea companiei pentru că nu a petrecut suficient timp la birou, după ce prezența angajaților a fost monitorizată, relatează BBC. Unora dintre angajați li s-a spus că ”nu îndeplinesc în prezent așteptările noastre de a se alătura colegilor lor la birou cel puțin trei zile pe săptămână”. Amazon nu este primul gigant tehnologic care a renunțat la regulile de lucru flexibile introduse în timpul pandemiei. Disney a făcut deja acest lucru și săptămâna aceasta Zoom a ordonat personalului să vină la birou. Obligativitatea Amazon privind prezența la birou pentru angajații americani a intrat în vigoare în luna mai și stipulează că aceștia trebuie să fie prezenți la birou cel puțin trei zile pe săptămână. E-mailul, trimis în această săptămână și văzut de BBC, a vizat angajații care au venit la birou mai puțin de trei zile pe săptămână timp de cinci sau mai multe din ultimele opt săptămâni sau timp de trei sau mai multe din ultimele patru săptămâni. E-mailul pare să exacerbeze tensiunile existente în cadrul companiei, deoarece unii angajați au spus că au primit e-mailul din greșeală.

Turcia a raportat în premieră un excedent de cont curent

Turcia a raportat un excedent de cont curent, aferent lunii iunie, pentru prima dată în ultimele 20 de luni, datorită turiștilor care vin în țară, iar președintele Recep Tayyip Erdogan revine la gestionarea convențională a economiei după ce și-a asigurat un al treilea mandat de președinte, relatează Financial Times. Balanța de plăți, cea mai largă măsură a comerțului cu bunuri și servicii al unei țări, a fost de 674 de milioane de dolari în iunie, fiind primul excedent din octombrie 2021, potrivit datelor băncii centrale de vineri. Turismul a înregistrat un flux net de 4,2 miliarde de dolari, a spus banca. Turcia a raportat o creștere cu 20% a numărului de vizitatori străini în prima jumătate a anului 2023, atrăgând călători în căutare de vacanțe ieftine, după ce lira turcească a pierdut aproximativ 30% din valoarea sa față de dolar în acest an. O scădere a prețurilor globale la petrol și gaze, pe care Turcia le importă aproape în totalitate, a contribuit și la îmbunătățirea datelor privind contul curent, în această vară. Cu toate acestea, balanța de plăți, care a înregistrat un deficit cumulat de 36,8 miliarde de dolari în prima jumătate a anului, rămâne o vulnerabilitate pentru economia de 900 de miliarde de dolari a Turciei.

San Francisco a aprobat extinderea serviciilor de transport cu robotaxiuri

Două firme de ”robotaxiuri” au primit aprobare pentru a începe să ofere servicii de transport contra cost cu vehicule autonome în orașul american San Francisco, transmite BBC. Mișcarea marchează o expansiune majoră pentru companii, care anterior se confruntau cu limite cu privire la momentul sau unde îi puteau taxa pe clienți pentru călătorii. Aprobarea autorităților de reglementare a venit în ciuda obiecțiilor din partea poliției și a oficialilor de pompieri, activiști și alții. Analiștii spun că decizia ar putea introduce o nouă eră pentru serviciile auto fără șofer. Waymo, care este parte a grupului Alphabet, ca și cu Google, și oferă călătorii gratuite cu mașinile sale fără șofer de anul trecut în toată rețeau rutieră din San Francisco, a numit decizia ”adevăratul început al operațiunilor noastre comerciale din San Francisco”. Rivalul Cruise, o filială a gigantului auto General Motors, care a prezis că afacerea ar putea genera venituri anuale de 1 miliard de dolari până în 2025, a descris momentul drept ”o etapă istorică a industriei”. Serviciile de transport cu mașini fără șofer au întârziat să se ridice la înălțimea promisiunilor de transformare a transportului, care au însoțit începutul dezvoltării lor în urmă cu mai bine de un deceniu.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.