Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Cea mai mare despăgubire în baza unei asigurări de viață a sărit de 1,48 milioane lei

Ziarul de Vrancea
21 aug 2023 347 vizualizări

"Asigurările de viață sunt o modalitate responsabilă de a ne asigura că cei dragi vor fi protejați financiar în cazul unor evenimente nefericite, imprevizibile”, transmit asiguratorii

Cea mai mare despăgubire acordată anul trecut în baza unei asigurări de viață a depășit suma de 1,48 milioane lei, potrivit datelor publicate marți de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). În total, valoarea celor mai mari 5 indemnizații plătite în 2022 în baza unor astfel de polițe a depășit 4,6 milioane lei acestea fiind achitate ca urmare a unor îmbolnăviri grave sau decese ale persoanelor asigurate, cauzate de diferite forme de cancer. Trei dintre polițe au fost contractate individual, o asigurare a fost încheiată prin intermediul unei bănci, iar o alta ca un beneficiu salarial acordat de angajator - toate oferind, însă, protecție financiară familiilor asiguraților. "Asigurările de viață sunt o modalitate responsabilă de a ne asigura că cei dragi vor fi protejați financiar în cazul unor evenimente nefericite, imprevizibile. Ele ne oferă siguranța că familiile noastre vor avea parte de un sprijin, indiferent de ce ne rezervă viitorul", a declarat Alexandru Ciuncan, președinte & director general al UNSAR. Indemnizațiile brute plătite românilor în baza polițelor de asigurare de viață, inclusiv maturitățile și răscumpărările, au crescut anul trecut cu peste 25% față de 2021, până la valoarea de 1,8 miliarde lei. În plus, din cea mai recentă ediție a Barometrului UNSAR - IRES privind Percepția riscului și cultura asigurărilor rezultă că interesul pentru asigurările de viață este unul ridicat, 4 din 10 români intervievați fiind mai interesați de aceste polițe. În acest context, UNSAR lansează marți campania #gatapentruVIATA, ediția a IV-a, o inițiativă de educație financiară anuală, dedicată asigurărilor de viață și sănătate. Ediția din acest an se adresează cu precădere familiilor cu copii, proiectul venind cu informații utile despre beneficiile oferite de aceste produse financiare. Astfel, campania își propune să aducă în discuție instrumentele financiare de protecție pe care tinerele familii le au la dispoziție, într-o formă inedită, cu diverse instrumente interactive atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici. Acestea pot fi descoperite pe pagina dedicată a proiectului, găzduită de platforma www.asiguropedia.ro. Înființată în 1994, UNSAR reprezintă 21 de companii de profil care dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni - Insurance Europe. 

Grevă de avertisment în administrațiile fiscale din țară

u angajații sunt nemulțumiți de măsurile propuse pentru reducerea cheltuieilor bugetare

Sindicaliștii din administrațiile fiscale din țară au organizat ieri, între orele 8.00 și 10.00, o grevă de avertisment, în timp ce în fața Ministerului Finanțelor a fost programat un miting de protest. Angajații sunt nemulțumiți de măsurile propuse pentru reducerea cheltuieilor bugetare. Ministrul Finanțelor anunța luni seară, după discuții cu reprezentanți ai sindicatelor, că unii sindicaliști au anunțat că amână acțiunile de protest. Federația Sindicatelor din Administrația Fiscală ”Solidaritatea” a organizat însă proteste, conform programului deja anunțat. Federația Sindicatelor din Administrația Fiscală ”Solidaritatea”, afiliată la Blocul Național Sindical, a organizat, marți, o grevă de avertisment la nivel național, între orele 08.00 și 10.00. Totodată, începând cu ora 9.00 a fost programat un miting de protest în fața Ministerului Finanțelor. ”Am tot încercat să negociem cu Guvernul, nu am reușit. Noi vrem să păstrăm locurile de muncă, să păstrăm veniturile și un statut propriu!”, a afirmat Dorin Modure, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală ”Solidaritatea”. Potrivit BNS, peste 15.000 de angajați din structurile Ministerului de Finanțe din toată țara au declanșat proteste spontane în 11 august, nemulțumiți de măsurile propuse de Executiv pentru reducerea cheltuielilor bugetare, în condițiile în care acestea ar putea afecta peste 22.000 de persoane din sistem. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a afirmat luni că majoritatea sindicatelor din finanțe au avut, luni, reprezentanți la minister pentru a vedea Memorandumul ce cuprinde demersurile agreate pentru implementarea măsurilor stabilite împreună, ”document cu care au fost de acord”. Astfel, unii dintre sindicaliști au transmis că amână acțiunile de protest pregătite, a susținut ministrul. ”Promisiunile pe care le-am făcut sindicatelor din finanțe săptămâna trecută au fost ghidate de responsabilitatea noastră în raport cu dezvoltarea economică echilibrată și sustenabilă a țării. Mi-am asumat că mă voi lupta pentru profesioniștii care fac diferența. În acest sens, depunem eforturi pentru a ne asigura că propunerile agreate ajung pe masa Guvernul României săptămâna aceasta. Astăzi, majoritatea sindicatelor au avut la Ministerul Finanțelor reprezentanți care au putut vedea Memorandumul ce cuprinde demersurile agreate pentru implementarea măsurilor stabilite împreună, document cu care au fost de acord. Cu această ocazie, ne-au transmis că vor amâna acțiunile de protest pe care le pregăteau”, a arătat Marcel Boloș, luni seară, într-o postare pe Facebook. El a menționat că, separat, au avut loc discuții tehnice pe tema proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului pentru înlăturarea discrepanțelor salariale înregistrate la nivelul sistemului finanțelor publice.

De ce părinții cheltuiesc mai puțin anul acesta cu începerea anului școlar?

Creșterea prețurilor (75%) și diminuarea veniturilor disponibile (51%) sunt principalele motive invocate de părinții care spun că intenționează să cheltuiască mai puțin anul acesta pe produse necesare pentru începerea anului școlar, iar bugetul alocat pentru fiecare copil în acest scop ar putea să scadă cu 10% față de 2022, arată un studiu Deloitte. ”Creșterea prețurilor (75%) și diminuarea veniturilor disponibile (51%) sunt principalele motive invocate de părinții care spun că intenționează să cheltuiască mai puțin anul acesta pe produse necesare pentru începerea anului școlar, iar bugetul alocat pentru fiecare copil în acest scop ar putea să scadă cu 10% față de 2022”, reiese din studiul Deloitte back-to-school 2023, care precizează că acest comportament se manifestă în condițiile în care 31% dintre participanții la studiu se confruntă cu o deteriorare a situației financiare comparativ cu anul trecut. Conform studiului, procentul celor care spun că vor cheltui mai mult anul acesta pe produse destinate școlii a scăzut la 32%, de la 37% anul anterior, dar motivul creșterii sumelor alocate este legat tot de majorarea prețurilor (75% dintre cei care spun că vor cheltui sume mai mari invocă acest motiv). În aceste condiții, cheltuielile cu hainele și cele cu produsele de tehnologie urmează să scadă cu 14%, respectiv 13%, dar cele cu rechizitele clasice ar putea crește cu 20% față de 2022. Per total, conform estimărilor cuprinse în studiu, piața produselor necesare începerii școlii se va reduce cu 9% comparativ cu anul trecut. Cu toate acestea, mulți părinți sunt dispuși să cumpere produse mai scumpe, din categoriile îmbrăcăminte și/sau accesorii (57%) și produse de tehnologie (56%), pentru a beneficia de o calitate mai bună sau pentru a-și mulțumi copilul. Fiind preocupați să economisească cât mai mult, 49% dintre cumpărători se documentează online înainte de a cumpăra fizic din magazine, iar 55% se informează cu privire la politica de retur înainte de a cumpăra. Astfel, sunt preferați comercianții care oferă prețuri competitive, indiferent dacă vând fizic sau online, dar, în cazul celor din urmă, contează mult modul de returnare - 59% dintre cei care optează pentru această variantă spun că ar cumpăra doar de la comercianții care oferă returul gratuit.

Majoritatea firmelor mici consideră că Statele Unite se află în recesiune

Mai mult de jumătate dintre proprietarii de întreprinderi mici din Statele Unite cred că economia se află deja într-o recesiune, percepția lor marcând o scădere ușoară între iulie și aprilie, în ciuda faptului că majoritatea firmelor raportează că propria lor stare financiară este bună, arată un sondaj publicat luni, citat de Reuters. Sondajul realizat în iulie de la Federația Națională a Afacerilor Independente s-a concentrat în principal pe opiniile întreprinderilor mici cu privire la starea activității bancare și la nevoile lor de credit și a arătat, de asemenea, că întreprinderile mici sunt mult mai puțin îngrijorate de sănătatea băncii lor decât erau imediat după consecințele falimentelor bancare din această primăvară, inclusiv cea a Silicon Valley Bank. În ceea ce privește economia, 52% dintre proprietarii de întreprinderi mici au spus că cred că economia este deja într-o recesiune, în scădere de la 55% în aprilie, a constatat sondajul. Această convingere vine în ciuda semnelor ample de putere în economie și a unui număr tot mai mare de dovezi că economia ar putea evita o recesiune mult anticipată. Indicatorii recenți au arătat vânzări puternice cu amănuntul și cheltuieli în creștere pentru servicii, cele două mari sectoare de afaceri mici. În plus, întreprinderile își văd propria lor condiție financiară ca fiind puternică, iar economiile locale relativ sănătoase. De exemplu, mai mult de două treimi din toate firmele au declarat că situația financiară a afacerilor a fost ”excelentă” sau ”bună”, o scădere ușoară față de aprilie, dar încă puternică, deoarece cheltuielile consumatorilor continuă să depășească așteptările și așteptările pentru trimestrul al treilea. Creșterea produsului intern brut continuă să fie revizuită în sus. În plus, 80% dintre firme au raportat că economia locală este cel puțin ”în regulă”. Optimismul cu privire la sectorul bancar s-a îmbunătățit, de asemenea, redresându-se după al doilea cel mai mare colaps bancar din SUA, înregistrat în martie, deoarece peste jumătate dintre proprietarii nu erau deloc îngrijorați de sănătatea băncii lor, o creștere de la 31% în aprilie.

ANOFM se laudă cu 115.000 persoane angajate în primele șapte luni prin intermediul său

Un număr de 114.778 persoane au fost angajate în primele șapte luni ale anului 2023 de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, informează, marți, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Din totalul persoanelor ocupate până la data de 31 iulie 2023, 53.456 au peste 45 de ani, 19.824 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 19.260 au între 25 și 35 de ani, iar 22.238 sunt tineri sub 25 de ani. Din totalul persoanelor ocupate, 24.096 sunt tineri NEET. Numărul femeilor încadrate este de 52.561, iar al bărbaților de 62.217, ponderea acestora în totalul persoanelor încadrate fiind de 45,79%, respectiv de 54,21%. În funcție de rezidență, 58.609 persoane angajate în perioada de referință provin din mediul urban, iar 56.169 persoane sunt din mediul rural. Nivelul de pregătire al persoanelor pentru care a fost identificat un loc de muncă arată că cele mai multe au studii liceale (38.027), gimnaziale (28.153), profesionale (26.259), 11.277 fiind cu studii universitare. Din totalul persoanelor încadrate prin intermediul ANOFM în primele șapte luni ale anului 2023, 44.488 fac parte din categoria celor greu și foarte greu ocupabile. În clasamentul județelor cu cele mai multe persoane angajate, București ocupă primul loc (12.201), urmat de Timiș (6.742) și Neamț (4.690). În perioada de referință, numărul persoanelor care au beneficiat de asistență pentru înregistrarea în evidență ca persoane în căutare de loc de muncă, în vederea asigurării protecției sociale privind acordarea indemnizației de șomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 297.360 persoane.

Dobânzile pentru ipoteci din SUA, la cel mai ridicat nivel după anul 2000

Dobânzile creditelor ipotecare din Statele Unite au urcat luni, în urma unei creșteri a randamentelor obligațiunilor, determinată de îngrijorarea investitorilor că ratele ridicate ale dobânzilor și inflația vor persista mai mult decât se așteptau, transmite CNBC. Dobânda medie la popularul credit ipotecar fix pe 30 de ani a atins 7,48%, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2000, potrivit Mortgage News Daily. Dobânda a crescut cu 0,29 de puncte procentuale doar în ultima săptămână. ”Investitorii pur și simplu nu văd genul de deteriorare a datelor economice la care se așteptau”, a spus Matthew Graham, director de operațiuni al Mortgage News Daily. El a remarcat că Rezerva Federală dorește să vadă aceeași deteriorare înainte de a lua în considerare o schimbare de politică, iar această schimbare ar favoriza probabil mai întâi dobânzile pe termen scurt. ”Efectul net este că dobânzile pe termen mai lung, cum ar fi randamentele titlurilor Trezoreriei pe termen de 10 ani și creditele ipotecare, suportă greul sentimentului negativ din piață referitor la dobânzi. Acest lucru nu se va schimba până când datele vor forța Fed să înceapă să vorbească despre prima reducere a dobânzii de referință.

Meta va lansa în curând versiunea web a platformei de socializare Threads

Meta Platforms urmează să lanseze în curând versiunea web a noii sale platforme de socializare Threads, destinată conținutului text, sperând să câștige un avantaj față de platforma X, fosta Twitter, pe măsură ce creșterea inițială a numărului de utilizatori a încetinit, transmite Reuters. Versiunea web mult anticipată va face Threads mai utilă pentru utilizatorii puternici, cum ar fi brandurile, conturile de companii, agenții de publicitate și jurnaliștii. Meta nu a oferit o dată pentru lansare, dar șeful Instagram, Adam Mosseri, a spus că s-ar putea întâmpla în curând. ”Suntem aproape de web...”, a spus Mosseri vineri, într-o postare pe Threads. Lansarea ar putea avea loc încă de săptămâna aceasta, potrivit unui articol din Wall Street Journal. Threads, care s-a lansat ca aplicație pentru Android și iOS pe 5 iulie și a câștigat 100 de milioane de utilizatori în doar cinci zile, a cunoscut o scădere a popularității sale pe măsură ce utilizatorii s-au întors la platforma mai familiară X, după graba inițială de a încerca noua ofertă a Meta. În puțin peste o lună, utilizatorii săi activi zilnic pe aplicația Android au scăzut la 10,3 milioane, de la vârful de 49,3 milioane, potrivit unui raport al platformei de analiză Similarweb din 10 august.

Kazahstanul mută serverele rusești ale Yandex de teama de a nu fi spionat

Kazahstanul a anunțat luni că va aduce în țară serverele aparținând gigantului tehnologic rus Yandex, după ce Moscova a acordat serviciilor secrete rusești acces la datele personale ale utilizatorilor serviciului de taxi al grupului, relatează AFP. "Yandex va muta serverul yandex.kz în Kazahstan", a precizat Ministerul Dezvoltării Digitale într-un comunicat, după ce "a organizat o întâlnire cu reprezentanții Yandex și ai Comitetului pentru Securitatea Informației, pe tema securității informațiilor și a protecției datelor personale". "Yandex a confirmat că este pregătită să continue transferul serverelor care deservesc domeniul yandex.kz pe teritoriul țării, ceea ce a fost deja făcut pentru Yandex Go", omologul serviciului occidental de taxi Uber, a precizat ministerul. Yandex, supranumit "Google-ul rusesc" și care operează în 15 țări, nu a comentat acest anunț. Această decizie intervine în contextul în care domeniul yandex.kz a fost blocat temporar în Kazahstan la jumătatea lunii august, după ce Rusia a autorizat serviciile sale de securitate (FSB) să aibă acces 24 de ore din 24 la datele personale ale utilizatorilor serviciilor de taxi rusești începând cu 1 septembrie.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.