Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Analiștii financiari se așteaptă ca euro să sară de pragul de 5 lei în următoarele 12 luni

Ziarul de Vrancea
25 iul 2023 524 vizualizări

De asemenea, analiștii financiari considera că prețurile actuale ale proprietăților rezidențiale în orașe sunt supraevaluate și estimează o scădere a acestora

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA Romania a scăzut în luna iunie, (cu 4,8 puncte) la valoarea de 54,2 puncte. Analiștii financiari anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni și un dficit al bugetului de stat de 5,5%. ”Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în luna iunie, (cu 4,8 puncte) la valoarea de 54,2 puncte. Această situație s-a datorat componentei de anticipații, care a înregistrat o reducere puternică, de 9,1 puncte, până la valoarea de 47,7 puncte. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a crescut față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 8,21%”, anunță CFA. În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, 94% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9894 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0438 lei pentru un euro, valori în scădere față de cele înregistrate în exercițiul anterior. “În contextul deficitului bugetar ridicat și anticipațiilor de majorare de taxe indirecte, încrederea în economie s-a redus. Consistenta cu această evoluție, este observată o anumită revenire a anticipațiilor inflaționiste. Astfel, s-au majorat atât inflația anticipată pentru următoarele 12 luni, cât și rata de dobânda ROBOR 3M comparativ cu valorile înregistrate în exercițiul anterior. De asemenea, cum o taxare suplimentară conduce la o scădere a cererii, și anticipațiile de creștere economică s-au redus față de exercițiul anterior”, spune Adrian Codirlașu, CFA, vicepreședinte al Asociației CFA Romania. Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 50% dintre participanți anticipează o scădere a acestora în timp ce 31,3% dintre participanți anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea 68% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, iar 25% ca sunt corect evaluate. Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipațiilor este de 5,5%, înregistrând o majorare substanțială față de exercițiul anterior. Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creștere a PIB real a scăzut față de exercițiul anterior la valoarea de 2,5%. Datoria publică calculată ca procent in PIB este anticipată să se majoreze la 55% în următoarele 12 luni.

Constructorii au protestat în fața Guvernului

u ei sunt nemulțumuți de intenția executivului de a elimina facilitățile fiscale acordate acestui sector u ”Nu ne alungați din țară”, ”Vrem să rămânem lângă copiii noștri”

Constructorii au protestat ieri în fața sediului Guvernului, fiind nemulțumiți de intenția Executivului de a elimina facilitățile fiscale acordate sectorului construcțiilor. ”Nu ne alungați din țară”, ”Vrem să rămânem lângă copiii noștri”, ”Vrem să construin în România”, sunt câteva dingtre mesajele protestatarilor pentru Executiv. Federația Generală a Sindicatelor „Familia” a anunțat în urmă cu două săptămâni organizarea unui protest față de intenția Guvernului României de a elimina facilitățile fiscale acordate sectorului de construcții, evenimentul fiind programat în intervalul 9 – 13. “Graba cu care Guvernul României intenționează să-și încalce angajamentele luate prin PNRR este greu de înțeles. Conform PNRR, «Componenta 8 – Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii», Guvernul României s-a angajat în fața UE că va modifica Codul Fiscal „în vederea reducerii graduale a stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcțiilor. Reducerea treptată a stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcțiilor va începe în 2025 și se va finaliza până la sfârșitul anului 2028” (subl. n.). Așadar, de ce Guvernul României vrea să introducă dintr-o dată, de la 1 septembrie 2023, o măsură programată pentru a fi adoptată gradual în perioada 2025 – 2028?”, afirmă sindicaliștii. Federația Generală a Sindicatelor „Familia” consideră că acest lucru afectează credibilitatea statului român și introduce o mare doză de instabilitate și lipsă de predictibilitate în mediul economic, afectând atât lucrătorii, cât și firmele din sector.  De asemenea, Federația Generală a Sindicatelor „Familia” mai susține că protestul lucrătorilor din construcții este mai mult decât justificat deoarece veniturile acestora vor fi grav afectate prin această.  “Dragii mei colegi, Guvernul României nu renunță la eliminarea facilităților fiscale pentru constructori si pentru lucrătorii din industria materialelor din construcții. Fac un apel către toate sindicatele afiliate, către toți lucrătorii din cele două sectoare de activitate care vor fi afectați drastic de aceste măsuri să fie prezenți la protestul din 26 iulie de la București. Avem autorizație obținută conform legii. Este momentul să luptăm pentru drepturile noastre. Vrem să muncim în România, nu să fim alungați din țară, în căutarea unor salarii mai bune în străinătate”, a transmis președintele Federației Generale a Sindicatelor „Familia”, Gheorghe Bălăceanu.

Contestația Blue Air la amenda de peste 10 milioane de lei, respinsă de instanță

Contestația Blue Air la amenda de peste 10 milioane de lei primită în octombrie 2022 de la ANPC a fost respinsă de instanță. Decizia nu este definitivă. ”Respinge plângerea contravențională formulată de petenta BLUE AIR AVIATION S.A. în contradictoriu cu intimata AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU PROTECȚIA CONSUMATORILOR ca neîntemeiată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Apelul și motivele de apel se depun la Judecătoria Sectorului 1 București”, este decizia instanței. ”Instanțele judecătorești mențin procesul verbal de constatare a contravenției ca temeinic și legal vs operatorul economic Blue Air Aviation”, a precizat directorul general în ANPC Paul Anghel. Acțiunea a fost depusă în octombrie 2022, după ce ANPC a anunțat că sancționează Blue Air pentru cursele anulate din 15 iunie până la acel moment, peste 150.000 de consumatori din 23 de state membre ale Ununii Europene fiind afectați. Valoarea totală a sancțiunior aplicate companiei de către ANPC se ridică la 10 milioane de lei. ”Dată fiind situația generată pe piață de comportamentul comercial al operatorului economic Blue Air Aviation SA și a continuării acesteia, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat o amplă acțiune de control care a avut în vedere modul de respectare a prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor privind serviciile de transport aerian, ale operatorului, verificându-se inițial situația zborurilor anulate în perioada 15.06.2022 - 30.08.2022 și ofertele practicate de operatorul economic atât pe site-ul oficial, www.flyblueair.com, cât și pe pagina oficială de Facebook sau din aplicația Blue Air și extinsă, ulterior, ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public cu privire la anularea tuturor zborurilor din 06.09.2022 până în 10.10.2022”, a transmis atunci ANPC. Potrivit instituției, ”în ciuda desfășurării greoaie a cercetării cauzată de reacțiile întârziate ale operatorului economic la solicitările echipei de comisari ANPC cu privire la diverse documente necesare investigației, concluziile analizării situației au fost definitivate”.

Jumbo a cumpărat un mall în România

Retailerul grec de jucării și decorațiuni Jumbo a cumpărat mall-ul Liberty Center, din cartierul bucureștean Rahova, de la băncile grecești care îl dețineau, și pregătește amenajarea primului său magazin în cadrul unui mall din România, potrivit surselor Profit.ro. Mall-ul, inaugurat în 2008 în urma unei investiții de aproximativ 70 de milioane de euro, a fost executat silit în 2012 de cele trei bănci care au finanțat construcția – Eurobank EFG Luxembourg, Alpha Bank și Bank of Cyprus – în baza unei datorii de 61 de milioane de euro. Acum, retailerul grec Jumbo a cumpărat centrul comercial din cartierul Rahova într-o tranzacție de până la 20 de milioane de euro, spun sursele Profit.ro din piața imobiliară.

Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Innova/7 preia Netopia Holding

Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Innova/7 SCA SICAV – RAIF intenționează să preia, prin intermediul Fastnet S.a.r.l., compania Netopia Holding și firmele controlate de aceasta (Netopia Financial Services, Web2SMS, Mobilpay și MPX Pay Services). ”Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Innova/7 SCA SICAV – RAIF intenționează să preia, prin intermediul Fastnet S.a.r.l., compania Netopia Holding S.A. și firmele controlate de aceasta – Netopia Financial Services S.R.L., Web2SMS S.R.L., Mobilpay S.R.L. și MPX Pay Services”, anunță autoritatea de concurență. Innova/7 SCA SICAV – RAIF face parte din Grupul Innova, care include mai multe vehicule de investiții. Fastnet S.a.r.l. este un vehicul investițional înființat special pentru scopul realizării tranzacției. Netopia Holding și firmele pe care le controlează oferă servicii pentru companiile care desfășoară comerț electronic, inclusiv soluții de (procesare) plată online și cu telefonul mobil și servicii de marketing digital. ”În conformitate cu prevederile Legii concurenței (nr. 21/1996), această operațiune trebuie autorizată de Consiliul Concurenței, care va evalua această tranzacție în scopul stabilirii compatibilității cu un mediu concurențial normal și va emite o decizie în termenele prevăzute de lege”, precizează autoritatea de concurență. Eventualele observații și puncte de vedere pot fi transmise autorității de concurență în termen de 20 zile.

FMI și-a îmbunătățit previziunile de creștere pentru economia mondială

Fondul Monetar Internațional și-a îmbunătățit previziunile de creștere pentru economia mondială, în pofida ritmului mai lent din China, transmite CNBC. În cea mai recentă actualizare a Perspectivelor economice mondiale, FMI și-a crescut prognoza de creștere globală pentru 2023 cu 0,2 puncte procentuale, la 3%, de la 2,8% în evaluarea sa din aprilie. FMI și-a menținut neschimbată prognoza de creștere pentru 2024 la 3%. În ceea ce privește inflația, Fondul se așteaptă și la o îmbunătățire față de anul trecut, estimând că inflația generală va ajunge la 6,8% în acest an, de la 8,7% în 2022. Cu toate acestea, inflația de bază, care exclude elementele volatile, este văzută în scădere mai lentă, până la 6% anul acesta, de la 6,5% anul trecut. ”Economia globală continuă să-și revină treptat după pandemie și invazia Rusiei în Ucraina. Pe termen scurt, semnele progresului sunt de netăgăduit”, a declarat Pierre-Olivier Gourinchas, economist-șef al FMI, într-o postare pe blog de marți. ”Cu toate acestea, multe provocări încă întunecă orizontul și este prea devreme pentru a sărbători”, a adăugat el.

Aplicația ChatGPT, lansată pe Android

OpenAI lansează o aplicație pentru chatbot-ul ChatGPT care merge pe smartphone-urile cu Android. Așa cum anunța OpenAI în urmă cu mai puțin de o săptămână, aplicația ChatGPT a ajuns și pe Android, sistemul de operare dezvoltat de Google, care stă la baza a miliarde de smartphone-uri. Aplicația de Android vine la mai multe luni după lansarea celei de iPhone și oferă același set de funcționalități, în frunte cu suportul pentru comenzi vocale, care face ca chatbot-ul să funcționeze precum un asistent virtual. La fel ca în cazul aplicației de iPhone, chat-urile sunt sincronizate automat, astfel că utilizatorul poate vedea și continua sesiunile începute pe alte platforme. Aplicația ChatGPT ajunge pe Android după ce entuziasmul legat de chatboți pare să se mai fi domolit. În iunie, atât traficul, cât și numărul de instalări ale aplicației de iPhone au scăzut, conform Sensor Tower. Lansarea aplicației de Android merge pe un tipar similar cu lansarea celei de iPhone. La început, aplicația este disponibilă doar în Statele Unite, Brazilia, India și Bangladesh.

Spotify ajunge la 220 de milioane de conturi Premium

La doar o zi după creșterea prețurilor în multe țări, nu și România, Spotify anunță că are acum 220 de milioane de conturi Premium și 551 de milioane de utilizatori. Spotify a încheiat luna iunie cu 220 de milioane de conturi Premium, după o creștere de 27 de procente, anunță compania în cea mai recentă conferință trimestrială cu investitorii. În același timp, numărul total de utilizatori (inclusiv cei care folosesc versiunea cu reclame) a ajuns la 551 de milioane, crescând față de perioada anterioară cu 17%. Problema platformei în al doilea trimestru al anului a fost că au scăzut veniturile per utilizator. Fiecare utilizator îi aduce companiei 4,27 euro, în scădere cu 6% de la 4,32 euro. În ultimul trimestru, Spotify a pierdut 302 milioane de euro, mai mult decât cele 125 de milioane de euro pierdute în același trimestru din urmă cu un an. Concurența cu Apple Music, Amazon Music și restul determină compania suedeză să pună în continuare creșterea înaintea profiturilor. Însă, tocmai pentru a reveni pe plus, se scumpesc abonamentele.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.