Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Analiștii consideră că prețurile proprietăților rezidențiale sunt supraevaluate

Ziarul de Vrancea
24 aug 2023 403 vizualizări

Așa arată ultima analiză a Asociației CFA România

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA Romania a crescut marginal în luna iulie, (cu 1,3 puncte) la valoarea de 55,5 puncte. Această situație s-a datorat componentei de condiții curente, care a înregistrat o creștere de 5 puncte, până la valoarea de 72,1 puncte. 62% dintre analiștii financiari consideră că prețurile actuale ale proprietăților rezidențiale sunt supraevaluate, iar 39% dintre participanți anticipează o scădere a acestora. ”Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut marginal în luna iulie, (cu 1,3 puncte) la valoarea de 55,5 puncte. Această situație s-a datorat componentei de conditii curente, care a înregistrat o creștere de 5 puncte, până la valoarea de 72,1 puncte. Însă componenta de condiții curente a indicatorului a continuat să scadă, atingând valoarea de 47,1. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni s-a situat la valoarea medie de 7,5%”, anunță asociația. În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, față de exercițiul anterior s-au îmbunătățit usor anticipațiile de stabilitate a cursului de schimb, 73% dintre participanți anticipând o depreciere a leului în următoarele 12 luni, (comparativ cu valoarea actuală) versus un procent de 94% în luna anterioară. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9964 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0798 lei pentru un euro, valori în scădere față de cele înregistrate în exercițiul anterior.  “Conponenta de anticipații a indicatorului de încredere macroeconomică a continuat să scadă. Astfel, în contextul deficitului bugetar ridicat și anticipațiilor de majorare de taxe indirecte, încrederea în evoluția viitoare a economiei continuă să se reducă. Consistenta cu această evoluție, s-au majorat și anticipațiile de creștere a deficitului bugetar pentru acest an”, spune Adrian Codirlașu, CFA – vicepreședinte al Asociației CFA Romania. Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 39% dintre participanți anticipează o scădere a acestora în timp ce 58% dintre participanți anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea, 62% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, iar 27% ca sunt corect evaluate. Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipațiilor este de 5,7%, înregistrând o substanțială față de exercițiul anterior. Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creștere a PIB real a înregistrat valoarea de 2,8%. Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.

Dacia vrea să devină „un rival serios pentru Jeep”

u „De aici a venit tema de outdoor”, spune Laurens van den Acker, vicepreședinte Renault Group și șef al designului peste toate mărcile grupului

Șeful designului Renault Group a făcut o serie de declarații din care răzbate o idee care pare că va schimba soarta mărcii Dacia. Laurens van den Acker spune că Dacia ar putea fi primul competitor „serios” pentru Jeep, în Europa, relatează Profit.ro. Ambițiile șefilor Renault Group și ai Dacia par a include o posibilă poziționare a mărcii Dacia în competiție cu celebrul brand american Jeep, cunoscut pentru modelele sale cu caracteristici off-road. „De aici a venit tema de outdoor”, spune Laurens van den Acker, vicepreședinte Renault Group și șef al designului peste toate mărcile grupului, inclusiv Dacia, pentru Autocar, conform Profit.ro. Tema „outdoor” și cea de „aventură” pe care Dacia o folosește în prezent pentru a-și promova mașinile vrea să contureze o imagine tot mai puternică a mașinilor Dacia în direcția dată de modelul Duster, care a devenit deja cunoscut pentru trăsăturile sale off-road, suprapuse peste prețul accesibil al acestui model. „În opinia mea, nu există un competitor serios pentru Jeep, în Europa. De ce nu ar putea fi Dacia așa ceva? Nu există un brand conectat cu ieșirile în aer liber, care te scoate din oraș, care a devenit, în special din vremea Covid, a devenit extrem de relevant”, spune Acker. Acesta este, de altfel, și motivul pentru care Dacia a decis să participe la celebrul Raliu Dakar, cu un model neprecizat, dar care are 99% șanse să fie viitorul Duster, care va fi lansat în 2024. „Dacia este o marcă foarte bine poziționată pentru oamenii care iubesc ieșirile în aer liber. Asta dă două motive pentru a cumpăra mașina, nu doar unul”, mai spune șeful designului Renault Group. Van den Acker a mai precizat că Bigster, care va fi mai mare decât Duster, nu va fi neapărat mai premium, dar va intra în competiție cu alte mărci.

Electrica raportează un profit net de 106 milioane lei

Furnizorul și distribuitorul de energie Electrica a raportat un profit net de 106 milioane lei, în primul semestru, de la pierderea de 176 milioane lei din prima prima parte a anului trecut. Veniturile operaționale au urcat cu 14% în primele șase luni, la 6,739 miliarde lei, față de 5,933 miliarde lei în perioada similară a anului 2022. ”Evoluția principalilor indicatori în semestrul I al anului 2023: EBITDA – 636 milioane lei, în creștere substanțială, cu 535 milioane lei față de semestrul 1 2022; Rezultat net – profit de 106 milioane lei, îmbunătățire semnificativă, comparativ cu pierderea de 176 milioane lei în semestrul 1 2022; Venituri operaționale – 6,739 miliarde lei, în creștere cu 14% față de 5,933 miliarde lei la semestrul 1 2022”, anunță compania. Volumul de energie electrică distribuită a fost de 8,28 TWh, în scădere cu 7,9% față de S1 2022; DEER deservește aproximativ 3.9 milioane utilizatori, pe o arie ce acoperă circa 40% din suprafața României. Volumul de energie electrică furnizată pe piata cu amănuntul a fost de 3,88 TWh, redus cu 6,84% față de semestrul 1 2022, pe fondul tendintei generale de scădere a consumului de energie electrică; Electrica Furnizare furnizeaza electricitate pentru aproximativ 3,5 milioane locuri de consum pe piața concurențială, cât și în regim de serviciu universal și ultimă instanță). Electrica Furnizare este unul dintre cei mai mari furnizori, cu o cotă totală pe piața de furnizare energie de 17,79% și de 10,43% in regim concurential, conform ultimului raport ANRE disponibil, respectiv cel din aprilie 2023; Grupul Electrica urmărește în continuare extinderea portofoliului în domeniul producției de energie electrică, în special din surse regenerabile, având la acest moment proiecte in diferite faze de executie cu o capacitate de 296,5 MW.

MEAT: Mai mulți bani pentru beneficiarii schemei de ajutor de minimis

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) modifică ordonanța privind reglementarea unor măsuri financiare prin instituirea schemei de ajutor de minimis în vederea tranziției către economia circulară, astfel încât bugetul inițial aprobat să fie suplimentat și mai multe firme să se bucure de finanțare. "Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a publicat spre consultare proiectul de ordonanță pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 27/2022 privind reglementarea unor măsuri financiare prin instituirea schemei de ajutor de minimis în vederea tranziției către economia circulară, aprobată cu completări prin Legea nr. 197/2023. Actul normativ modifică bugetul inițial aprobat, prin suplimentarea acestuia, astfel încât mai multe firme să se bucure de finanțare", se arată într-un comunicat al MEAT. Bugetul inițial alocat schemei era echivalentul în lei al sumei de 8 milioane euro, însă, după suplimentare, acesta va fi de 12,55 milioane de euro. Totodată, se modifică și numărul beneficiarilor, care crește la 90. "Decizia majorării sumelor disponibile a fost luată în urma cererii crescute din partea industriei, în urma sesiunii de depunere a cererilor de finanțare lansată în luna decembrie 2022, fiind depuse 94 cereri de finanțare, din care doar 47 au primit finanțare, urmare epuizării bugetului", explică reprezentanții MEAT. Schema de ajutor de minimis pentru economia circulară are ca obiective: decuplarea creșterii economice de consumul de resurse naturale prin refolosirea și reciclarea materialelor deja disponibile în piață sub formă de deșeuri, prelungirea duratei de viață a produselor, creșterea gradului de reparabilitate, facilitarea reciclării materialelor componente; extinderea activității de reciclare și instituirea de instrumente economice de promovare a reutilizării și de stimulare a simbiozei industriale și a produselor ecologice.

Departamentul de Justiție al SUA a dat în judecată SpaceX

Departamentul de Justiție al SUA a dat joi în judecată SpaceX, compania de rachete și sateliți deținută de Elon Musk, pentru discriminarea la angajare a solicitanților de azil și a refugiaților, transmite Reuters. Procesul susține că, cel puțin din septembrie 2018 până în mai 2022, SpaceX i-a descurajat în mod obișnuit pe azilanți și refugiați să solicite și a refuzat să-i angajeze sau să-i ia în considerare, din cauza statutului lor de cetățenie, încălcând Legea privind imigrația și naționalitatea”, a declarat Departamentul de Justiție, într-o declarație. În anunțurile pentru locuri de muncă și declarații publice, de-a lungul mai multor ani, SpaceX a susținut în mod greșit că, în conformitate cu reglementările federale cunoscute sub numele de legi de control al exporturilor, SpaceX ar putea angaja doar cetățeni americani și rezidenți permanenți legali, denumiți uneori ”deținători de card verde”, a spus Departamentul de Justiție. Departamentul de Justiție a indicat, de asemenea, postările online ale proprietarului miliardar al companiei, Musk, ca exemplu de ”declarații publice discriminatorii”. Procesul face o referire la o postare din iunie 2020 pe platforma X, numită anterior Twitter, de către CEO-ul Musk, adresată celor 36 de milioane de adepți ai săi de atunci, care spunea: ”Legea SUA impune cel puțin o carte verde pentru a fi angajat la SpaceX, deoarece rachetele sunt tehnologie avansată de arme”. SpaceX nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la proces.

Canada investighează Walmart și Hugo Boss

Organismul de supraveghere al eticii corporative din Canada a anunțat joi investigații asupra unităților canadiene ale Walmart și Hugo Boss, pentru acuzații de folosire a muncii forțate uigure în lanțurile de aprovizionare și operațiunile lor, transmite Reuters. Ombudsmanul canadian pentru întreprindere responsabilă (CORE) a declarat că a publicat un raport inițial de evaluare, după plângerile depuse de o coaliție de 28 de organizații ale societății civile, în iunie 2022. CORE va investiga, de asemenea, unitatea canadiană a firmei de modă Diesel, care este deținută de OTB, din Italia. Instituția a lansat deja investigații privind Nike Canada, Dynasty Gold și Ralph Lauren. ”Deoarece medierea între părți nu este în prezent o opțiune, vom lansa investigații asupra acuzațiilor prezentate în aceste rapoarte”, a declarat Sheri Meyerhoffer, Avocatul Poporului CORE, într-un comunicat.

Turcia surprinde cu o majorare peste așteptări a dobânzii de referință

Banca centrală a Turciei a majorat joi dobânda de referință, cu mai mult decât erau așteptările, până la 25%, semnalând că este dispusă să își respecte noul angajament de a reduce inflația prin politica sa monetară, transmite CNBC. Dobânda de politică monetară era anterior de 17,5%. Economiștii chestionați de Reuters se așteptau la o creștere a dobânzii la 20%. În tranzacții volatile după anunțarea noii dobânzi cheie, lira turcească a câștigat teren față de dolarul american și euro. Dolarul a fost cu aproximativ 5,3% mai scăzut față de liră la ora 15:40, ora Londrei, iar euro a fost în declin cu 5,9% față de liră. Într-o declarație de joi, comitetul băncii centrale din Turcia a declarat că ”a decis să continue procesul de înăsprire a politicii monetare pentru a stabili cursul dezinflației cât mai curând posibil, a ancora așteptările inflaționiste și a controla deteriorarea comportamentului prețurilor”. Ratele ferme ale inflației în curs de desfășurare au împins banca centrală să-și revizuiască recent prognoza de inflație pentru sfârșitul anului de la 22,3% la 58%. Joi, banca a declarat că se așteaptă ca inflația de la sfârșitul anului să se afle ”în limita superioară a intervalului de prognoză”.

Cancelarul Scholz pledează pentru extinderea folosirii energiei geotermale

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi că energia geotermală de adâncime are un mare potențial pentru generarea de căldură în Germania, în condițiile în care Berlinul urmărește să elimine treptat combustibilii fosili din sistemul său de încălzire, relatează Reuters. Germania găzduiește una dintre cele mai mari rezerve geotermale din Europa, care a fost în mare parte neexploatată, dar creșterea prețurilor la energie, anul trecut, a declanșat un nou interes pentru această sursă de energie regenerabilă, marile utilități municipale și companiile germane și internaționale de combustibili fosili explorând posibile investiții în această țară. În cazul energiei geotermale "de adâncime", căldura este extrasă din izvoare geotermale aflate la adâncimi mai mari de 400 de metri. "Obiectivul nostru este să exploatăm cât mai multă energie geotermală posibil până în 2030", a declarat Scholz la un eveniment al partidului său social-democrat (SPD) din Bavaria. Berlinul își propune să extindă producția de energie geotermală astfel încât, până în 2030, să poată alimenta rețeaua de încălzire cu o cantitate de energie de 10 ori mai mare decât în prezent, a declarat Scholz, adăugând că numărul centralelor geotermale va crește de la 42 la 54 în viitor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.