Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Absolvenții în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de indemnizație de șomaj

Ziarul de Vrancea
7 aug 2023 407 vizualizări

"indemnizația de șomaj se acordă după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii”, arată AMOFM

Absolvenții instituțiilor de învățământ în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizație de șomaj pentru o perioadă de 6 luni dacă se înregistrează ca persoană în căutarea unui loc de muncă la agenția pentru ocuparea forței de muncă din raza căreia își au domiciliul, în 60 de zile calendaristice de la data absolvirii. Potrivit unui comunicat al Agenției Municipale pentru Ocuparea Forței de Muncă București, indemnizația reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare. "Indemnizația de șomaj se acordă după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării (informare și consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională), precum și de măsuri de stimulare a ocupării (prime). Prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii", precizează AMOFM. În cazul absolvenților de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei încheierii situației școlare, stabilită prin reglementările normative în vigoare. În cazul elevilor care nu au situația școlară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigență, dată înscrisă în adeverința eliberată de instituția de învățământ. Actele necesare pentru înregistrarea absolventului ca persoană în căutarea unui loc de muncă sunt: actul de identitate, actele de studii și de calificare sau adeverința din care să rezulte data absolvirii, declarație pe proprie răspundere privind starea de sănătate.

BNR estimează că rata anuală a inflației va coborî la nivelul de o cifră

u “descreșterea va fi antrenată pe mai departe de factorii pe partea ofertei”, consideră oficialii BNR

Rata anuală a inflației va coborî la nivelul de o cifră în debutul trimestrului III 2023 și în proximitatea intervalului țintei la finele orizontului proiecției, a anunțat, luni, Banca Națională a României. "În ședința de astăzi, Consiliul de administrație al BNR a analizat și aprobat Raportul asupra inflației, ediția august 2023, document ce încorporează cele mai recente date și informații disponibile. Prognoza actualizată reconfirmă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflației în următorii doi ani, pe o traiectorie ceva mai ridicată decât cea previzionată anterior doar pe segmentul de mijloc al orizontului prognozei. Potrivit acesteia, rata anuală a inflației va coborî la nivelul de o cifră în debutul trimestrului III 2023 și în proximitatea intervalului țintei la finele orizontului proiecției. Descreșterea va fi antrenată pe mai departe de factorii pe partea ofertei, în principal de efecte de bază dezinflaționiste și de corecții descendente ale cotațiilor unor mărfuri, cărora li se alătură influențele așteptate să vină din continuarea restrângerii excedentului de cerere agregată, mai lentă totuși decât în proiecția precedentă", se spune în comunicatul BNR. Conform băncii centrale, actuala perspectivă a inflației este marcată de incertitudini crescute, având ca principale surse pe termen scurt plafonarea temporară a adaosului comercial la produse alimentare de bază, dar mai cu seamă măsurile fiscale ce se prefigurează a fi implementate în vederea măririi veniturilor bugetare. Potrivit BNR, incertitudinile și riscurile majore decurg însă din conduita viitoare a politicii fiscale și de venituri, date fiind caracteristicile execuției bugetare din primele șase luni ale anului și majorările salariale recente din sectorul public, dar și pachetul de măsuri fiscal-bugetare ce va fi probabil adoptat în scopul continuării consolidării bugetare, a cărui configurație finală este deocamdată necunoscută. În același timp, incertitudini și riscuri însemnate la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, continuă să genereze războiul din Ucraina și sancțiunile asociate, iar absorbția fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte. Ea este însă esențială pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziției energetice, dar și pentru contrabalansarea, cel puțin parțială, a impactului contracționist al șocurilor pe partea ofertei, amplificat de înăsprirea condițiilor economice și financiare pe plan internațional. Relevante continuă să fie deciziile de politică monetară ale Fed și BCE, precum și atitudinea băncilor centrale din regiune.

Ce spun consultanții despre sistemul de garanție-returnare

Sistemul de garanție-returnare (SGR) implică existența unor centre de colectare și reciclare a ambalajelor primare nereutilizabile în diferite locații din țară, care permit consumatorilor să returneze ambalajele după utilizare, urmând să fie apoi reciclate corespunzător, conform unei analize realizate de reprezentanții EY România. "În România, sistemul de garanție-returnare (SGR) trebuie să devină funcțional, conform prevederilor legale, începând cu data de 30 noiembrie 2023, data de când consumatorii vor plăti o garanție de 0,50 lei la cumpărarea unei băuturi îmbuteliate urmând ca, după golirea ambalajului, să îl ducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți pentru a primi valoarea garanției plătite inițial", precizează autorii analizei. Potrivit definițiilor acceptate la nivel european și internațional, SGR pentru ambalaje primare nereutilizabile reprezintă o politică menită să încurajeze reciclarea și gestionarea eficientă a deșeurilor ambalajelor atât de către populație, cât și de către companii. În acest fel este promovat un comportament responsabil vizavi de mediul înconjurător, urmărind-se reducerea impactului negativ asupra mediului. Conform analizei, companiile ar trebui să aibă în vedere cel puțin opt aspecte la stabilirea procedurilor interne necesare implementării SGR, respectiv fluxurile privind circuitul garanției și al ambalajelor produselor care fac obiectul SGR, gestionarea pierderilor/distrugerilor de ambalaje SGR și etichetarea produselor care fac obiectul SGR din prisma noilor cerințe cum ar fi pictograma și codul EAN. De asemenea, companiile trebuie să aibă în vedere înregistrările contabile aferente garanției, tarifului de administrare, tarifului de gestionare, tratamentul fiscal al garanției, evidențierea acesteia pe factură în diverse situații, cum ar fi produsele acordate gratuit, identificarea produselor supuse SGR, care poate fi uneori dificilă, mai ales în cazul ambalajelor compozite, dar și pregătirea punctelor de colectare a deșeurilor de ambalaje SGR și respectarea regimului deșeurilor. "Având în vedere multiplele implicații ale acestui nou pachet de acte normative, atât din punct de vedere fiscal, contabil, logistică, mediu etc., companiile trebuie să analizeze în detaliu și din multiple unghiuri impactul și, respectiv, implicațiile acestor prevederi asupra activității curente și viitoare a companiei, pentru a pregăti corespunzător momentul implementării de la 30 noiembrie 2023", precizează analiștii EY România.      

CNBC: Cum alimentează cipurile americane armată rusă?

Microcipurile occidentale folosite pentru alimentarea smartphone-urilor și laptopurilor continuă să intre în Rusia și să alimenteze arsenalul său militar, arată o nouă analiză, transmite CNBC. Datele comerciale și documentele analizate de CNBC arată că Moscova se aprovizionează cu un număr crescut de semiconductori și alte tehnologii occidentale avansate, prin țări intermediare precum China. În 2022, Rusia a importat tehnologii semiconductoare în valoare de 2,5 miliarde de dolari, în creștere față de 1,8 miliarde de dolari în 2021. Semiconductorii și microcipurile joacă un rol crucial în războiul modern, alimentând o gamă largă de echipamente, inclusiv drone, radiouri, rachete și vehicule blindate. Într-adevăr, Institutul KSE, un centru de analize la Școala de Economie din Kiev, a analizat recent 58 de piese de echipament militar rusesc esențial recuperate de pe câmpul de luptă al Ucrainei și a găsit peste 1.000 de componente străine, în principal tehnologii occidentale de semiconductori. Multe dintre aceste componente sunt supuse controalelor la export. Dar, potrivit analiștilor cu care a vorbit CNBC, rutele comerciale complicate prin China, Turcia, Emiratele Arabe Unite și în alte părți înseamnă că încă intră în Rusia, adăugându-se la stocurile de dinainte de război ale țării. ”Rusia este încă capabilă să importe toate componentele esențiale necesare, produse în Occident, pentru armata sa”, a spus Elina Ribakova, cercetător principal la Institutul Peterson pentru Economie Internațională și unul dintre autorii raportului KSE Institute. ”Evitarea sancțiunilor este surprinzător de neplăcută în acest moment”, a adăugat ea. Nu toate tehnologiile avansate sunt supuse sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. Multe sunt numite articole cu dublă utilizare, ceea ce înseamnă că au aplicații atât civile, cât și militare și, prin urmare, nu intră în domeniul de aplicare al controalelor vizate la export. Un microcip poate avea aplicații atât într-o mașină de spălat, cât și într-o dronă, de exemplu. Cu toate acestea, multe dintre aceste produse provin din națiunile occidentale cu interdicții mari de comerț împotriva Moscovei și, în special, a armatei sale.

Paramount anunță vânzarea editurii Simon & Schuster către firma KKR

Grupul Paramount Global a anunțat luni că a semnat un „acord definitiv” prin care firma americană de investiții KKR va achiziționa editura Simon & Schuster pentru 1,62 miliarde de dolari. Simon & Schuster, fondată în 1924, publică aproximativ 2.000 de cărți pe an, printre care bestselleruri internaționale precum cele semnate de romanicerul Stephen King sau de jurnalistul Bob Woodward, scrie AFP. Paramount Global a ajuns la un acord în noiembrie 2020 pentru a-și vinde participația la Penguin Random House pentru 2,18 miliarde de dolari, dar a renunțat la tranzacție doi ani mai târziu, după ce fuziunea dintre giganții editoriali a fost blocată de instanțele americane în baza legilor concurenței.  „Suntem încântați că am ajuns la un acord privind o tranzacție care restituie o valoare excelentă acționarilor Paramount, în timp ce poziționează Simon & Schuster împreună cu KKR pentru următoarea sa fază de creștere”, a comentat șeful Paramount, Bob Kakish, citat într-un comunicat de presă. Tranzacția va fi plătită integral în numerar, a precizat Paramount, indicând că după finalizare - sub rezerva aprobărilor autorităților de reglementare - „Simon & Schuster va deveni o companie privată deținută integral” cu aceeași echipă de conducere ca în prezent, potrivit comunicatului. Jonathan Karp, șeful editurii, a precizat în același comunicat: „suntem nerăbdători, cu sprijinul KKR, să colaborăm la noi strategii care ne vor spori capacitatea de a oferi cititorilor o mare varietate de cărți și autorilor cea mai bună publicare posibilă pe care o merită”.

Startupul Neuralink al lui Elon Musk a atras 280 de milioane de dolari

Startupul Neuralink al lui Elon Musk a atras 280 de milioane de dolari într-o rundă de finanțare condusă de Fondul Fondatorilor al lui Peter Thiel, la câteva luni după ce a obținut aprobarea pentru primul său studiu clinic pe oameni, transmite Reuters. Compania nu a dezvăluit evaluarea la care au fost strânse fondurile. În iunie, Reuters a relatat că Neuralink a fost evaluată la aproximativ 5 miliarde de dolari după tranzacții cu acțiuni efectuate în mod privat. ”Suntem extrem de încântați de acest următor capitol la Neuralink”, a spus Neuralink într-o postare pe platforma de socializare X, deținută de Musk, cunoscută anterior ca Twitter. Angajații Neuralink au declarat pentru Reuters, anul trecut, că compania se grăbește și greșește operațiile pe maimuțe, porci și oi, ducând la un număr prea mare de morți ale animalelor, deoarece Musk a făcut presiuni asupra personalului pentru a primi aprobarea FDA. Experimentele pe animale au produs date menite să sprijine cererea companiei pentru studiile pe oameni, au spus sursele.

Google Search integrează un corector gramatical bazat pe AI

Google a adăugat un corector gramatical în cadrul propriului motor de căutare online, care poate fi folosit pentru verificarea construcției frazelor. Motorul de căutare Google oferă, mai nou, un corector gramatical, pe care utilizatorii îl pot folosi pentru a verifica construcția propozițiilor și a frazelor din punct de vedere gramatical. Când depistează erori în frazele introduse de utilizatori, corectorul gramatical din Google va rescrie în mod corect fraza și va indica modificările făcute, explicându-le totodată. Google spune că noua funcție de verificare gramaticală se bazează pe inteligența artificială. Cu alte cuvinte, utilizatorii trebuie, totuși, să fie atenți la sugestiile primite, întrucât, ca orice vine de la un AI în acest moment, poate include îndrumări greșite. Corectorul poate fi apelat prin simplă scriere a frazelor în motorul de căutare Google. Uneori, acesta se va activa automat, dar, pentru a-l activa forțat, utilizatorii pot adăuga cuvinte cheie precum „grammar check”. Acesta este disponibil, deocamdată, doar pentru limba engleză și nu se va activa dacă frazele introduse încalcă regulile de folosire ale motorului de căutare, fiind incitări la ură sau cu context sexual explicit.

Bing Chat funcționează și în alte browsere mobile decât Microsoft Edge

Microsoft continuă să deschidă accesul la chatbot-ul Bing, care, vreme de mai multe luni, a funcționat doar în browser-ul companiei, acesta putând fi acum accesat și din diverse alte browsere pentru smartphone-uri. Lansat în februarie, Bing Chat a putut fi accesat vreme de aproape jumătate de an doar prin intermediul browser-ului Edge, Microsoft considerând că interesul pentru acesta o va ajuta să atragă utilizatori pentru browser-ul integrat în Windows. De la finele lunii trecute, Microsoft a început să dea semne de deschidere și să permită accesul, pe lângă Edge, din Google Chrome și Apple Safari. Acum, compania face un nou pas în direcția deschiderii accesului la chatbot-ul bazat modelul lingvistic dezvoltat de OpenAI și permite accesul la Bing Chat și prin intermediul altor browsere web mobile. Deschiderea accesului, deși nu va mai ajuta la creșterea forțată a browser-ului Edge, va aduce, cel mai probabil, utilizatori noi chatbot-ului integrat în motorul de căutare Bing. Conform companiei americane, Bing Chat a fost implicat până acum în peste un milion de conversații și a generat mai bine de 750 de imagini.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.