Economic

Lovitură pentru omul de afaceri Dragoș Horhocea: Agetur Focșani poate intra în faliment

Ionel Sclavone
20 aug 2020 12986 vizualizări

Agetur SRL Focșani, agenția de turism patronată de afaceristul Dragoș Horhocea ar putea intra în faliment, după ce Tribunalul Vrancea dispus deschiderea procedurii de reorganizare financiară, în data de 27 iulie. Anunțul cu privire posibila intrare în faliment a firmei Agetur SRL Focșani a fost făcut chiar de administratorul judiciar desemnat de instanță să se ocupe de procedură, Anton Țigănuș. Potrivit acestuia, există un număr foarte mare de turiști care au plătit în avans pentru vacanțe și care nu-și vor recupera banii în totalitate.

În opinia administratorului judiciar Anton Țigănuș, S C Agetur SRL are șanse minime să-și revină, având în vedere datoriile pe care le-a acumulat și, cel mai probabil, se va îndrepta spre faliment.  

„Agenția nu mai are nici o șansă să-și revină fără un ajutor substațial din partea statului. Și-a pierdut încrederea. Orice agent economic care a intrat în insolvență greu reintră pe piață. Mă aștept la faliment și spun asta pentru că în 17 ani de activitate, reorganizări judiciare am avut în numai patru din cele peste 400 câte am administrat eu”, a precizat administratorul financiar într-un interviu acordat ziare.com.

El a precizat că în cele patru cazuri, societățile s-au bazat pe active bune, viabile, care au putut fi  valorificate pentru acoperirea datoriilor și reluarea activității economice. Anton Țigănuș a afirmat că situația financiară a Agetur este foarte dificilă deoarece are datorii totale de aproximativ 5,3 milioane de lei sau 1,1 milioane de euro.

 „Are credite bancare pe termen lung de 235.000 de lei, iar pe termen scurt, conform extraselor de cont, mai are un minus de 320.000 de lei din linie de credit și alti 65.000 de euro. Deci are vreo 900.000 de lei doar creditele bancare. Mai adăugăm la datorie 1,6 milioane de lei către furnizori, dar nu știu câți dintre aceștia vor depune cereri de creanță, pentru că nu este obligatoriu ca toți furnizorii să facă acest lucru”, a afirmat Anton Țigănuș.

Administratorul financiar a mai adăugat că la aceste sume se adaugă datorii de 120.000 de lei către Finanțele Publice. 

„Acestea sunt datoriile, la acestea se mai pun clienții care au achitat avansuri, în valoare de 2,7 milioane de lei. Situația nu este bătută în cuie, pentru că am discutat cu Dragoș Horhocea, și unii clienți au plecat în concedii, alții au plătit diferențe și s-au retras de pe circuit și au mers în Bulgaria sau în Grecia, pe unde s-a putut”, a mai declarat Anton Țigănuș.

Turiștii au șanse mici să-și recupereze toți banii

Conform celor arătate de el, acoperirea celor 1,1 milioane de euro, există o poliță de asigurare în valoare de 380.000 de euro, active de 11.000 de lei și încă 230.000 de lei care, teoretic ar trebui să se afle în firmă, dar care nu se regăsesc.

Țigănuș a precizat că există o listă cu 520 de turisti care au achiziționat în avans excursii către Agetur, iar la un simplu calcul reiese că fiecare dintre aceștia ar fi plătit în medie 5.200 de lei per pachet. În aceste condiții, având în vedere că polița de asigurare acoperă cel mult 60% din valoarea acestor avansuri, el a precizat că diferența, cam 2.000 de lei pentru fiecare pachet, va trebui recuperată din averea S C Agetur SRL 

„Situația clienților încă nu este definitivată, mie mi-a fost prezentat un draft, o listă cu vreo 520 de turiști care au contractat servicii turistice. Potrivit balanței la luna a V-a (mai – n. red.), Agetur avea datorii către furnizori de 1,66 milioane de lei. De la clienți a încasat avansuri de vreo 2,7 milioane de lei, iar pe aceștia trebuie să-i despăgubim prin polița de asigurare”, a precizat Anton Țigănuș.

Administratorul judiciar crede că va fi  „faliment”

Potrivit lui Anton Țigănuș, turistii care nu-și vor recupra integral banii dați pentru excursii, se vor inscrie la masa credală, urmând să primească diferența din valorificarea averii S C Agetur.

„În cazul În care S C Agetur nu are atâta avere să despăgubească turiștii, aceștia vor rămâne cu paguba. Nu este deloc o veste bună pentru turiști pentru că nu se despăgubesc 100%. El probabil și-a previzionat un cuantum al încasărilor și și-a majorat polița de asigurare în decembrie de la 200.000 la 380.000 de euro, având în vedere oferta făcută clienților. Dar totuși este neacoperitoare”, a mai spus expertul judiciar.

Anton Țigănuș a menționat că până pe 8 septembrie, cei care au de recuperat datorii de la Agetur, inclusiv turiștii care au plătit în avans pentru vacanțe, trebuie să depună cereri de creanțe. Până pe 15 septembrie să se întocmească raportul preliminat și punctul de vedere al administratorului cu privire la continuarea procedurii de reorganizare ori pentru sistarea acestuia și declanșarea falimentului,

„Din ce am văzut până acum, nu întrunește condițiile de reorganizare și o să propunem falimentul. Pe 5 octombrie va avea loc adunarea creditorilor, cu prezentarea raportului și a tabelului preliminar unde noi vom propune falimentul, pentru că nu intrunește condițiile de reorganizare”, a mai spus Țigănuș, conform ziare.com.

Anton Țigănuș a mai spus că motivul pentru care s-a ajuns într-o asemenea situație la Agetur este legat de pandemia de coronavirus, de faptul că nu s-au mai putut organiza excursii și vacanțe în perioada stării de urgență și de alertă.

Omul de afaceri Dragoș​ Horhocea este optimist

Spre deosebire de lichidatorul judiciar, Dragoș Horhocea s-a arătat optimist în legătură cu viitorul firmei pe care o patronează, spunând că plănuiește o redresare a afacerii, însă doar în condițiile în care va primi ajutorul statului.

„Agenția de turism Agetur își propune reorganizarea activității turistice cât mai curând, concomitent cu sprijinul financiar din partea Guvernului, pentru activitățile de turism grav afectate de contextul global generat de pandemie. Dată fiind situația prezentată mai sus, ne cerem scuze pentru disconfortul adus dumneavoastră turiștilor și partenerilor și vă vom ține la curent cu noutățile referitoare la planul de reorganizare judiciară a firmei SC AGETUR SRL.”, a anunțat Dragoș Horhocea pe pagina de Facebook a firmei pe care o conduce.

El a confirmat că turiștii care și-au achitat pachetele de vacanță în avans își vor recupera banii doar în parte din polița de asigurare. Doar că spre deosebire de lichidatorul judiciar, care a avansat un procent de 60% în ce privește sumele recuperate, Horhocea crede că polița va acoperi 70-80% din valoare.

Omul de afaceri Dragoș Horhocea este cumnatul viceprimarului municipiului Focșani, Marius Iorga. În trecut, el a cochetat cu politica, fiind membru al PNL și a fost ales pe lista de consilieri locali ai USL. Ulterior, după ce USL s-a destrămat, Horhocea a părăsit partidul și s-a înscris, alături de cumnatul său, în UNPR.

La alegerile locale din 2016, el a candidat din nou, pe listele UNPR, dar pe un loc neeligibil.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.