Economic

Dagemar implicat în spălarea banilor negri alături de Tel Drum

Ionel Sclavone
3 dec 2017 9520 vizualizări

Un controversat afacerist local, implicat într-un dosar de evaziune fiscală și abonat la contractele din bani publici, spăla bani negri prin intermediul acelorași firme fantomă ca și Tel Drum-ul lui Liviu Dragnea. Este vorba de firma Dagemar Distribution SRL, patronată de focșăneanul Georgel David, un apropiat al PSD. Povestea datează din 2011 și a fost scoasă la iveală de o anchetă Rise Project referitoare la rețeaua specializată în spălarea banilor proveniți din operațiunile Tel Drum.

 

Potrivit jurnaliștilor de la Rise Project, pe 29 decembrie 2011, Adi Nistor, un mecanic auto din Pitești s-a prezentat la ghișeul unei bănci și a retras din conturile firmei pe care o deținea, Nesta Matador Logistic SRL suma de 331.200 lei. Suma urma să fie utilizată, a justificat personajul în fața funcționarilor bancari, la plata unei importante cantități de cereale. În fapt, așa cum aveau să stabilească procurorii ulterior, Nesta Matador Logistic este o firmă fantomă înființată special pentru a fi spălați banii proveniți din evaziune fiscală.

Câteva zile mai târziu, după sărbători, pe 6 ianuarie 2012, mecanicul a înscris în contabilitatea firmei fantomei plata sumei de 330.000 de lei pentru cereale către un anume Ion Rotaru, o persoană care nu exista în realitate.

O parte a banilor spălați prin Nesta Matador Logistic, 212.843 lei, proveneau de la Tel Drum și au intrat în contul SRL-ului cu câteva ore înainte de retragere. Restul, 120.000 lei, veneau din conturile Dagemar Distribution SRL, patronată de focșăneanul Georgel David.

Anchetat pentru evaziune fiscală

Georgel David și firma sa Dagemar Distribution sunt parte a clientelei politice a PSD Vrancea, ocupându-se, de foarte mulți ani, de furnizarea produselor alimentare, legume, fructe și de îngrijire personală pentru Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea. Dagemar Distribution obține anual câștiguri importante, de peste 200.000 de lei din vânzările către DGASPC. De-a lungul vremii, firma lui Georgel David și-a adjudecat numeroase contracte atât de la Direcția de Asistență Socială cât și de la alte instituții publice conduse de oameni ai PSD-ului.

Pe lângă firma de distribuție, Georgel David mai deține, în Focșani, un restaurant și un centru sportiv. De-a lungul vremii, el a fost suspectat de tot felul de afaceri ilegale, între care contrabandă cu țigări, cămătărie și evaziune fiscală. De altfel, pentru acest din urmă tip de infracțiuni este anchetat din 2015 într-un dosar penal aflat la Parchetul București.

În februarie 2015, polițiștii coordonați de procurorii de pe lângă Parchetul Tribunalului București au demarat percheziții la mai multe firme suspectate de evaziune fiscală și spălare de bani, din Arad, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Olt, Sibiu, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea.  Potrivit anchetatorilor, între 2011 şi 2014, reprezentanţii câtorva sute de societăţi comerciale ar fi creat trasee fictive pentru banii câștigați în scopul eludării taxelor şi impozitelor datorate.

În Vrancea, cercetările au vizat sediile Dagemar Distribution SRL de unde au fost ridicate documente financiar-contabile, suporturi de stocare a datelor, carduri bancare etc.. Georgel David a fost acuzat că între 2010 și 2014 a înregistrat tranzacții fictive de peste de 16,3 milioane lei. Pe de altă parte, el ar fi retras ilegal, din conturile firmei, 7,58 milioane de lei.

 

David implicat în Afacerea Țigareta

Numele lui Georgel David a devenit public încă din 1998, având legătură cu celebrul dosar de contrabandă „Țigareta“, al cărui cap de afiș a fost colonelul SPP Gheorghe Truțulescu. La vremea respectivă, comisarii Gărzii Financiare au descoperit în mai multe magazine țigări distribuite de firma lui Georgel David care proveneau din loturile aduse prin contrabandă de rețeaua lui Truțulescu. Afaceristul a negat implicarea în contraband și a scăpat basma curate după ce a prezentat documente justificative de la un importator bucureștean.

Mai multe detalii despre investigația Rise Project puteți citi aici


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.