Economic

AJFP Vrancea vine cu precizări referitoare la impozitarea veniturilor obţinute din arendă

Ziarul de Vrancea
22 aug 2023 2188 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:codfiscal.net
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:codfiscal.net

Prin intermediul unui comunicat de presă Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice( AJFP) Vrancea aduce în atenţia contribuabililor interesaţi că impozitul pe veniturile din arendarea terenurilor/bunurilor agricole se calculează prin reținere la sursă de către plătitorii de venit (arendași) la momentul plătii venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net.

Venitul net din arendă se stabilește la fiecare plată prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut (art. 84 alin. (7) din Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare). 

Venitul brut obținut din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, se stabilește pe baza contractului încheiat între părți si reprezintă totalitatea sumelor în bani încasate si/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură primite.

În cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor județene si, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului București. Pentru judeţul Vrancea preţurile medii ale produselor agricole pot fi consultate la adresa :

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/preturi_medii/preturi_agricole_2023/VranceaPMA_2023.pdf 

Important! Impozitul astfel calculat si reținut se plătește până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut.

De asemenea, arendașii au obligația să completeze si să depună, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile formularul 112 - “Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominal a persoanelor asigurate” în vederea declarării impozitului pe veniturile din arendă si, după caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) (bifând corespunzător secțiunea C si selectând la rubrica Tip asigurat - pct. 26. - PF care realizează venituri  din arendarea bunurilor agricole în regim de reținere la sursă).

Atenţie ! Impozitul aferent veniturilor din arendă, calculat, reținut si plătit de către arendaș este impozit final, iar arendatorii mai pot avea obligații declarative/de plată doar în ceea ce privește contribuția de asigurări sociale de sănătate, după caz.

În situația în care veniturile din arendă sunt obținute de la un singur plătitor de venit (arendaș) iar nivelul net al acestora este cel puțin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, arendașul are obligația să calculeze, să retină, să plătească si contribuția de asigurări sociale de sănătate, precum si să o declare corespunzător în formularul 112 (la o bază de calcul de 6/12/24 salarii minime brute pe tară, în funcție de nivelul veniturilor).

În situația în care veniturile din arendă sunt realizate de la mai mulți plătitori de venit, iar veniturile nete estimate a se realiza de la cel puțin un plătitor de venit sunt egale sau mai mari decât nivelul a 6 salarii minime brute pe tară, arendatorul desemnează, prin contractul încheiat între părţi, arendașul de la care venitul realizat este cel puțin egal cu 6 salarii minime brute pe tară si care are obligația calculării, reținerii, plăţii si declarării prin formularul 112 a CASS (la o bază de calcul de 6/12/24 salarii minime brute pe tară, în funcție de nivelul veniturilor).

În situația în care nivelul veniturilor obținute de la fiecare plătitor de venit este sub nivelul a 6 salarii minime brute pe tară dar nivelul venitului cumulat este cel puțin egal cu 6 salarii minime brute pe tară, arendatorul are obligația depunerii a formularului 212 “Declarația unică privind impozitul pe venit si contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”, în vederea declarării şi plătii CASS (la o bază de calcul de 6/12/24 salarii minime brute pe tară, în funcție de nivelul veniturilor) - termen 25 mai a anului următor realizării veniturilor.

Contribuția de asigurări sociale de sănătate se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei anuale de calcul menționate la art. 170 alin. (4) din Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Compartimentul de comunicare al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice( AJFP) Vrancea

Citiți și:Modificare preţuri medii produse agricole valabile pentru anul 2023

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea aduce în atenţia contribuabililor interesaţi că prin Hotărârea Consiliului Judeţean Vrancea nr. 160/03.07.2023 au fost modificate preţurile medii la produsele agricole, valabile pentru anul 2023 , necesare evaluării în lei a arendei care se achită în natură:

Preţul mediu pentru masa verde obţinută de pe suprafeţele cu pajişte permanentă din judeţul Vrancea, pe anul 2023 va fi de 100lei/tonă (Hotărârea Consiliului Judeţean Vrancea nr. 76/04.04.2023)  . 

Reamintim că în conformitate cu prevederile art. 84 alin. (5) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal cu modificările şi completările ulterioare,  în cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se face pe baza preţurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor judeţene şi, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, ca urmare a propunerilor direcţiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Hotărârea consiliului Judeţean Vrancea privind stabilirea preturilor medii ale produselor agricole, pentru evaluarea în lei a venitului brut, în cazul în care arenda se exprimă în natură, valabile pentru anul 2023 poate fi consultată pe site-ul DGRFP GL la secţiunea Asistenţă contribuabili - Informaţii curente - Informaţii utile - Preţuri medii produse agricole https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/preturi_medii/preturi_agricole_2023/VranceaPMA_2023.pdf 

Compartimentul de comunicare al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice( AJFP) Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.