Economic

Sintagmele “Super preţ” n-au nimic super pentru clienţi

Sorin Tudose
17 dec 2012 1698 vizualizări
Comercianţii se folosesc de sintagme ademenitoare în spatele cărora nu există nici un avantaj pentru clienţi

În ultimele două săptămâni, comisarii de la Protecţia Consumatorilor au desfăşurat o acţiune tematică de verificare privind calitatea, modul de comercializare şi etichetare a alimentelor specifice sărbătorilor de iarnă, fiind verificaţi 18 operatori economici de pe raza judeţului. Controlul a vizat alimentele din categorii precum carnea ambalată, ciocolată şi produse pe bază de ciocolată, produse de cofetărie şi patiserie.  Au fost verificate în cadrul acţiunii peste 1.100 kg alimente, 13 operatori economici verificaţi avand diverse abateri legislative. Comisarii au dispus oprirea temporară de la comercializare, până la remedierea deficienţelor de etichetare, a 76 kg alimente, în valoare totală de 1.113 lei, iar 22 tablete de ciocolată expirată, în valoare de 86 lei au fost oprite definitiv de la comercializare. Pentru abaterile constatate s-au aplicat zece avertismente şi patru amenzi contravenţionale, în valoare totală de 8.000 lei. Doi operatori economici au fost găsiţi că aveau la vanzare marfă expirată. Alţi nouă vanzători avea la raft alimente cu abateri de etichetare constand în lipsa denumirii şi adresei importatorului/distributorului, netraducerea în limba romană a tuturor informaţiilor. Comisarii au găsit la comercializare bomboane şi acadele care au în lista de ingrediente coloranţii alimentari roşu ponceau, tartrazină, sunset yellow, fără a exista pe etichetă atenţionarea referitoare la efectele negative ale coloranţilor respectivi asupra activităţii şi atenţiei copiilor. Comisarii spun că afişarea unor sintagme de genul “super preţ” sunt de natură să inducă cetăţenii în eroare pentru că automat potenţialii cumpărători consideră că este vorba de o ofertă specială, dar în realiatate nu se poate proba existenţa unui avantaj pentru client. “Recomand consumatorilor să fie foarte atenţi în perioada următoare la alegerea alimentelor pentru sărbătorile de iarnă, întrucât piaţa oferă o multitudine de produse, atât de calitate superioară, cât şi de calitate inferioară, iar lipsa banilor şi cheltuielile sporite din această perioadă i-ar putea tenta să achiziţioneze produse mai ieftine şi nu neapărat de calitate. Sănătatea noastră şi a copiilor noştri trebuie să fie, însă, pe primul loc, aşa că şi calitatea alimentelor trebuie să primeze. Îi asigur pe toţi consumatorii că vom continua controalele şi în perioada următoare, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii de control, pentru a veghea la calitatea alimentelor, astfel încât să evităm situaţiile în care poate fi afectată sănătatea consumatorilor”, a declarat Dumitru Dilă, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.