Economic

Tot mai multe firme apelează la creditul fiscal

Ziarul de Vrancea
11 oct 2012 784 vizualizări
"Din cauza gradului ridicat de îndatorare al firmelor fiscul este foarte vulnerabil şi scoate cu greu banii de la firme”, se plange Mihail Constantin, vicepreşedinte ANAF

Firmele au revenit la tendinţa înregistrată mai ales în anii 1997-1998 de a apela la creditul fiscal, respectiv de a nu-şi plăti datoriile către stat, iar Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le recomandă să se îndrepte către creditul bancar, a declarat Mihail Constantin, vicepreşedinte ANAF. "Din cauza gradului ridicat de îndatorare al firmelor fiscul este foarte vulnerabil şi scoate cu greu banii de la firme. Atunci cand se execută bunurile acestora, toate sechestrele stau şi-şi pierd din valoare pentru că nu există apetit de cumpărare pe piaţă", a afirmat Constantin la o conferinţă pe teme economice organizată la BNR. El a arătat că ANAF începe să treacă de la profilul economic pe care ar trebui să îl aibă la profilul juridic, angajand în ultima perioadă tot mai mulţi jurişti pentru a reprezenta instituţia în litigii cu firme. Constantin a spus că ANAF se confruntă şi cu multe intrări în insolvenţă, prin care firmele se protejează faţă de fisc şi creditori, şi cu o tendinţă de "abandonare" a societăţilor comerciale, prin intrarea în inactivitate.

În plus, el a arătat că "circuitele evazioniste" reuşesc să se replieze tot mai rapid, creand astfel dificultăţi instituţiei de a recupera datoriile. Prin programul de reformare a instituţiei, programat pentru următorii patru ani, ANAF vizează să atingă un grad de conformare al contribuabililor de 92%, de la circa 80% în prezent, potrivit reprezentantului Agenţiei. În ţările dezvoltate indicatorul se situează la 94% din populaţie. "Atunci cand 94% din cetăţeni se conformează voluntar (la plăţile către fisc, n.r.) doar 6% au probleme. La noi procentajul de 20% de contribuabili cu probleme implică o muncă anevoiască pentru ANAF, ceea ce poate determnina blocaje în activ noastră", a mai spus Constantin.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.