Economic

Metale Internaţional rămane cea mai profitabilă firmă din Vrancea

Mihai Boicu
21 iul 2012 4946 vizualizări
Firma a obţinut cel mai mare profit dintre marii contribuabili din judeţul nostru, însă în scădere în comparaţie cu anul precedent .In topul firmelor profitabile se află şi companiile Pandora Prod şi Vincon.Oamenii de afaceri privesc cu teamă evoluţiile din acest an.Directorul de la Vrancart spune că sectorul în care lucrează este un barometru al economiei.

Podiumul celor mai profitabile firme din randul marilor contribuabili a rămas acelaşi: Metale Internaţional, Pandora Prod şi Vincon. Liderul a caştigat însă mai puţin cu 1 milion de euro, Pandora a obţinut în plus 1 milion de euro, în timp ce producătorul de vinuri a fost uşor pe plus în comparaţie cu 2010, potrivit datelor raportate la Fisc. La extrema cealaltă se situează ENET SA, societatea de termoficare, „o gaură neagră” a Focşaniului în care s-au pierdut aproape 5 milioane de euro.

Vrancea mai are în acest an doar 12 firme incluse în randul marilor contribuabili, în comparaţie cu 17 anul trecut, care se află în portofoliul Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili. Metale Internaţional a rămas în continuare pe primul loc în ceea ce priveşte profitul obţinut din afaceri. Societatea profilată pe comerţul cu ridicata al materialului lemnos, de construcţie şi echipamente sanitare a avut în 2011 un profit net în valoare de 9,7 milioane lei, adică peste 2 milioane de euro. Cu toate acestea, afacerile au mers în scădere, deoarece profitul Metale în 2010 a fost de peste 14 milioane lei. Pe locul doi se menţine firma de confecţii Pandora Prod SRL, care a înregistrat anul trecut un profit de 9,3 milioane lei. Spre deosebire de Metale Internaţional, societatea a avut o evoluţie pozitivă în timpul ultimilor doi ani de criză. În 2010, profitul a fost de 5,6 milioane lei, de peste 12 ori mai mare decat în 2009. Ultima treaptă a podiumului este ocupată de producătorul de vinuri Vincon SA Vrancea, cu un profit de 3,9 milioane lei, cu 200.000 lei mai mare decat în anul precedent. Printre firmele care au ieşit din randul marilor contribuabili sunt Scolopax, cel mai mare proprietar de păduri din judeţ, cu acţionariat american, Vinexport Trade Mark, care a intrat în insolvenţă sau Aurora Com SRL Odobeşti, cunoscutul producător de mezeluri.


ENET a avut pierderi de 5 milioane de euro


Printre firmele din Vrancea administrate de Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili se află ENET SA  şi Compania de Utilităţi Publice SA, firme subordonate Consiliului Local Focşani. Datele financiare arată că ENET este o adevărată groapă financiară pentru bugetul municipalităţii. Furnizorul de căldură şi apă caldă a înregistrat pierderi nete de 21,5 milioane de euro, adică aproape 5 milioane de euro, la o cifră de afaceri 43,6 milioane lei. Situaţia societăţii s-a înrăutăţit în comparaţie cu 2010, cand pierderile s-au ridicat la 16,9 milioane lei. Şi CUP a avut o evoluţie negativă, însă a rămas pe plus, cu un profit net de 534.917 lei. În afară de ENET, doar SC Zanfir Societate în Nume Colectiv a mai avut pierderi anul trecut, după ce cu an înainte era pe profit. De altfel, firma deţinută de soţii Zanfir şi-a restrans reţeaua de supermarket-uri. Nici Trust LF Trade, una din firmele lui Liviu Jitea, nu a mers prea bine, avand un profit 673.487 lei, de cinci ori mai mic decat bilanţul precedent. Pe de altă parte, producătorul de carne de pui Avicola SA Focşani şi-a crescut de cinci ori profitul anul trecut, de la 157.397 lei în 2010, la 770.380 lei. Rezultatele foarte bune obţinute în agricultură în 2011 s-au reflectat în situaţia financiară a celui mai mare producător agricol din judeţ, Comcereal. Societatea a înregistrat o creştere de la 2,9 milioane lei la 6,9 milioane lei. Şi Premium Porc, firmă cu acţionariat danez specializată în creşterea şi comercializarea cărnii de porc, a marcat o creştere de peste trei ori a profitului net, acesta ajungand la 6,1 milioane lei.


Investiţiile au diminuat caştigurile Vrancart


Vrancart Adjud, singura societate din Vrancea listată la bursă, a obţinut în 2011 un profit de 1,1 milioane lei, de aproape trei ori mai mic decat în 2010. Această scădere s-a datorat investiţiei în fabrica de carton ondulat, care a adus la stoparea producţiei pe acest segment. Sumele cheltuite s-au ridicat la numai puţin de 20 de milioane de lei. „Investiţia pe care am finalizat-o anul trecut începe să-şi arate roadele, primul semestru a fost bunişor”, a declarat directorul general Mihai Botez.

FOTO:  „Dacă se fabrică, se ambalează!”, spune Mihai Botez, care constată că pe criză scade pană şi consumul de hartie igienică

Chiar dacă Vrancart a pierdut din partenerii de afaceri pe parcursul realizării fabricii de carton ondulat, directorul firmei spune că s-a orientat către noi clienţi şi spre alte ţări, cum ar fi Cipru, Bulgaria sau Serbia. “Sectorul nostru e un fel de barometru al economiei, dacă se fabrică, se ambalează. Primul semestru a fost în nota obişnuită, comporabilă cu anul trecut. Pe partea de hartie igienică a scăzut un pic nivelul de trai, au scăzut şi vanzările”, a adăugat directorul general al Vrancart.

 
Producătorii de carne sunt afectaţi de preţurile cerealelor


FOTO: Afacerile Avicola SA Focşani sunt în creştere. Directorul Dan Vicol spune că afacerea depinde foarte mult de preţul cerealelor.

Afacerile Avicola SA Focşani au fost în creştere anul trecut, chiar dacă criza economică a persistat. Rezultatele bune nu au fost întamplătoare pentru că firma şi-a crescut cifra de afaceri de la 100 milioane lei la 123 de milioane de lei. Directorul Dan Vicol spune că afacerea depinde foarte mult de preţul hranei. Dacă anul trecut recoltele în agricultură au fost foarte bune, în acest an cand producţiile sunt mult mai mici deja s-a înregistrat o majorare a preţurilor. „O problemă foarte importantă pentru cei din această zonă, a crescătorilor de animale şi de păsări este aceea că ne uităm în fiecare zi la preţurile cerealelor şi nu le mai înţelegem. Au crescut cu 40% într-o lună. Noi folosim şrot din soia important la preţuri în dolari. Dacă anul trecut era 420 de doari, acum e 670 de dolari. Ştiind că furajele reprezintă 60% din costul puiului în viu, vă daţi seama că aceste costuri se duc pe carne”, a declat directorul Avicola. Pană acum, preţurile au fost ridicate cu 5 – 7% şi pentru acoperirea creşterii preţurilor cu hrana ar fi mai fi nevoie de o majorare de încă 10%. O decizie de a scumpi carnea de pui depinde însă şi de continuarea din luna octombrie a acordării subvenţiei pentru acest segment al economiei. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.