Economic

50 de pensionari cer in Justitie cei 5,5% opriti ilegal din pensie

Silvia Vrînceanu Nichita
23 apr 2012 5860 vizualizări
Judecătorii spun că nu vor face faţă avalanşei de dosare care se anunţă după ce Curtea Constituţională a decis că doar pentru pensiile mai mari de 740 de lei se plăteşte contribuţie la Sănătate u în Vrancea, pensia medie este de 626 lei

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (U.N.J.R.) a anunţat cu îngrijorare că, în urma publicării în Monitorul Oficial a Deciziilor cu nr. 223 şi 224 din data de 13.03.2012 ale Curţii Constituţionale, instanţele judecătoreşti au fost asaltate cu cereri din partea pensionarilor prin care se solicită să le fie restituite sumele încasate cu titlu de contribuţie la asigurările sociale de sănătate (CASS). În condiţiile în care la acest moment instanţele de judecată au de soluţionat un număr foarte mare de dosare, ceea ce afectează celeritatea desfăşurării proceselor, un nou val de litigii ar duce la blocarea activităţii la nivelul secţiilor specializate în soluţionarea litigiilor de muncă, după cum spun judecătorii. „În acest context, solicităm ferm Guvernului României să intervină de urgenţă prin adoptarea de măsuri de ordin legislativ şi administrativ prin care să soluţioneze situaţia pensionarilor afectaţi de măsura declarată neconstituţională, evitînd astfel cheltuielile imense care vor fi generate de aceste litigii precum şi blocarea activităţii instanţelor de judecată. U.N.J.R.  reaminteşte Guvernului României, şi în special ministrului justiţiei, dl Cătălin Marian Predoiu, că este responsabil pentru asigurarea funcţionalităţii justiţiei ca serviciu public, astfel că este momentul să se implice activ în vederea identificării măsurilor necesare pentru gestionarea acestei situaţii, responsabilitatea Domniei Sale fiind deopotrivă faţă de cetăţenii pensionari cărora trebuie să le asigure respectarea drepturilor lor legale, cît şi faţă de sistemul judiciar, căruia trebuie să îi asigure condiţiile materiale şi logistice pentru a putea funcţiona în mod eficient”, spun cei de la  U.N.J.R., care cer şi Consiliului Superior al Magistraturii să acţioneze în vederea evitării supraîncărcării instanţelor de judecată. pentru sistemul judiciar.

Cei mai mulţi pensionari trăiesc cu 626 lei pe lună


Şi pensionarii vrînceni au început să facă demersuri juridice după ce Curtea Constituţională a decis că procentul de 5,5% la Sănătate trebuie plătit doar de către cei cu pensii mai mari de 740 lei. Şi asta întrucît contribuţia de 5,5% nu se va restitui retroactiv, aşa cum reiese din motivaţia Curţii Constituţionale. În acest caz, cei care vor să îşi recupereze banii trebuie să se adreseze instanţei. Carmen Danţiş, purtătorul de cuvînt al Tribunalului Vrancea, ne-a spus că la nivelul instanţei judeţene s-au înregistrat 50 de cauze pînă ieri, ceea ce nu este foarte mult, raportat la numărul de pensionari, însă există în continuare persoane care se interesează de procedură. „Probabil că în zilele următoare vor mai veni şi alţi pensionari care să se intereseze de procedura de chemare în judecată”, spune Carmen Danţiş, care adaugă că există posibilitatea ca mai mulţi reclamanţi să se reunească pentru a depune o singură cerere. Litigiile de acest tip vor fi soluţionate de Secţia 1 Civilă a Tribunalului. În Vrancea, potrivit Direcţiei de Statistică, trăiesc aproape 70.000 de pensionari, pensia medie fiind de 626 lei, ceea ce înseamnă că foarte mulţi au de recuperat bani de la stat în contul contribuţiei la Sănătate. Litigiile privind contribuţiile la Sănătate reţinute din pensii sînt cauzate de interpretarea eronată a Casei de Pensii, care a reţinut 5,5% pentru veniturile integrale ale pensionarilor, nu doar pentru diferenţele dintre 740 de lei şi cuantumul total al pensiei. De exemplu, pentru o pensie de 1.000 lei, cota de contribuţie trebuia aplicată pentru diferenţa dintre 1.000 de lei şi 740 de lei, respectiv pentru valoarea de 260 de lei, nu pentru întreaga pensie, aşa cum s-a întîmplat în practică.  (Silvia VRÎNCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
mos Costica, acum 4393 zile, 23 ore, 17 minute, 22 secunde
tot vorbiti de darea in judecata.Va rog spuneti ce acte trebuie depuse si daca pot trimete pe cineva ca eu mis beteag.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.