Economic

Reconversia vitei de vie si pentru strugurii de masa

Doina Ganea
14 apr 2011 3323 vizualizări
Directia Agricola cere subventionarea reconversiei vitei de vie si pentru strugurii de masa u aceasta in conditiile in care Guvernul a modificat pe sest conditiile de finantare pentru reconversia viilor

Costica Neata, directorul Directiei Agricole Judetene (DAJ) Vrancea, a prezentat in cadrul unei intilniri care a avut loc recent la Prefectura o serie de propuneri privind modificarea legislatiei care vizeaza in special activitatea viticultorilor. Printre propuneri se numara si modificarea Codului fiscal in sensul scoaterii micilor producatori de vinuri linistite din categoria "operatori economici". «Propunem definirea acestora ca producatori persoane fizice care in baza carnetelor de viticultori pot desfasura activitati in domeniul productiei si comercializarii vinurilor in limita de 1000 hl», propune DAJ Vrancea, ai carei specialisti recomanda abrogarea ordinului 766/2009 privind normele tehnice de etichetare a bauturilor fermentate nedistilate. De asemenea se propune si modificarea ordinul 487/2009 privind carnetele de viticultor in sensul instituirii obligatiei de evaluare a productiei de struguri de vin catre toti producatorii, in doua perioade ale anului si anume: 1-10 iunie si 1-10 august. Totodata se propune evidentierea pe carnetul de viticultor a intregii productii de struguri si vin, inclusiv cea ramasa in gospodaria proprie. «Pentru diminuarea concurentei vinurilor ieftine din afara tarii se impune modificarea ordinului MADR 80/2010 si propunem constituirea unor comisii mixte de supraveghere alcatuite din reprezentanti ai Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (ISCTV), ai Finantelor, Vamii si organizatii profesionale de profil», a precizat directorul Costica Neata la o intilnirea cu viticultorii organizata saptamina trecuta.


Legea reconversiei, modificata pe sest


Extinderea programelor de reconversie si pentru infiintarea de noi plantatii viticole destinate producerii strugurilor de masa este o alta propunere a specialistilor in agricultura, alaturi de acordarea unei sume forfetare in limita de 75% din valoarea costurilor eligibile pentru realizarea masurilor prevazute in devizul-cadru pentru infiintarea de plantatii viticole destinate strugurilor de masa. Subventia acordata de UE pentru reconversie se ridica la 12.800 de euro pentru un hectar de plantatie de vita de vie, care intra pe rod in patru ani. Din pacate, viticultorii vrinceni vor primi mai putini bani de acum incolo pentru reconversie. Asta dupa ce Ministerul Agriculturii a publicat pe sest saptamina trecuta un ordin care reglementeaza plata banilor europeni pentru vita de vie. în cadrul intilnirii cu viticultorii vrinceni, organizata la Focsani, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe, a declarat ca modificarea Ordinului 247 din 2008 a fost publicata in Monitorul Oficial desi actul inca este in avizare interna. Cel putin asa se precizeaza pe site-ul Ministerului Agriculturii. Noul act normativ le cere podgorenilor mult mai multe acte justificative pentru munca lor si a familiilor la plantarea unui hectar de vie. Decizia este condamnata de podgoreni care spun ca nu au cum sa intocmeasca documente justificative pentru munca proprie depusa la plantare. «Este o aberatie cum n-am mai vazut ! Cum sa-i ceri omului sa intocmeasca acte pentru munca prestata de el si familia lui. Cred ca se doreste ca numai firmele mari sa aiba acces la aceste planuri de reconversie», a spus Toader Manole, presedintele Federatiei «Viticultorul». (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.