Economic

Noi piedici in reconversia vitei -de -vie

Doina Ganea
9 apr 2011 1033 vizualizări
Problemele viticulturii au fost dezbatute ieri de podgoreni impreuna cu reprezentantii Patronatului Viei si Vinului u fiscalitatea este principala nemultumire a podgorenilor, urmata de imposibilitatea accesarii programelor de reconversie a vitei -de- vie

Presedintele Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe, a discutat ieri la Focsani cu reprezentantii viticultorilor vrinceni si ai Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea. Acestora le-au fost prezentate, printre altele, noi tehnologii in domeniul viticulturii, metode de depistare a vinurilor falsificate prin folosirea izotopilor de Carbon 13 si Oxigen 18 si, nu in ultimul rind, ultimele modificarile legislative. Viticultorii au aflat de la Diana Costin, dr. fizician la fosta fabrica de "apa grea" de la Rm. Vilcea, cum pot detecta vinurile "adulterizate". Potrivit specialistilor, o analiza costa intre 55 si 57 euro pentru o proba, dar nu se poate face analiza decit de la minimum sase probe.

Cea mai hulita modificare legislativa se refera la reconversia vitei -de -vie, care stipuleaza ca subventia de 75% va fi acordata pentru fiecare activitate in parte si nu la global ca pina acum. Modificare, despre care reprezentantii Patronatului spun ca nu va duce decit la scaderea suprafetelor de vita -de -vie reinnoita. "Ordinul 247 s-a modificat si el nu vine in sprijinul viticultorilor. Cei 75% se vor acorda pentru fiecare masura in parte, nu la global ca pina acum. Este pacat, fiindca pe conversie au fost banii care s-au cheltuit cel mai repede si cel mai bine. Daca pina acum aveam reconversii de vita -de -vie anual de 3.500 ha, de acum incolo nu vom mai reinnoi nici un hectar. Anormal este si faptul ca Ministerul Agriculturii nu ne-a consultat cind s-a facut aceasta modificare", s-a plins presedintele PNVV. In 2010 s-au depus la DADR Vrancea 68 de dosare pentru reconversia soiurilor de struguri pentru vin, pentru o suprafata de 373,77 ha. Valoarea sprijinului financiar a fost de 5.729.448 euro.


Povara fiscalitati pe umerii viticultorilor


Intilnirea de la Focsani face parte dintr-un proiect mai amplu derulat din 2009 de PNVV cu fonduri europene prin Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS-DRU), pe o perioada de 24 de luni si care se va incheia in septembrie 2011. Potrivit oficialilor "obiectivul general al proiectului il constituie consolidarea si dezvoltarea capacitatii organizationale a Patronatului prin infiintarea a sapte filiale in teritoriu si intarirea capacitatii acestuia de a participa la procesul decizional de a elabora strategii si planuri in vederea dezvoltarii comunitatilor locale si de a monitoriza activitatile institutiilor publice", dupa cum se arata in proiect. In ceea ce priveste Vrancea, infiintarea unei filiale s-a realizat anul trecut si ieri a avut loc cea de a doua conferinta tematica anuala a centrului. In acelasi timp, reprezentantii Patronatului au ascultat si nemultumirile viticultorilor vrinceni -fiscalitatea si angajarea zilierilor. Podgorenii au luat la cunostinta de faptul ca numai persoanele juridice pot angaja zilieri, conform noilor prevederi legale aparute in urma cu doua saptamini si ca pentru plata acestora vor trebui sa plateasca statului un impozit de 16%, fara insa alte dari, somaj sau sanatate. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.