Economic

Modificari in politica fiscala:«Politia banilor» sondeza dupa averi ascunse din acest an

Doina Ganea
5 ian 2011 1623 vizualizări
Anul 2011 aduce accize si taxe de poluare mai mari, in vreme ce proprietarii de iahturi, masini de lux si vile vor fi impozitati in functie de fala pe care o afiseaza, in ceea ce s-a numit «politia fiscala» u tot anul acesta IMM-urile pot opta pentru sistemul de impozitare de 3% din veniturile obtinute u anul nou aduce firmelor si formularul declaratiei unice u legea achizitiilor publice va aduce modificari in sensul eliminarii «justitiei» din circuitul contestatiilor u din cauza contestatiilor depuse de multe firme, multe lucrari sint blocate luni in sir u si doua firme abonate la lucrarile publice din Vrancea se afla in topul national al celor care contesta licitatii pe banda rulanta

Anul 2011 va incepe cu noi scumpiri, cauzate in primul rind de majorarea accizelor si taxe de poluare auto mai mari. O alta modificare importanta a Codului Fiscal prevede impozitarea «saracilor bogati», mai exact veniturile nedeclarate ale persoanelor fizice, a caror natura nu poate fi cunoscuta in momentul controlului efectuat de Fisc. Proprietarii de iahturi si vile, care cheltuiesc mult pentru vacante si masini, dar fara sa justifice banii prin venitul declarat statului nu vor avea «liniste», deoarece urmeaza sa fie impozitati, dupa ce portareii de la fisc vor verifica ce averi au. Tot din 2011, microintreprinderile vor putea opta pentru sistemul de impozitare de 3% din veniturile obtinute, ca alternativa la impozitarea cu 16% a profitului. Guvernantii au modificat si procedura de derulare a achizitiilor publice, atit de blamata in ultimii ani. Cit priveste previziunile analistilor, acestia mizeaza pe o crestere economica usoara in contextul revenirii cresterii veniturilor, a consumului si investitiilor. Ziarul nostru va prezinta pe scurt principalele modificari fiscale aduse de anul 2011.


Bogatasii, verificati cum au facut averea


O modificare importanta a Codului Fiscal prevede impozitarea veniturilor nedeclarate ale persoanelor fizice, a caror natura nu poate fi cunoscuta in momentul controlului efectuat de Fisc. Aceste venituri vor fi estimate prin metode indirecte, prin metoda cheltuielilor efective si metoda fluxurilor financiare. Vor fi verificate persoanele cu venituri foarte mari, urmarindu-se elementele de crestere a averilor, cheltuielile efectuate in raport cu veniturile declarate. Prim-ministrul Emil Boc a explicat zilele trecute ca Fiscul se "va uita in curtea" contribuabililor sa vada daca au casa sau masina de lux, pentru a aplica impozitarea veniturilor nedeclarate, de natura necunoscuta. Fiscul va impozita cu 16% diferenta dintre cheltuielile efective ale acelei persoane si veniturile declarate, doar daca aceasta diferenta este mai mare de 10% fata de ce s-a declarat sau depaseste 50.000 de lei. Daca diferenta este mai mica de 10% sau este sub 50.000 de lei, procedura de verificare este inchisa. Cum ANAF se afla proces de restructurare si vor fi comasate Garda Financiara si Autoritatea Nationala a Vamilor, la nivelul structurilor judetene si la nivel national va fi o structura unica pe partea de control si in cadrul acesteia va functiona si Directia de Monitorizare a persoanelor fizice, pentru cei ale caror venituri sint neconforme cu cheltuielile.


Monitorizarea averilor nu-i un lucru rau !


Directia de Monitorizare a persoanelor fizice va gestiona riscurile care tin de neconformarea persoanelor fizice cu venituri foarte mari si va viza, de asemenea, asigurarea unor servicii de asistenta si a unui dialog bazat pe transparenta in relatia cu acesti contribuabili. Seful Directiei de Finante din Vrancea, Eugen Ciorici, nu ne-a putut oferi mai multe amanunte despre acest proiect, dar nu s-a aratat ingrijorat de aparitia lui. "Chiar daca va aparea un departament de monitorizare a persoanelor fizice nu cred ca e ceva rau in asta!", ne-a declarat directorul Fiscului. Aceasta directie speciala din cadrul ANAF va controla fiecare cheltuiala, achizitie si va avea acces la toate platile facute din contul bancar. Principalii vizati sint acele persoane fizice care isi etaleaza luxul, care cumpara lucruri foarte scumpe, dar care, pe hirtie, nu au un venit care sa justifice aceste achizitii. Potrivit proiectului, vor fi facute noi amendamente la Codul de Procedura Fiscala cu privire la notiunea de venit. Vor fi scutite de impozit doar sumele primite cadou, donatiile sau mostenirea. Metodele indirecte care urmeaza sa fie folosite pentru control de inspectorul fiscal sint accesul la rulajul conturilor bancare, metoda stabilirii sursei banilor sau metoda patrimoniului. Inspectorul fiscal va putea monitoriza cum a crescut averea persoanei controlate intr-un an si de unde provin veniturile suplimentare. Expertii fiscali vad sanse slabe de reusita impotriva evazionistilor si o serie de procese cu statul, tinind cont ca bogatii isi permit cei mai buni avocati.


Noi modificari la legea achizitiilor publice


Din acest an cei care vor sa depuna contestatii in procedurile de achizitii publice nu mai pot opta intre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor si instanta de judecata, ci doar CNSC va primi contestatii. Astfel, contractele vor fi incheiate dupa pronuntarea deciziei de catre CNSC iar contestatarii se pot adresa justitiei pentru a ataca decizia CNSC. Birocratia legislativa in domeniul achizitiilor publice in general si, in particular, procesul greoi al analizarii contestatiilor au fost acuzate, in ultimii ani, de numerosi beneficiari ai fondurilor europene ca fiind principalele vinovate de incheierea cu intirziere a contractelor, ceea ce conduce implicit la derularea tardiva a lucrarilor si efectuarea cu intirziere a platilor. «O modificare a legii ar fi salutara. Multi beneficiari, multe primarii renunta la proiecte sau firme la a mai participa la licitatii din cauza acestor contestatii care ingreuneaza lucrarile. Procedurile sint extrem de greoaie. O contestatie te poate tine luni de zile in loc cu lucrarea», a remarcat la un moment dat primarul Decebal Bacinschi. Din pacate, legea nu modifica parti esentiale ale orgnizarii unei licitatii, care de cele mai multe ori poate fi trucata. în domeniul achizitiilor publice concurenta se manifesta in momentul participarii la licitatii. Prin trucarea licitatiilor se anuleaza o serie de avantaje de care pot beneficia comunitatile. Vrancea cheltuieste anual milioane de euro pe asfaltari de sezon si intretinere, menite sa astupe gropile din carosabil, constructii, refaceri de cladiri sau lucrari de deszapezire. De ani buni, banii se scurg insa cu dedicatie in conturile a citorva firme agreate, prin aranjarea licitatiilor. Cu aproximativ o luna in urma Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice a publicat lista cu principalele firme care depun contestatii. Din «Topul firmelor contestatoare » in anii 2008 si 2009 fac parte si doua firme cunoscute cu lucrari pe bani publici pe teritoriul judetului nostru. Este vorba de firma din judetul vecin Vega "â„¢93 Galati si de autohtona Arena Com SRL apartinind fostului viceprimar al Focsaniului, Neagu Nistoroiu.


«Cinci intr-unul» la formulare


De la 1 ianuarie 2011, firmele vor avea posibilitatea sa achite contributiile sociale si impozitul pe venit pe baza unei declaratii unice, care va putea fi completata si in format electronic, depusa la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). In prezent, firmele sint obligate sa completeze cinci formulare pentru achitarea impozitelor, dintre care doua la ANAF si trei pentru asigurari de sanatate, somaj si pensii. Prima declaratie unica va fi completata pina la 25 februarie 2011, pentru drepturile aferente lunii ianuarie. Astfel, platitorii veniturilor sus mentionate au obligatia declararii impozitului si contributiilor sociale aferente acestor venituri in Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate. "Ca urmare, o parte a obligatiilor cuprinse in Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in Anexa nr.15 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.101/2008, cu modificarile si completarile ulterioare vor fi eliminate, prin preluarea acestora in

Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate", precizeaza oficialii DGFP Vrancea, care anunta astfel un proiect de modificare a ordinului presedintelui ANAF privind "declaratia 100".

Sumele cheltuite de firme pentru masinile folosite la transportul de persoane, cu maximum noua locuri, nu vor fi considerate nici anul acesta drept cheltuieli deductibile, deoarece Guvernul va extinde pina la sfirsitul lui 2011 valabilitatea acestei prevederi, introduse in aprilie anul trecut. Perioada de limitare a deductibilitatii cheltuielilor privind combustibilul va fi prelungita pina la 31 decembrie 2011, printr-o ordonanta de modificare a Codului Fiscal.


IMM-istii saluta eliminarea impozitului minim


Tot din 2011, microintreprinderile vor putea opta pentru sistemul de impozitare de 3% din veniturile obtinute, ca alternativa la impozitarea cu 16% a profitului. Pentru a putea opta pentru acest sistem, o firma trebuie sa aiba intre unu si noua salariati si o cifra de afaceri de cel mult 100.000 de euro in anul anterior. Nu vor putea opta pentru acest sistem microintreprinderile care obtin venituri din activitati bancare, asigurari, jocuri de noroc, precum si din consultanta si management. Impactul bugetar in cazul in care toate microintreprinderile ar opta pentru acest sistem ar fi unul pozitiv, de circa 100 de milioane lei, potrivit estimarilor. Presedintele Patronatului IMM-urilor din Vrancea, Ion Roman, a tinut sa-si exprime satisfactia asupra faptului ca impozitul minim a fost eliminat. "Ne bucuram ca nu se mai plateste impozitul minim. Speram ca de la 1 ianuarie sa se revina la impozitul pe venit de 3% pentru cine nu face profit. Asa um era acum citiva ani si ne descurcam binisor. Cine are profit sa plateasca impozitul care este acum, de 16%. Numai ca pentru acest lucru domnii de la guvernare ar fi trebuit sa ne cheme sa discutam", ne-a declarat Ion Roman. Revenirea la impozitul de 3% pe venitul microintreprinderilor a fost una din variantele analizate impreuna cu Comisia Europeana si FMI pentru optimizarea sistemului fiscal si o mai buna colectare a veniturilor. (Doina GANEA)


S-a majorat plafonul de garantare a sumelor din banci


Vrincenii cu conturi bancare vor avea din 2011 o mai mare siguranta. Plafonul de garantare a sumelor depuse, in cazul in care banca intra in faliment, a fost dublat, de la 50.000 euro la 100.000 euro. Schimbarile legislative se datoreaza necesitatii armonizarii legislatiei nationale cu noile reglementari europene si sint comune tuturor fondurilor de garantare din statele membre UE. Pe 28 decembrie 2010, guvernul a adoptat OUG nr. 131 prin care s-au modificat citeva elemente legate de functionarea Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB). De la debutul crizei financiare, plafonul de garantare a mai fost majorat, la finalul anului 2008, de la 20.000 euro la 50.000 euro, echivalentul in lei, in urma unei decizii luate de Consiliul Ministrilor de Finante ai UE. (D. G.)


3.000 de lei impozit pentru masinile de marfa


Impozitul pentru camioanele de cel putin 12 tone a crescut de la 1 ianuarie 2011. Conform actului normativ adoptat de Guvern, pentru vehiculele cu masa intre 12 si 13 tone, impozitul creste de la 72 la 133 de lei, in cazul masinilor de transport intern, si de la 102 la 133 de lei in cazul celor de transport intern si international. Impozitele au fost majorate pentru toate masinile de marfa, in functie de masa. Cele mai mari taxe vor fi achitate de cei care detin masini de la 36 pina la 40 de tone. Acestea vor fi impozitate cu sume intre 1.579 de lei si 2.986 de lei. In 2011, proprietarii de masini vor plati cu pina la 50 la suta mai mult si pentru taxa de poluare, majorata de Guvern. (D. C.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 21 ore, 13 minute, 23 secunde
Daca Finantele vor putea intra in conturi si vedea toate achizitiile si platile acest lucru incalca drepturile omului, respectiv dreptul omului la viata privata. Sa presupunem ca o doamna isi cumpara citeste integral
, acum 739399 zile, 21 ore, 13 minute, 23 secunde
Pdl-istii sunt de o mie de ori mai prosti si mai incompetenti decat taranistii.Vor duce tara la sapa de lemn,in putinul timp care le-a mai ramas.... pana sa plece definitiv de pe scena politica.Ne-au citeste integral
, acum 739399 zile, 21 ore, 13 minute, 23 secunde
ATENTIE!!!! cand am scris in textul de mai sus : ''Ce eu am dat banii din salariul meu...",m-am referit la cele declarate de directorul termoncentralei Mintia, acum ceva vreme,dar am pus paranteza citeste integral
, acum 739399 zile, 21 ore, 13 minute, 23 secunde
O sa apara un fel de GESTAPO!Asta e, romanii sunt mamaligi!Sa ma c...a...c pe cine au votat cu animalele astea!Nu mai poti avea nici intimitate, nimic, cu politia secreta a pd-l-ului.O sa vedeti voi citeste integral
, acum 739399 zile, 21 ore, 13 minute, 23 secunde
Mai baieti, inainte de a va da cu parerea vedeti cum functioneaza FISCUL in tarile UE. In Franta, Germania sau Spania e mai tare ca Securitatea de pe timpul lui Ceausescu. Pana si amanta ti-o citeste integral
, acum 739399 zile, 21 ore, 13 minute, 23 secunde
Victoras draga, papagal coafat esti tu baiatu! Ai vazut tu vreun smecher sa suporte rigoriile unei legi? Tot raul va cadea tot pe cei multi , cinstiti(prosti) si ma gandesc ca vei intra si tu in citeste integral
, acum 739399 zile, 21 ore, 13 minute, 23 secunde
Scuza-ma draga Gabyta ca ma cobor la nivelul analfabetismului tau de Bahne. Dar //gandestete// se scrie GANDESTE-TE! ASTA DACA N-AI FACUT SCOALA PRIMARA CU pORTOFEL IN GARA! Si doi, am vazut smekeri citeste integral
, acum 739399 zile, 21 ore, 13 minute, 23 secunde
Mai prostoiule cu nume de scena victoras (fara motoras).Se vede ca faci parte din randul prostilor si incompetentilor de la pdl.Recunosc,si eu am votat cu incompetentii astia dar nu m-am tampit citeste integral
, acum 739399 zile, 21 ore, 13 minute, 23 secunde
Pana unde veti merge ciumatilor?Cand aveti de gand sa lasati acest popor sa respire? La-ti distrus ciumatilor...!!!! Ma rog la DUMNEZEU sa le cada mana celor care au votat ciuma portocalie. Veti vedea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.