Economic

Lefurile angajatilor din Finante vor fi majorate de 1,5 ori

Ziarul de Vrancea
16 oct 2010 561 vizualizări
Cresterea reprezinta exact media stimulentelor care a fost primita de functionarii Fiscului pina in iulie Salariile angajatilor din Ministerul Finantelor vor fi majorate de 1,5 ori, cresterea reprezentind includerea mediei stimulentelor acordate in 2009, a declarat ieri presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu.

Propunerea va fi supusa marti votului Camerei Deputatilor. Oprescu a afirmat ca desi cresterea de 150% pare mare, la un salariu de circa patru milioane lei se vor mai adauga doar sase milioane lei, impozabili. Presedintele SNFP a precizat ca discutiile la Ministerul Finantelor continua si in aproximativ o ora vor fi definitivate criteriile de performanta pe baza carora vor fi acordate stimulentele, urmind ca pina diseara sa se incheie evaluarea individuala a personalului. "Este obligatia noastra sa terminam aceste lucruri, astfel incit colegii nostri din tara sa aiba luni banii in conturi", a spus Oprescu. Intrebat daca si soferii ar putea primi stimulente, Oprescu a mentionat ca inca nu au fost stabilite toate detaliile, dar crede ca aceasta categorie nu ar trebui sa primeasca stimulente. El a mai aratat ca dupa ce procesul verbal va fi finalizat la nivel cental, acesta va fi trimis si in teritoriu, unde va incepe evaluarea angajatilor. Din cauza ca stimulentele nu au fost acordate pentru lunile august si septembrie functionarii Fiscului au protestat atit miercuri, cit si joi.


Boc nu stia de stimulente


Premierul Emil Boc sustine ca nu are cunostinta despre faptul ca sefii din Ministerul Finantelor si-ar fi luat o parte din stimulentele acordate angajatilor, afirmind ca nu a fost informat in legatura cu acest subiect. "Eu nu am cunostinta de asa ceva. Noua formula a legii elimina si orice suspiciune cu privire la o asemenea posibilitate. Eu nu am avut cunostinta de asa ceva si nici nu am fost informat", a spus Boc. Intrebat, de asemenea, daca stie ca ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a luat stimulente de sute de milioane de lei vechi cind era seful Directiei de Finante Brasov si a dat ministerul in judecata, Boc a evitat sa dea un raspuns si a spus doar ca Guvernul incearca sa corecteze toate erorile din ultimii 20 de ani. "Este exact ceea ce face Guvernul acum, incearca sa corecteze toate erorile din ultimii 20 de ani. Acum am ajuns si la acest capitol si am luat decizia de a merge pe performanta si de a corecta un sistem incorect care a functionat atitia ani. Sintem pusi in situatia de a corecta ce au facut gresit altii in 20 de ani. Dar nu vom renunta si vom merge pina la capat", a precizat Boc.


Parlamentul, la baza protestelor


Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, afirma, la RFI, ca problemele de la Ministerul de Finante sint rezultatul unor acumulari din perioada trecuta, iar protestele nu ar mai fi avut loc daca era aprobata mai repede legea salarizarii ce include stimulentul mediu in salariul de baza. "Problemele de la Ministerul de Finante sint rezultatul unor acumulari din perioada trecuta. Este clar ca sistemul implementat acum 15 ani de zile, in sensul de a avea doua componente majore in salarizarea functionarilor Ministerului Finantelor, o parte fixa a salariului si o parte variabila, legata de acordarea acestor stimulente a fost un sistem care, prin noua lege unitara de salarizare se repara si se creeaza un lucru care sa arate o predictibilitate mult mai puternica, in ceea ce priveste politica salariala, in anii care urmeaza. Daca aceasta lege a salarizarii unice era aprobata in timp, chiar martea trecuta de catre Parlament, care intr-un fel regla aceasta problema, prin includerea stimulentului mediu in salariul de baza, aceste proteste n-ar mai fi avut loc", a declarat, Tanasescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.