Economic

Reprezentantii Vincon recomanda podgorenilor sa faca reconversia viilor

Iulia Crețu
8 iul 2010 1142 vizualizări
Directorul Vincon SA Focsani, Georgel Costache, spune ca romanii nu mai beau vin premium si compenseaza cu soiuri medii u piata de vin se zbate sa ramina la stadiul lui 2009

Directorul Vincon Vrancea, Georgel Costache, mizeaza in continuare pe plantarea de vita-de-vie pentru afaceri de viitor. Reprezentantul Vincon sustine ca, in citiva ani, dealurile cu struguri nobili din Vrancea, dar si din Romania, vor ajunge sa valoreze aproape cit cele din tari cu traditie, cum este Spania sau Franta, dar cu investitiile necesare. Pentru a putea concura cu licorile podgoriilor europene, vrincenii ar trebui sa inlocuiasca soiurile imbatrinite, nerecunoscute oficial, cu altele cautate la nivel mondial. Cu alte cuvinte, podgorenii vrinceni sa faca din vin o afacere si sa nu se mai limiteze la o munca la vie menita sa-i tina pe linia de plutire de pe un an pe altul. "Taranii ar fi bine sa profite de acest moment, pentru ca va mai dura maximum doi ani acordarea fondurilor de reconversie. Pentru soiurile de vin este viitor. Un hectar de vie in Spania valoreaza 150 mii euro. In Romania, probabil nu se va ajunge la aceeasi valoare, dar cine are vie cu soiuri, in viitor, pretul va creste", ne-a declarat Georgel Costache. Desi este mult prea devreme pentru a anunta un pret de vinzare pentru strugurii de vin pentru campania din toamna, directorul Vincon spune ca societatea pe care o conduce probabil va mai cumpara de la tarani. Cu o conditie: "fara struguri in amestec!". Criza pare a avea o parte buna, alegerea calitatii in detrimentul cantitatii. "Si anul trecut am achizitionat struguri de calitate pentru a face un vin de calitate. Oamenii au inteles si au adus strugurii separat. Am achizitionat soiuri precum Sauvignon, Muscat Ottonel, Feteasca neagra sau Merlot. In nici un caz nu se mai cauta strugurii in amestec", a adaugat reprezentantul marcii de vinuri cu renume pe piata romaneasca. Criza economica a adus piata de desfacere a vinului la stadiul anului 2009. Si totusi, vrincenii inca nu ocolesc de tot raftul cu vinuri. "A crescut cantitatea vinduta la produsele cu preturi medii, fata de segmentul produselor de lux. Pentru noi, anul 2008 a fost unul de exceptie, in 2009 simtind deja o scadere a pietei. La inceputul acestui an, ne-am bugetat in asa fel incit la ora actuala ne straduim sa fim la nivelul anului 2009. Am reusit pentru moment, dar va fi greu in urmatoarele luni", mai spune reprezentantul societatii de prelucrare a strugurilor. (I. CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.