Economic

Griul a incoltit in spic

Doina Ganea
7 iul 2010 1356 vizualizări
Fermierii vrinceni profita de fiecare zi fara ploaie pentru recoltat

Cultivatorii de cereale din judetul nostru au trecut la recoltatul paioaselor dar sint tinuti pe loc de ploi. Din cauza umezelii, in unele lanuri griul a inceput sa incolteasca pe spic, dupa cum spun fermierii ingrijorati de vremea capricioasa. "Pierderi se inregistreaza la soiurile precoce, pe fondul umiditatii. Avem de-a face cu un an agricol capricios pe de o parte, dar pentru culturile prasitoare a fost un an bun. Pina la urma, asta-i agricultura! Daca avem trei saptamini de vreme frumoasa putem pune totul in hambar", spune Costica Neata, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea, adaugind ca pierderi de calitate si nu numai incep sa se inregistreze la orz, rapita si griu. Agricultorii incearca sa profite de fiecare zi in care nu ploua pentru a lansa pe cimp combinele pentru recoltatul cerealelor. Stadiul recoltatului arata ca pina la aceasta data s-a recoltat orzoaica de pe o suprafata 306 ha, cu o productie medie de 3.626kg/ha, orzul s-a recoltat de pe o suprafata de 1.112 ha, avind o productie medie de 2.255kg/ha, in timp ce rapita pentru ulei a fost recoltata de pe o suprafata de 4.009 ha obtinindu-se o productie medie de 1.287kg/ha. Cit priveste griul acesta s-a recoltat de pe 1.405 ha, productia medie la hectar fiind de 2.694kg. Orzoaica de primavara s-a recoltat de pe 425 ha, productia medie situindu-se la 1913kg/ha, potrivit raportarilor facute la DADR. La ora actuala, umiditatea este ridicata pe mii de hectare de teren, in vreme ce peste 500 de hectare de culturi sint sub apa, in special in luncile riurilor Siret si Trotus. In ultimele zile insa apele au inceput sa se retraga. (D. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.