Economic

Rastocenii, instruiti cum sa ia bani europeni

Doina Ganea
25 feb 2010 713 vizualizări
Fermierii din Rastoaca au fost interesati de binefacerile subventiei anuale nerambursabile de 6000 de lei

O echipa de specialisti ai Camerei Agricole Judetene (CAJ) Vrancea, condusa de directorii Gabriel Necula si Carmen Popescu, s-a deplasat ieri la Rastoaca, unde a discutat cu taranii interesati sa profite de masurile de subventie agricola promovate de Uniunea Europeana. Sefii Camerei Agricole au pornit de saptamina aceasta un tur al localitatilor pentru promovarea masurilor de ajutorare a taranilor. Intilnirea de la Primaria Rastoaca a reunit peste 30 de persoane in prezenta primarul Vasile Dima. "Noi trebuie sa fim cei care sa venim in sprijinul taranilor, in intimpinarea lor, fiindca asa cum spunea cineva, noi trebuie sa fim in slujba cetateanului, nu invers", a explicat directorul CAJ Vrancea, Gabriel Necula, citindu-l pe liderul sau de partid, Marian Oprisan. Cei doi conducatori ai CAJ au prezentat pe larg, rastocenilor, conditiile obtinerii subventiei pentru fermele de semi-subzistenta pe masura 141. "Aceasta masura se adreseaza persoanelor pina la 62 de ani, care vor sa-si dezvolte fermele. Daca dupa ce noi evaluam dosarul, solicitantul se incadreaza in conditii, se dispune plata anuala a celor 1500 de euro pe timp de trei ani. Dupa acest interval, reprezentatii Camerei Agricole vin sa verifice daca fermierul si-a dezvoltat gospodaria sau nu. Daca nu a reusit, nu mai primeste nici un ban. Daca, in schimb, si-a cumparat utilaje sau capete de animale, el primeste in continuare suma respectiva inca doi ani", a explicat Gabriel Necula. Taranii au vrut sa stie daca sint obligati sa declare profit la fiecare sfirsit de an. "Numai daca realizati profit. Depinde de fiecare. Din profitul obtinut puteti sa va cumparati animale si se dovedeste ca v-ati extins afacerea", a precizat directorul adjunct al CAJ, Carmen Popescu. Potrivit reprezentantilor CAJ, fondurile pe Masura 141 pot fi accesate pentru achizitionarea de animale sau cumpararea unor suprafete de teren, precum si pentru derularea unor investitii. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul nerambursabil acordat prin Masura 141 sint persoanele fizice ale caror exploatatii agricole sint inregistrate in registrul fermelor sau in registrul agricol. O conditie importanta este ca virtualii beneficiari sa faca parte dintr-o forma asociativa. Tot in cadrul intilnirii de la Rastoaca, fermierii au fost sfatuiti sa se constituie in asociatii pentru a primi mai multi bani si pentru a-si vinde mai bine produsele. (Doina GANEA)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.